Το παλιό δεν μας αξίζει. Θέλουμε το νέο με συμμετοχή, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία.

ΔΙΑΚΥΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ

Οι εκλογές στις 7.12.2018 για την ανάδειξη αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια δεν πρόκειται να γίνουν σε ουδέτερο χρόνο. Βρισκόμαστε λίγο μετά το επίσημο τέλος των Μνημονίων. Η αυστηρή μεταμνημονιακή εποπτεία, η υποχρέωση επίτευξης θηριωδών πλεονασμάτων, και η απειλητική «σκιά» των αγορών, συνιστούν αναμφίβολα ένα περίπλοκο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Σε αυτές τις συνθήκες, είναι απαραίτητη περισσότερο από ποτέ, η ενεργή παρουσία του συνδικαλιστικού κινήματος, έτσι ώστε να πιέσει για αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, έτσι ώστε να αρθούν όλες εκείνες οι διατάξεις που είναι αποτέλεσμα του περιοριστικού πλαισίου των προηγούμενων χρόνων. Ζητήματα θεσμικής αποκατάστασης, όπως:

• η σταδιακή άρση των μισθολογικών απωλειών
• η ενίσχυση των δομών του κοινωνικού κράτους
• οι μαζικές προσλήψεις σε κρίσιμους τομείς
• η ταχεία κάλυψη των θέσεων ευθύνης με τρόπο αξιοκρατικό και διαφανή
• η άρση της αντισυνδικαλιστικής τροπολογίας 24Α,
• η αναβάθμιση της λειτουργίας των υπηρεσιακών συμβουλίων στην κατεύθυνση της ενεργούς παρουσίας των εργαζομένων, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο δημοκρατικός έλεγχος και η απαραίτητη διαφάνεια.

Τα προηγούμενα 2 χρόνια, για πρώτη φορά με τη δική σας στήριξη η ΑΣΚΙ συμμετείχε στα Υπηρεσιακά και Πειθαρχικά Συμβούλια. Παρά τις συνεχείς μάχες για την καλύτερη λειτουργία τους, η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί. Πολλές φορές βρεθήκαμε αντιμέτωποι και αντιμέτωπες με μορφές αυταρχισμού, αδιαφάνειας, έλλειψης τεκμηρίωσης και αντικειμενικότητας. Οι επιμέρους μικρές νίκες που καταφέραμε δεν μας αρκούν. Θέλουμε να γυρίσουμε σελίδα. Όσο κι αν αντιστέκεται το παλιό, είμαστε βέβαιοι και βέβαιες ότι το νέο θα νικήσει.
Η ΑΣΚΙ θα αγωνιστεί με συνέπεια και με όλες της τις δυνάμεις της για την καθιέρωση δημοκρατικών και αξιοκρατικών διαδικασιών διότι είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτοεκτίμησης και ευταξίας. Τα κατόπιν ενεργειών μου, η διευθυντική αυθεντία, τα πολιτικά και συνδικαλιστικά ρουσφέτια, ανήκουν σε ένα παρελθόν που έχει συμβάλει καταλυτικά στα αδιέξοδα της χώρας.

Το επόμενο διάστημα, κτίζοντας το καινούριο, με συνέπεια και αποφασιστικότητα θα αγωνιστούμε :
1. Για διαφάνεια και αντικειμενικότητα στο τρόπο λειτουργίας των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Οι εισηγήσεις της υπηρεσίας πρέπει να τίθενται υπόψη όλων των μελών του συμβουλίου, τουλάχιστον 3 ημέρες, πριν την σύγκλισή του. Η τακτική του αιφνιδιασμού και της απόκρυψης δεδομένων που έχει υιοθετηθεί είναι προσβλητική και δε θα γίνει άλλο ανεκτή.
2. Για καθιέρωση διαδικασίας δημοσιοποίησης καταστάσεων που θα εμφανίζουν, το δυναμολόγιο, την πληρότητα και τα κενά των υπηρεσιών έτσι ώστε να περιοριστεί η αυθαίρετη επίκληση « των υπηρεσιακών αναγκών». Συγχρόνως διεκδικούμε καθιέρωση ανώτατου ποσοστού κάλυψης ανά υπηρεσία, πάνω από το οποίο, δεν θα μπορεί να τεκμηριωθεί η άρνηση της υπηρεσίας σε αιτήματα μεταθέσεων, μετακινήσεων και αποσπάσεων των συναδέλφων. Αντίστοιχο ποσοστό προβλέπεται ήδη στις ρυθμίσεις για την κινητικότητα
3. Για την ένταξη των μεταθέσεων, αποσπάσεων και μετακινήσεωνεντός του νομού στην αρμοδιότητα του Υπηρεσιακού Συμβουλίου.
4. Για την πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού από τον κλάδο της διοικητικής επιστήμης που θα υποστηρίζει επιστημονικά τα υπηρεσιακά και πειθαρχικά συμβούλια.
5. Για καθιέρωση ενιαίων κανόνων αντιμετώπισης των αιτημάτων των συναδέλφων και συναδελφισσών έτσι ώστε να εδραιωθεί ένα αίσθημα δικαίου, αξιοκρατίας και διαφάνειας.
6. Για τη την ενημέρωση των ενδιαφερόμενων και τη δημοσιοποίηση των αποφάσεων μετά από κάθε συνεδρίαση του υπηρεσιακού με απόλυτο σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα των συναδέλφων.
7. Με την συμμετοχή μας στο πειθαρχικά συμβούλια και όχι μόνο, θα διεκδικήσουμε την ανάπτυξη ενός σύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης γνώσης και διαδικασιών που θα αποτρέπει παραβάσεις και παραλήψεις οι οποίες εγείρουν πειθαρχικές διώξεις και ποινές που σχετίζονται με έλλειψη γνώσης και εξοικείωσης με τις διαδικασίες της δαιδαλώδους φορολογικής και διοικητικής νομοθεσίας .
8. Για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου με βάση τα διεθνή πρότυπα επιχειρησιακού σχεδίου πρόληψης των φαινομένων διαφθοράς .
Τέλος δηλώνουμε ότι θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο για την περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας όλων των εργαζομένων. Οι διακηρύξεις αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της Φορολογικής Διοίκησης θα παραμένουν κενό γράμμα όσο η ηγεσία της αρνείται να διαμορφώσει ένα νέο περιβάλλον που θα σέβεται τους εργαζόμενους και δε θα τους καθιστά όμηρους αυθαίρετων και αλαζονικών συμπεριφορών, με σοβαρές επιπτώσεις στην προσωπική και οικογενειακή τους ζωή. Η εμπέδωση υψηλού αισθήματος δικαιοσύνης στους εργαζομένους από τις πράξεις της διοίκησης συνδέεται άρρηκτα με τα αποτελέσματα αυτής. Στην αντίθετη περίπτωση, το εργασιακό περιβάλλον γίνεται τοξικό, με τις γνωστές άσχημες επιπτώσεις και στη λειτουργία των υπηρεσιών και στο ηθικό των εργαζομένων.

Διεκδικούμε δημοκρατία, διαφάνεια, αντικειμενικότητα και αξιοπρέπεια στη λειτουργία των Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Διεκδικούμε διεύρυνση της δικαιοδοσίας τους και ένταξη όλων των υπηρεσιακών μεταβολών μέσα από αυτά.

Σε αυτή την κατεύθυνση καλούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες, να συμμετέχουν μαζικά στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια και να αναδείξουν πρόσωπα με αρχές, ασυμβίβαστα και δοκιμασμένα στο χρόνο.

Τα σχήματα που παραμένουν στο παλιό, έχουν δείξει πια καθαρά τα όρια της παρέμβασής τους. Στην νέα εποχή, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας, η εργαλειοποίηση της συνδικαλιστικής παρέμβασης που περιορίζεται στην αναπαραγωγή του παλιού δεν μπορεί να είναι η απάντηση.

Η ΑΣΚΙ μέσα στα Υπηρεσιακά Συμβούλια υπηρέτησε αυτά τα δύο χρόνια ένα νέο συνδικαλιστικό υπόδειγμα που έχει να κάνει με την υπεράσπιση των υπηρεσιακών και εργασιακών δικαιωμάτων του συνόλου των εργαζομένων και την κατάδειξη ότι η συνδικαλιστική δράση δεν είναι πεδίο άσκησης προσωπικών πολιτικών και κομματικών «εξυπηρετήσεων», αλλά μία ανιδιοτελής συστοίχιση για το κοινό καλό και την προάσπιση του, στο πλαίσιο μιας δημοκρατικής συλλογικής αντίληψης και δράσης.

Το παλιό δεν μας αξίζει. Θέλουμε το νέο με συμμετοχή, συλλογικότητα, διαφάνεια και αξιοκρατία.

Για να δείτε τη διακήρυξη και το ψηφοδέλτιο της ΑΣΚΙ 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ