45 χρόνια πέρασαν από τον ηρωικό ξεσηκωμό της νεολαίας και των εργαζομένων το Νοέμβρη του 1973, ενάντια στο 7χρονο δικτατορικό και φασιστικό καθεστώς που εκτός των άλλων επέφερε και εθνικά δεινά (εισβολή των τούρκικων στρατευμάτων στην μαρτυρική Κύπρο). Η αντίσταση απέναντι στη Χούντα των συνταγματαρχών, ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου για ΨΩΜΙ, ΠΑΙΔΕΙΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ και ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης, έμπνευσης και παραδειγματισμού για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.

45 χρόνια μετά πολλά από τα αιτήματα εκείνης της εποχής παραμένουν και σήμερα επίκαιρα και οφείλουμε να δίνουμε καθημερινά μικρές και μεγάλες μάχες για τη διεκδίκησή τους. Ο αγώνας για εργασία, για ποιοτική , δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση, για την υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων μας, για δημόσια δωρεάν υγεία, για την προάσπιση και διεύρυνση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών, για κατάργηση των μνημονιακών πολιτικών που επέφεραν δεινά στη χώρα μας παραμένει αταλάντευτος.

Είναι αναγκαίο σήμερα όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις να καταδικάσουμε και να αγωνιστούμε ενάντια στους νοσταλγούς των φασιστικών καθεστώτων και να βρεθούμε απέναντι στους κήρυκες του εθνικισμού, της ακροδεξιάς ρητορικής που γεννά μισαλλοδοξία, ρατσισμό και εκκολάπτει το αυγό του φιδιού.

Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση στο Δημόσιο καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νέα γενιά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία να δώσουμε όλοι μαζί ένα ηχηρό παρόν μνήμης αλλά και συνεχούς αντίστασης και αγώνα. Είναι χρέος να κάνουμε πράξη τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για εθνική ανεξαρτησία και λαϊκή κυριαρχία.

Όλοι και όλες στα συλλαλητήρια το Σάββατο 17 Νοεμβρίου:

  • για να τιμήσουμε τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου
  • για εμβάθυνση των δημοκρατικών ελευθεριών
  • για κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη
  • για να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τις διεκδικήσεις των εργαζομένων