Εκθεση του βρετανικού Ινστιτούτου Υπερπόντιας Ανάπτυξης (ΟDI) σε 31 ανεπτυγμένες και αναπτυσσόμενες χώρες δείχνει πως οι γυναίκες άνω των 60 ετών αφιερώνουν κατά μέσον όρο τέσσερις ώρες την ημέρα (διπλάσιες από ό,τι οι άντρες) σε δουλειές που δεν αναγνωρίζονται, δεν αξιολογούνται και δεν αμείβονται.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η δυσανάλογα μεγάλη διαφορά απλήρωτης οικιακής εργασίας των γυναικών και δουλειών που σχετίζονται με τη φροντίδα άλλων μελών της οικογένειας όχι μόνο παραμένει, αλλά και επιτείνεται στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Στην Γκάνα αυτή η ενασχόληση είναι κάπου δύο ώρες, χρόνος που στη Βρετανία αυξάνει στις 4 ώρες, στην Ελλάδα ξεπερνά τις 4,5 ώρες, ενώ σε χώρες όπως το Πράσινο Ακρωτήριο εκτοξεύεται στις επτά ώρες.

Την ίδια στιγμή η αναλογία των γυναικών άνω των 60 ετών στην αμειβόμενη οικονομία έχει αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από εκείνη των συνομηλίκων τους ανδρών: πολλές γυναίκες αυτής της ηλικιακής ομάδας -και ιδίως μετά την πανομοιότυπη μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων με την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης που βαρύνει περισσότερο τις γυναίκες- συνεχίζουν παράλληλα να εργάζονται στην επίσημη οικονομία ή να προσπαθούν να επιβιώσουν στην άτυπη και σε επισφαλείς και κακοπληρωμένες θέσεις απασχόλησης.

Η έκθεση επιβεβαιώνει αυτό που οι κοινωνικές και φεμινιστικές οργανώσεις καταγγέλλουν εδώ και χρόνια: οι ανισότητες επιμένουν και βαθαίνουν όσο αυξάνει η ηλικία των γυναικών, καθώς οι ακολουθούμενες πολιτικές δεν εγγυώνται τα δικαιώματά τους, δεν καλύπτουν τις ανάγκες τους και δεν αναγνωρίζουν την πραγματική συνεισφορά τους.

Οι λύσεις κάθε άλλο παρά καινοτόμες είναι, αλλά απαιτούν μια κατεύθυνση αντίθετη από αυτή των κοινωνικών περικοπών που επιβάλλει το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο: όπως επισημαίνουν οι ερευνητές πρέπει να εξασφαλιστεί η εισοδηματική ασφάλεια των γυναικών άνω των 60 ετών καθιερώνοντας -ανάμεσα στις πολλές άλλες προτάσεις- και μια κοινωνική σύνταξη που να αντισταθμίζει την απλήρωτη δουλειά τους.

 Ολόκληρη η έκθεση

Αναδημοσίευση από efsyn.gr