Ανακοίνωση: 

ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΑΚΕ ΚΑΙ ΠΕΚ ΠΕΙΡΑΙΑ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ, ΚΑΤΑΨΗΦΙΖΟΝΤΑΣ ΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΚ ΝΑ ΜΠΟΥΝ ΚΑΛΠΕΣ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ!

Οι ΣΥΝΕΚ είχαν ήδη από τον Νοέμβριο του 2014 (και κάθε χρόνο έπειτα) προτείνει στο ΔΣ της ΕΛΜΕ Πειραιά να μπουν κάλπες για τις εκλογές της ΕΛΜΕ στα νησιά (είτε παρουσία δικηγόρου είτε και χωρίς), προκειμένου να διευκολυνθούν οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε αυτά να συμμετάσχουν στις εκλογικές διαδικασίες του σωματείου. Στις 19.11.18 οι ΣΥΝΕΚ επανήλθαν στο θέμα προτείνοντας στο ΔΣ να μπουν κάλπες έστω σε Κύθηρα και Γαλατά, ως πρώτο βήμα, και στη συνέχεια σε όλα τα νησιά.
Αίτημα για κάλπη στα Κύθηρα έστειλε και ο σύλλογος διδασκόντων του ΓΕΛ Κυθήρων.

  • Παρά το αυτονόητα δίκαιο αίτημα των συναδέλφων των Κυθήρων,
  • παρά το γεγονός ότι όλες οι νησιωτικές ΕΛΜΕ πράττουν το ίδιο
  • και αντίθετα σε κάθε συνδικαλιστική και δημοκρατική δεοντολογία,

ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΑΚΕ και ΠΕΚ καταψήφισαν με διάφορες δικαιολογίες την πρόταση των ΣΥΝΕΚ.
ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΔΑΚΕ και ΠΕΚ αποφάσισαν να αποκλείσουν τους συναδέλφους μας από το στο σωματείο και από το συνταγματικό τους δικαίωμα του εκλέγειν. Καμία έκπληξη, το ίδιο είχαν κάνει και πέρυσι…

Οι συνάδελφοι που υπηρετούν στο Γαλατά, τα Μέθανα και τα νησιά της ΔΔΕ Πειραιά δεν δύνανται να έρχονται στον Πειραιά για να ψηφίσουν, τόσο για οικονομικούς λόγους όσο και για λόγους χρόνου. Πως μπορεί ένας συνάδελφος από τα Κύθηρα να έρθει στον Πειραιά την Δευτέρα για να ψηφίσει και Τρίτη πρωί να κάνει μάθημα στα Κύθηρα; Πόσο θα του στοιχίσει, αν υποθέσουμε ότι θα υπάρχουν τα κατάλληλα δρομολόγια και ο κατάλληλος  καιρός;

Οι αστειότητες που ακούστηκαν ως δικαιολογίες πολλές…

Το ΠΑΜΕ μας είπε ότι το βάζουμε πολύ αργά το ζήτημα και δεν υπάρχει χρόνος να πραγματοποιηθεί… (υπενθυμίζουμε ότι το έχουμε θέσει από το Νοέμβριο του 2014) και ότι κάτι τέτοιο απαιτεί ομοφωνία.

Οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, αφού απήγγειλαν ένα εξαιρετικό μανιφέστο για την σπουδαιότητα συμμετοχής στα σωματεία, καταψήφισαν(!) την πρόταση χωρίς ουσιαστικά καμία εξήγηση.

ΔΑΚΕ και ΠΕΚ επικαλέστηκαν την «νομιμότητα» και το καταστατικό. Το καταστατικό όμως δεν προβλέπει καμία απαγόρευση για στήσιμο καλπών στα νησιά. Δεν υπάρχει καμία σχετική αναφορά ή πρόβλεψη. Όμως, στο άρθρο 40 αναφέρεται: «Ό,τι δεν προβλέπεται από το καταστατικό κανονίζεται από το ΔΣ της Ένωσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου «Περί σωματείων».

Επιπλέον, στην εγκύκλιο της ΟΛΜΕ σχετικά τη διαδικασία εκλογής αντιπροσώπων αναφέρεται ξεκάθαρα:

«13) Σε ό,τι αφορά ειδικότερα σε ΕΛΜΕ, οι οποίες εκτείνονται σε νησιωτικά συμπλέγματα και προκειμένου να αποφευχθούν αμφισβητήσεις ως προς το αδιάβλητο των εκλογικών διαδικασιών και τη νομιμότητα των αντιπροσώπων, επισημαίνουμε τα εξής:
α) Στην έδρα κάθε ΕΛΜΕ εκλέγεται Εφορευτική Επιτροπή σύμφωνα με τις καταστατικές προβλέψεις, η οποία διεξάγει τις εκλογές με την παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου (ν.1264/82, άρθρ. 11)
β) Σε κάθε νησί, που δεν αποτελεί έδρα ΕΛΜΕ, εκλέγεται με την ευθύνη του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, στην οποία υπάγεται, Εφορευτική Επιτροπή η οποία διεξάγει τις εκλογές σε ένα εκλογικό τμήμα την ίδια μέρα και κατά τις ίδιες ώρες που οι εκλογές διεξάγονται και στην έδρα της ΕΛΜΕ…»

Η «ιερά συμμαχία» των ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΔΑΚΕ και ΠΕΚ
Αδιαφορούν για τα δικαιώματα των συναδέλφων
Αρνούνται να εκπροσωπήσουν τα εξεφρασμένα αιτήματά των συναδέλφων
Παραβιάζουν συστηματικά τις οδηγίες της ΟΛΜΕ

Μία ματιά στα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα των υπηρεσιακών συμβουλίων αποκαλύπτει τα πραγματικά κίνητρα της απαράδεκτης αυτής απόφασής τους…

Οι ΣΥΝΕΚ Πειραιά καταγγέλλουν την αντιδημοκρατική και αντισυνδικαλιστική στάση των ΠΑΜΕ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΔΑΚΕ και ΠΕΚ, που για άλλη μία φορά παίζουν μικροπολιτικά εκλογικά παιχνιδάκια στις πλάτες των συναδέλφων και του συνδικάτου.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr