Πρόσφατα εκδόθηκε η Προκήρυξη 11Κ του ΑΣΕΠ 1116 θέσεων που αφορά το ήδη επικουρικό προσωπικό που ήδη υπηρετεί στις θέσεις αυτές. Εκκρεμούν δε ακόμα 88 θέσεις που θα τις προκηρύξει το Υπουργείο Εργασίας ( το 7% επί του συνόλου των θέσεων, όπως προβλέπετε). Συνολικά μιλάμε για 1204 ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ.

Εδώ πρέπει να γίνουν κάποιες  αναγκαίες διευκρινίσεις: Στο ΑΣΕΠ δόθηκαν  από το Υπουργείο Υγείας ΟΛΕΣ οι θέσεις που υπηρετούν Επικουρικοί, και όχι όσοι ήταν από το 2013. Έτσι περιλαμβάνονται και οι 585 του 2017, μαζί με τους 619 παλαιούς επικουρικούς με τις συνεχείς ανανεώσεις των συμβασεων. Μάλιστα συστάθηκαν και θέσεις (275) για να μπορέσουν να προσληφθούν ΟΛΟΙ οι Επικουρικοί, διότι για κάποιους δεν υπήρχε  Οργανική θέση εκεί που υπηρετούσαν. Ενώ με τροπολογία δόθηκε αυξημένη μοριοδότηση της προϋπηρεσίας ( από 7 μόρια/μήνα σε 20 μόρια/μήνα για τους πρώτους 48 μήνες και 7/μήνα για επιπλέον προϋπηρεσία ) που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- ΠΟΕΔΗΝ-  ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΚΑΛΥΠΤΕ τους ήδη υπηρετούντες επικουρικούς και τους έδινε ισχυρό προβάδισμα, όπως αποτυπώθηκε και σε σχετικές ανακοινώσεις. Η αυξημένη μοριοδότηση ήταν η δικλίδα ασφαλείας μια και η προκήρυξη θα ήταν ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ του ΑΣΕΠ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διατάξεις, και αυτό ήταν γνωστό σε ΟΛΟΥΣ…..

Όμως η έκδοση των 1116  θέσεων ( γιατί αυτό έχουμε, η προκήρυξη εκκρεμεί..) σύμφωνα με  το υπάρχον Θεσμικό Πλαίσιο για τις Προκηρύξεις προβλέπονται  ποσοστώσεις για Ειδικές Κατηγορίες ( Πολύτεκνοι, Τρίτεκνοι, Ανάπηροι, Παλιννοστούντες κ. α ). Το ίδιο είχε γίνει και στις προηγούμενες προκηρύξεις ( 4Κ,5Κ,7Κ) . Οι θέσεις για τις κατηγορίες αυτές είναι 410. Οι προϋποθέσεις δε που θέτει η προκήρυξη, υπάρχει ΣΟΒΑΡΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ να μην προσληφθούν αρκετοί από τους Επικουρικούς που ήδη υπηρετούν, παρά τη πρόβλεψη ότι εάν δεν καλυφθούν οι θέσεις της Προκήρυξης  από τις Ειδικές Κατηγορίες μπορούν να καλυφθούν από τη Γενική Κατηγορία.

Να θυμίσουμε εδώ ότι τα αυξημένα ποσοστά για τις Ειδικές Κατηγορίες (περίπου το 40% των θέσεων σε ΟΛΕΣ τις Προκηρύξεις του Δημοσίου) ήταν διαχρονικό αίτημα του Συνδικαλιστικού Κινήματος και των Κλαδικών Ομοσπονδιών (Πολυτέκνων, Τριτέκνων, ΕΣΑμεΑ κ. α). Θέση που στηρίζουμε και εμείς και τη θεωρούμε σωστή.

Είναι πλέον προφανές- μετά τα προβλήματα που προκύπτουν- και θέτουν σε κίνδυνο ΤΗΝ ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ  να καλυφθούν οι θέσεις από τους Επικουρικούς που ήδη υπηρετούν στις Μονάδες Υγείας Πανελλαδικά:

ΜΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΛΥΣΗ:

Οι 410 θέσεις των Ειδικών Κατηγοριών να είναι ΕΠΙΠΛΕΟΝ των 1116 και να καλυφθούν από τις προβλεπόμενες θέσεις που θα δοθούν στο  Υπουργείου Υγείας για τις προσλήψεις του 2019.

Καλούμε το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει ΑΜΕΣΑ στην υλοποίηση της 11Κ με το σύνολο των 1116 θέσεων να προβλέπονται να καλυφθούν με υποψηφίους ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ. ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ (1116) ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ που έχει ψηφιστεί. ΑΜΕΣΑ  να προκηρυχτούν οι 410 θέσεις με ΕΠΙΠΛΕΟΝ κατανομή στο σύνολο των Νοσοκομείων, καλύπτοντας ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ που υπάρχουν διαχρονικά στο χώρο της Υγείας.

ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΩΝ ΠΟΥ ΗΔΗ ΥΠΗΡΕΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Υ.Γ: Προκαλεί θλίψη ο τρόπος που αντιμετωπίζουν το θέμα- και το πρόβλημα..- οι υπάλληλοι του Κούλη και της Φώφης και οι τυχοδιώκτες συνοδοιπόροι τους. Οι μεν βρήκαν μια ακόμη ευκαιρία να τη «πέσουν»  στη Κυβέρνηση, με τερατολογίες και παραμύθια,  ετοιμάζοντας  τις γνωστές «αγωνιστικές κινητοποιήσεις», οι δε αναζητούν την αιώνια  «αντιμνημονιακή» δικαίωση μπροστά στο καθρέπτη τους. Και οι δύο μοιραίοι και άβουλοι μπροστά στα προβλήματα που προκύπτουν και στις λύσεις που πρέπει να δοθούν…..