Φαίνεται, ότι για κάποιους, σε όλα τα επίπεδα των Υπηρεσιών του Υπουργείου, της Διοίκησης των ΥΠΕ και των Νοσοκομείων, η εφαρμογή των Νόμων και των εγγράφων του Υπουργείου Υγείας δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες τους.

Με το Νόμο 4472/2017 άρθρο 153 παρ. 5 προβλέπεται ότι: «Αν ο λειτουργός ή ο υπάλληλος επιστρέφει στα καθήκοντά του μετά από τη θέση του σε διαθεσιμότητα με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας, για το διάστημα αυτό καταβάλλεται το σύνολο των αποδοχών του.»

Ο νόμος ψηφίστηκε στις 19/5/2017. Από τότε, και  μέχρι το τέλος του Γενάρη 2019, δεν υπήρξε καμιά πρωτοβουλία στο χώρο της Υγείας, για την υλοποίηση του. Μια διάταξη που αφορά 1665 εργαζόμενους (!!!) των Νοσοκομείων που η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου έθεσε σε καθεστώς Διαθεσιμότητας, όταν έκλεινε-καταργούσε τμήματα  και Νοσοκομεία.

Με κατεπείγον έγγραφο του προς της ΥΠΕ, με άμεση ενημέρωση στα Νοσοκομεία ευθύνης τους, ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Πολάκης, στις 1/2/2019 ( είναι και στο site της ΠΟΕΔΗΝ) ζήτησε, την ΑΜΕΣΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ του Νόμου, και την επιστροφή των χρημάτων ΣΕ ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που είχαν τεθεί σε Διαθεσιμότητα το 2013.

Από τότε έχουν περάσει 40 ημέρες και σχεδόν το σύνολο των Υπηρεσιών  των Νοσοκομείων, με 1-2 εξαιρέσεις(;)  με προσκόμματα και αιτιάσεις δεν προχωρούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρμογή του Νόμου. Μάλιστα, υπάρχουν και Υπηρεσίες που αρνούνται να τον εφαρμόσουν, λέγοντας ότι οι υπάλληλοι στα Νοσοκομεία δεν τέθηκαν σε Διαθεσιμότητα με ευθύνη της Υπηρεσίας(;) (μάλλον μόνοι τους οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να μπουν  για κανένα 2μήνο σε Διαθεσιμότητα…)  ζητώντας να υπάρξει  σχετική τροπολογία(!!!).

Ελπίζουμε το Υπουργείο ΑΜΕΣΑ (χθες..) να προχωρήσει στις ενέργειες που απαιτούνται για να ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ επιτέλους, μια Κυβερνητική Νομοθετική Πρωτοβουλία που ακυρώνει στη πράξη ΕΝΑ ΑΚΟΜΗ ΜΕΤΡΟ της  Κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Η επιστροφή των χρημάτων σε ΟΛΟΥΣ τους εργαζόμενους που βίωσαν το απαράδεκτο καθεστώς της Διαθεσιμότητας είναι ΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΑΞΗ.