Η Ενωτική Αγωνιστική Εκκίνηση κατέθεσε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ το παρακάτω σχέδιο ψηφίσματος σχετικά με την αγωγή του πρώην Πρωθυπουργού, κ. Α. Σαμαρά, εναντίον του Προέδρου της ΟΙΕΛΕ αλλά και όλων των Μελών του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας, που εκδικάστηκε σήμερα Πέμπτη 14 Μαρτίου.

Το ζήτημα αφορά τη γνωστή υπόθεση της εκπαιδευτικού του Κολλεγίου Αθηνών Φώφης Μπουλούτα που απολύθηκε από το σχολείο της μετά από 21 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, επειδή παρατήρησε μαθητή της, γιο του πρώην Πρωθυπουργού, που αντέγραφε στις εξετάσεις. Υπόθεση που προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό παράδειγμα αδικίας, καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και, κυρίως, της αυθαιρεσίας της εγχώριας ελίτ που επιδιώκει να κινείται πέρα και πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους.

Η παρατάξη μας θεωρεί πως η ΑΔΕΔΥ, ως το τριτοβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των δημοσίων υπαλλήλων, πρέπει να πάρει θέση σ’ αυτό το ζήτημα. Οφείλει να στηρίξει τον αγώνα για την υπεράσπιση των ανθρώπινων και αξιοπρεπών εργασιακών σχέσεων των εκπαιδευτικών στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τον αγώνα για ισονομία ανάμεσα σε όλους τους μαθητές. Οφείλει να στηρίξει πολιτικοσυνδικαλιστικά, ηθικά και θεσμικά την Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών απέναντι στην πρωτοφανή επίθεση από τον Α. Σαμαρά, που κατ’ ουσία αποτελεί επίθεση ενάντια σε ολόκληρο το οργανωμένο κίνημα της εργασίας .

Ωστόσο, γι’ άλλη μια φορά οι παρατάξεις του Κ. Μητσοτάκη στο Δημόσιο, ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥΠ, καταψήφισαν το ψήφισμα συμπαράστασης προς την ΟΙΕΛΕ και ταυτόχρονα με τη στάση τους στήριξαν τον Αν. Σαμαρά και στάθηκαν απέναντι στους εργαζόμενους και το Συνδικάτο.

Προφανώς, η στάση της ΔΗΣΥΠ και της ΔΑΚΕ δεν μας εκπλήσσει. Σταθερά, όλο αυτό το διάστημα, είτε με τη σιωπή και την αφωνία τους είτε με την πολιτική και συνδικαλιστική τους πρακτική στηρίζουν το νεοφιλελεύθερο δόγμα που εκπροσωπεί η Νέα Δημοκρατία και ο Πρόεδρός της Κ. Μητσοτάκης.

Αλλά θα μείνουν στην ιστορία ως οι παρατάξεις που στήριξαν την αγωγή του Αν. Σαμαρά εναντίον του αγώνα των εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση, εναντίον των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων.

Σας παραθέτουμε το ψήφισμα που καταθέσαμε στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ και το οποίο καταψήφισαν ΔΗΣΥΠ και ΔΑΚΕ:

‘‘Καταδικάζουμε κατηγορηματικά την επίθεση του πρώην Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά εναντίον της ΟΙΕΛΕ και του Προέδρου της μέσω αγωγής, με την οποία ζητά την καταβολή 100.000 ευρώ τόσο από τον εν λόγω όσο και από τα μέλη του Δ.Σ. της. Η επίθεση αυτή δεν αποτελεί μια απλή επίλυση διαφοράς, αλλά αποδεικνύει το μένος του συγκεκριμένου πολιτικού εναντίον των εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους και είναι μια ξεκάθαρη επίθεση ενάντια στον συνδικαλισμό, στην ελευθερία της έκφρασης και στα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα.

Η υπόθεση της εκπαιδευτικού του Κολλεγίου Αθηνών Φώφης Μπουλούτα που απολύθηκε από το σχολείο της μετά από 21 έτη ευδόκιμης υπηρεσίας, επειδή παρατήρησε μαθητή της, γιο πανίσχυρου πολιτικού που αντέγραφε στις εξετάσεις, προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη ως ένα ισχυρό παράδειγμα αδικίας, καταπάτησης στοιχειωδών εργασιακών δικαιωμάτων και, κυρίως, της αυθαιρεσίας της εγχώριας ελίτ που επιδιώκει να κινείται πέρα και πάνω από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η σπίλωση, όμως, της ονόματος της Φώφης, ακόμη και μετά θάνατον, από αυτούς που την οδήγησαν στην εργασιακή ομηρία και στην ηθική, ψυχική και βιολογική εξόντωση, προκάλεσε οργή στην κοινωνία με αποτέλεσμα η Ομοσπονδία των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας να εκφράσει την ομόφωνη αντίθεσή της σ’ αυτές τις πρακτικές και να ζητήσει την επανεξέταση του ζητήματος από το Υπουργείο Παιδείας. Απέναντι σ’ αυτή την εύλογη αντίδραση της Ομοσπονδίας η απάντηση του «θιγόμενου» κ. Σαμαρά ήταν η κατάθεση αγωγής με την οποία απαιτεί την καταβολή ενός εξοντωτικού ποσού που θα επηρεάσει δραστικά τη λειτουργία της.

Θεωρούμε ότι η επίθεση αυτή στην ΟΙΕΛΕ δεν είναι τυχαία. Σχετίζεται με το γενναίο αγώνα της Ομοσπονδίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών την περίοδο της διακυβέρνησης της χώρας από τον Αντώνη Σαμαρά, όταν και οι εκπρόσωποι του κλάδου αντιστάθηκαν δυναμικά στην επιβολή ενός νομοθετικού καθεστώτος που μετέφερε στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας όρους αγοράς και έθετε σε θανάσιμο κίνδυνο το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Οι πράξεις του κ. Σαμαρά υποκρύπτουν εκδικητικότητα ενάντια σε ένα συνδικάτο που αρνήθηκε όχι μόνο τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων των μελών του, αλλά κυρίως τη γιγάντωση των κοινωνικών, των οικονομικών και των εκπαιδευτικών ανισοτήτων μέσω της επιβολής του νεοφιλελεύθερου Δόγματος του Σοκ στην Παιδεία.

Η Εκτελστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ εκφράζει την κατηγορηματική της αντίθεση στην επίθεση του κ. Αντώνη Σαμαρά κατά της ΟΙΕΛΕ και του Προέδρου της που αποτελεί επίθεση σε ολόκληρο το οργανωμένο κίνημα της εργασίας. Δηλώνει, δε, ότι στέκει αλληλέγγυα στον αγώνα της ΟΙΕΛΕ για να παραμείνει η εκπαίδευση δημόσιο και κοινωνικό αγαθό, για αξιοπρεπείς και βιώσιμες συνθήκες εργασίας για τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς και για να διασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση των παιδιών των μη προνομιούχων στην εκπαίδευση και στην εργασία.’’