• Η αξιολόγηση, αυτή υλοποιείται αφού έχουν επιλεχθεί οι προϊστάμενοι. Η επιλογή των οποίων είναι αναγκαία συνθήκη για την αξιολόγηση των υφισταμένων τους, όπως και η εκπαίδευση στην αξιολόγηση που πρέπει να λάβουν. Πώς όμως επιλέγονται οι προϊστάμενοι; Ποιοί επιλέγονται για προϊστάμενοι; Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση όμως δεν θα ανεχτούμε την απαξίωση της εργασίας μας και της προσωπικότητας μας. Δεν θα ανεχτούμε την μετατροπή του κλάδου σε φοροεισπράκτορες σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται στα όρια της. Μέχρι να φτάσουμε σε μία αξιοκρατική, δημοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, αυτή παραμένει «μετέωρη» και ένα ζητούμενο για μια αποτελεσματική και ορθολογική δημόσια διοίκηση. Θα υπάρχει μόνο ως πρόφαση απολύσεων, μετακινήσεων, ανακατατάξεων και διαφόρων «γκρίζων» αλλαγών.

Συνάδελφοι – ες
Το τελευταίο πόνημα της ΑΑΔΕ ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2019 (με ΦΕΚ ω του θαύματος 31/12/2018) και αφορά την αξιολόγηση των υπαλλήλων της. Πρόκειται για το τρίτο και τελικό βήμα (μετά τα περιγράμματα θέσεων και το εγχειρίδιο λειτουργιών) προς την κατεύθυνση του «εξευρωπαϊσμού» και του μανατζερίστικου τρόπου της λειτουργίας της ΑΑΔΕ με βάση τα «σύγχρονα» στάνταρτ.
Δεν θα αναφερθούμε μακροσκελώς στα αστεία (και συχνά αντιεπιστημονικά) θέματα τα οποία αναφέρει. Πρέπει όμως να σταθούμε στα βασικά της σημεία:
1. Η αξιολόγηση αυτού του είδους αποτελεί την πεμπτουσία της εφαρμογής των νεοφιλελευθέρων τρόπων διακυβέρνησης και είναι ενδεικτική για το πώς ορισμένοι αντιλαμβάνονται τον ρόλο και τον τρόπο λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης.
2. Επανεισάγει τα ατομικά συμβόλαια εργασίας (έντυπο τεθέντων στόχων).
3. Επαναφέρει τον σκληρό, αυθαίρετο και υποκειμενικό τρόπο αξιολόγησης των υπαλλήλων μέσω της υποτιθέμενης ποιοτικής αξιολόγησης από τους προϊσταμένους.
4. Ακόμα και στην περίπτωση της «αντικειμενικής» ποσοτικής αξιολόγησης αυτή καθίσταται προβληματική όταν οι στόχοι, οι οποίοι τίθενται κεντρικά και προσωποποιούνται τοπικά, είναι ανέφικτοι.
5. Πρόκειται για μία παρωδία αξιολόγησης, η οποία τεχνηέντως βαφτίζεται 360ο άρα και πιο δημοκρατική, αφού όπως αποδεικνύεται ο κύκλος δεν κλείνει ποτέ με δεδομένο ότι η αξιολόγηση από τα κάτω, δηλαδή η γνώμη των υπαλλήλων, δεν λαμβάνεται ποτέ υπόψη.
6. Στερεί από τον αξιολογούμενο την όποια πιθανότητα αντίδρασης με την ηλεκτρονική κοινοποίηση.
7. Το λεγόμενο πρόγραμμα ατομικής βελτίωσης είναι η στάχτη στα μάτια και το πρώτο βήμα προς την απομάκρυνση υπαλλήλων από την ΑΑΔΕ.
Όμως τα παραπάνω ωχριούν μπροστά στα «ποιοτικά» στοιχεία των κινήσεων της ΑΑΔΕ. Η όλη διαδικασία προσομοιάζει με τον τρόπο λειτουργίας μιας Ανώνυμης Εταιρείας (σύγκλιση γενικής συνέλευσης κλπ) με τους εργαζομένους στο ρόλο του εργαζόμενου με «μπλοκάκι». Τα αποτελέσματα των τριών κινήσεων της ΑΑΔΕ (εγχειρίδιο, περιγράμματα, αξιολόγηση) κινούνται σε διάφορα επίπεδα:
 Προωθούν την ατομικότητα και την ανθρωποφαγία στην εργασία μέσω του συνεχούς άγχους για την επίτευξη των ανεδαφικών στόχων προκειμένου κάποιος να παραμείνει στο ίδιο περίγραμμα θέσης.
 Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και το κλίμα συνεργασίας μέσα στις Υπηρεσίες, γεγονός το οποίο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία τους,
 Σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει μεταλαμπάδευση γνώσης από τους παλαιότερους στους νέους συναδέλφους κάτω από την πίεση της επίτευξης των στόχων
 Δημιουργούνται συνθήκες αναξιοκρατίας και αδιαφάνειας
 Είναι ένα σχέδιο το οποίο αποσκοπεί στην καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων και του εργασιακού μέλλοντος των υπαλλήλων
 Άραγε πως μπορεί να αποτιμηθεί ποσοτικά το έργο των συναδέλφων στα τμήματα; (με το πόσα κλικ έκανε στο Η/Υ; με το πόσα λεπτά έκανε να παραλάβει μία αίτηση;). Με ποιο τρόπο θα αποτιμηθεί ποιοτικά το έργο τους;
 Από το σημείο της μη αξιολόγησης φτάνουμε στην ακαδημαϊκή σπουδή ενός υπηρεσιακού παράγοντα.
 Η αξιολόγηση, αυτή υλοποιείται αφού έχουν επιλεχθεί οι προϊστάμενοι. Η επιλογή των οποίων είναι αναγκαία συνθήκη για την αξιολόγηση των υφισταμένων τους, όπως και η εκπαίδευση στην αξιολόγηση που πρέπει να λάβουν. Πώς όμως επιλέγονται οι προϊστάμενοι; Ποιοί επιλέγονται για προϊστάμενοι;
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην αξιολόγηση όμως δεν θα ανεχτούμε την απαξίωση της εργασίας μας και της προσωπικότητας μας. Δεν θα ανεχτούμε την μετατροπή του κλάδου σε φοροεισπράκτορες σε μία κοινωνία η οποία βρίσκεται στα όρια της.
Μέχρι να φτάσουμε σε μία αξιοκρατική, δημοκρατική και διαφανή αξιολόγηση, αυτή παραμένει «μετέωρη» και ένα ζητούμενο για μια αποτελεσματική και ορθολογική δημόσια διοίκηση. Θα υπάρχει μόνο ως πρόφαση απολύσεων, μετακινήσεων, ανακατατάξεων και διαφόρων «γκρίζων» αλλαγών.
Καλούμε όλους τους συναδέλφους:
 Σε απεργία – αποχή από την αξιολόγηση
 Στην μη παραλαβή των εντύπων τεθέντων στόχων

 

 

ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΤΗΣΤΕ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ pdf