Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τις κρίσεις σε επίπεδο διεύθυνσης στην Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι ξαφνικά εκκίνησε μια συζήτηση για την θέσπιση ειδικών κριτηρίων μοριοδότησης, που θα αφορούν συνάδελφους, οι οποίοι επιθυμούν να καταλάβουν θέση ευθύνης.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Γνωρίζουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, ότι οι κρίσεις γίνονται με βάση τις διατάξεις του Ν. 4369/2016, γνωστού ως «νόμου Βερναρδάκη». Αποτελούσε πάγιο αίτημα του κόσμου της εργασίας στον δημόσιο τομέα η θεσμοθέτηση ενός κατά το δυνατό αξιοκρατικού, δημοκρατικού και διάφανου τρόπου επιλογής στελεχών για την Δημόσια Διοίκηση. Υπήρξε εξαντλητική διαβούλευση πριν την ψήφιση του νόμου, όπου διατυπώθηκαν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες απόψεις. Τελικά σήμερα βρισκόμαστε τρία χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου στην φάση υλοποίησής του για την αρχαιολογική υπηρεσία. Σ’ αυτή την κρίσιμη φάση, η οποία ομολογουμένως έχει καθυστερήσει, ξαφνικά από διάφορους κύκλους ανακύπτει θέμα εφαρμογής του νόμου ειδικά για τις κρίσεις των αρχαιολόγων.

Ας είμαστε ξεκάθαροι και υπεύθυνοι. Η συζήτηση για την θέσπιση ειδικών κριτηρίων (πχ. έργα ΕΣΠΑ) μόνο για τις θέσεις ευθύνης σαλαμοποιεί το σώμα των ελλήνων αρχαιολόγων, καθώς αναφέρεται μόνο σε όσους επιθυμούν να καταλάβουν θέση ευθύνης, λες και οι υπόλοιποι συνάδελφοι δεν συμμετέχουν στο πολυσχιδές έργο των Εφορειών Αρχαιοτήτων, της Κεντρικής Υπηρεσίας  και των Μουσείων. Επίσης μοιάζει με μεταχρονολογημένη επιταγή. Αλήθεια γιατί όσοι όψιμα ανακινούν το θέμα, κατά την διαδικασία της διαβούλευσης δεν έκαναν μία τέτοια πρόταση; Και το θυμούνται σήμερα λίγο πριν ξεκινήσουν οι κρίσεις; Αυτή η συζήτηση αγνοεί τα διαρθρωτικά εργασιακά προβλήματα που υπάρχουν και αφορούν το σύνολο των συναδέλφων, το παράδειγμα της απαράδεκτης καθυστέρησης από τα υπηρεσιακά συμβούλια της αναγνώρισης προϋπηρεσίας σε έργα τρίτων είναι χαρακτηριστικό. Αλλοιώνει την ίδια την αρχιτεκτονική επιλογής στελεχών μέσα από ένα αδιάβλητο σύστημα μετά από πολλά πολλά χρόνια. Επιπλέον αποτελεί αποσπασματική πρόταση, καθώς δεν αντιμετωπίζει το συνολικό πρόβλημα.

Για εμάς η συζήτηση πρέπει να εντοπιστεί σε κάτι άλλο. Επιθυμούμε οι αρχαιολόγοι να αποτελούν ειδικό κλάδο στο ΥΠΠΟΑ; Αν ναι, τότε θα πρέπει ολιστικά να αντιμετωπίσουμε το θέμα. Ο ΣΕΑ να ανοίξει τον διάλογο πρώτα απ’ όλα στο εσωτερικό του με τα μέλη του και να καταλήξουμε σε μια πρόταση που θα περιλαμβάνει, ειδικό κλάδο, δηλ. ειδικό βαθμολόγιο – μισθολόγια και κατά συνέπεια ειδικό τρόπο αξιολόγησης για τις θέσεις ευθύνης. Οτιδήποτε άλλο, που δεν αναφέρεται στο σύνολο των συναδέλφων, οδηγεί στον δρόμο του ατομικισμού και του ιδιότυπου εσωτερικού συντεχνιασμού, που μόνο κακές υπηρεσίες μπορεί να προσφέρει στο σύνολο των αρχαιολόγων και του έργου που επιτελούν.

Η Αυτόνομη Παρέμβαση δια της τοποθέτησης των εκπροσώπων μας στην πρόσφατη συνέλευση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων κατέθεσε μετά την αιφνιδιαστική πρόταση για τα ειδικά κριτήρια ένα συνολικό πλέγμα προτάσεων που αφορά όλους τους συναδέλφους:

  • Ταχύτατη αναγνώριση – βαθμολογικά – της προϋπηρεσίας σε έργα τρίτων εποπτευόμενα από το υπουργείο πολιτισμού. Θυμίζουμε, ότι σχετική ρύθμιση έχει ήδη ψηφιστεί, παρά ταύτα εκατοντάδες συνάδελφοι αναμένουν την αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. Όσο διατηρείται αυτό το νόθο καθεστώς, αυτοί οι συνάδελφοι δεν μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για θέση ευθύνης. Κατά συνέπεια πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί βαθμολογικά η προϋπηρεσία και μετά να εκκινήσουν οι κρίσεις για να μην υπάρχουν οι γνωστοί άδικοι αποκλεισμοί.
  • Μισθολογική αναγνώριση της προϋπηρεσίας σε έργα τρίτων εποπτευόμενα από το υπουργείο πολιτισμού. Συνάδελφοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας παραμένουν καθηλωμένοι όχι μόνο βαθμολογικά αλλά και μισθολογικά. Ζητάμε από την πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί αυτό το ζήτημα.
  • Απόσυρση της τροπολογίας 24Α, η οποία πραγματικά αποκλείει συναδέλφους που συμμετέχουν σε νόμιμη απεργία αποχή από το δικαίωμα να κριθούν.
  • Με την ταχεία επίλυση των προηγουμένων ζητημάτων άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4369/2016, όχι μόνο για τις κρίσεις αλλά και αλλού, όπως για παράδειγμα τις ολομέλειες τμημάτων, ή την αντίστροφη αξιολόγηση, που σήμερα παραμένουν, χωρίς να ευθύνονται οι εργαζόμενοι, ανενεργές.
  • Το άνοιγμα της συζήτησης συνολικά στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων του θέματος ειδικού κλάδου με διαβούλευση μεταξύ των μελών και συνέλευση που θα αποφασίσει για το ζήτημα. Προφανώς δεν συμφωνούμε με καμία «ειδική» συζήτηση, που αγνοεί τα προβλήματα και τις αδικίες που υφίστανται οι πολλοί μεταφέροντας το κέντρο βάρους, έξω από τα όρια της συλλογικής διεκδίκησης.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση κι έχοντας κατά νου, ότι τα συμφέροντα που ορέγονται την πολιτιστική κληρονομιά είναι πολλά και ποικίλα, όπως πράξαμε στο παρελθόν έτσι και σήμερα αγωνιζόμαστε μαζί με όλους του συναδέλφους μας για δίκαιες και ωφέλιμες λύσεις για τους αρχαιολόγους αλλά και συνολικά για τους εργαζόμενους στο ΥΠΠΟΑ.

EΔΩ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ