Για καινοτόμο κούρεμα βασικής οφειλής με μείωση του κεφαλαίου οφειλής μέσω επανυπολογισμού της οφειλής από το 2002 και μετά με βάση την κατώτατη εισφορά από των κατώτατο περίπου 160 ευρώ το μήνα ανακοίνωσε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου.

 

Όπως είπε θα υπάρξει κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85%, ενώ σημείωσε η νέα οφειλή θα είναι μειωμένη μεσοσταθμικά κατά 65% ελάχιστη δόση 50 ευρώ. Εντάσσονται όλες οι οφειλές έως 31.12.2018 και οι εργοδοτικές οφειλές. Ειδικά για τις οφειλές των επιχειρήσεων τόνισε ότι θα υπάρξει διαγραφή των προσαυξήσεων κατά 100% αν πληρώσουν εφάπαξ και 50% εάν γίνει η εξόφληση σε δόσεις.

Ειδικά για τους αγρότες η ρύθμιση προβλέπει διαγραφή 100% των προσαυξήσεων και εξοφλούν με κατώτερη δόση τα 30 ευρώ. Αιτήσεις για την ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία θα γίνονται δεκτές ως 30 Σεπτεμβρίου 2019. Μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας αμέσως μετά τη δημοσιεύσει στο ΦΕΚ.

Επίσης χαρακτήρισε ευεργέτημα την ρύθμιση για 80.000 εγκλωβισμένους ασφαλισμένους λόγω ότι χρωστούν και δε μπορούν να λάβουν σύνταξη. Ειδικά για τους αγρότες αλλάζει το όριο της οφειλής από 4.000 στις 6.000 ευρώ. «Ικανοποιούμε πλήρως τα αιτήματα όσων παίρνουν συντάξεις χηρείας με την κατάργηση ηλικιακών ορίων, ελάχιστη χρονική διάρκεια δεν μειώνουμε και δε καταργούμε συντάξεις». Αναφέρθηκε δε στο «Βάσιμο λόγο» για απολύσεις οι οποίες πλέον θα είναι αιτιολογημένες προκειμένου να είναι έγκυρη η απόλυση και ο εργαζόμενος επαναπροσληψη και μισθούς υπερημερίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 14 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα για τα φυσικά πρόσωπα και στις 16 Μαΐου για τις επιχειρήσεις  ενώ οι αιτήσεις ως για ρύθμιση στις εφορίες είναι έως τις 28 Ιουνίου.

Τι δήλωσε η Παπανάτσιου

Αναγνωρίζοντας επιβάρυνση νοικοκυριών σχεδιάζουμε κάθε παρέμβαση για ρύθμιση χρεών υπογράμμισε η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Όπως τόνισε για την ρύθμιση οφειλών προς τις εφορίες αφορά φυσικά πρόσωπα τα οποία ρυθμίζουν τα χρέη τους έως 120 δόσεις με βάση φοροδοτική τους ικανότητα για σύνολο οφειλών ως 31.12.2018.

Όπως ανακοίνωσε έως 10.000 οφειλές οι δόσεις θα είναι 120 με 30 ευρώ η δόση ενώ άνω 10.000 ευρώ θα υπάρξει συντελεστής.

Να σημειωθεί ότι για την εφάπαξ καταβολή θα υπάρξει 100% κούρεμα στις προσαυξήσεις. Οι δόσεις το λιγότερο που μπορούν να είναι είναι 18, ενώ για οφειλές έως 3.000 ευρώ δεν θα επιβαρύνονται με τόκους.

Για όλα τα κερδοσκοπικά πρόσωπα στις 31.12.2018 εφαπαξ απαλλαγή 100% προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων από το προβλεπόμενο του συστήματος.

Οι αιτήσεις για την ρύθμιση στις εφορίες θα είναι μέχρι 28.06.2019.

Όσοι ενταχθούν στην ρύθμιση θα έχουν αναστολή αναγκαστηκών μέτρων ενώ θα δοθεί φορολογική ενημερότητα.

Με δυο συνεχόμενες δόσεις θα χάνεται η ρύθμιση ενώ με την ψήφιση του νομοσχεδίου είναι έτοιμες οι υπηρεσίες 14 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για τα φυσικά πρόσωπα και 16 Μαΐου για τα νομικά πρόσωπα.

Χαρακτηριστικά:

-Οφειλέτης με εισόδημα 10.000 ευρώ 3600 οφειλή 120 των 30 ευρώ

-13.000 και 3000 οφειλή 100 δόσεις

– 21.000 εισόδημα 30000 οφειλή 120 δόσεις

– 51.000 εισόδημα 3000 οφειλή 18 δόσεις

100 δόσεις για οφειλές στους δήμους ανακοίνωσε ο Αλέξης Χαρίτσης

Έως 100 δόσεις για οφειλές σε δήμους και νομικά πρόσωπα από τέλη, φόρους, εισφορές, προσαυξήσεις και πρόστιμα που έχουν επιβληθεί μέχρι 31.12.2018 ύψους 2,7 δισ. ευρώ συν οφειλές σε νομικά πρόσωπα περίπου 3 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαριτσης.

Όπως είπε θα ενισχυθούν τα έσοδα των Δήμων ενώ έκανε έκκληση για να ενταχθούν στην ρύθμιση οφειλών καθώς αυτό θα έχει συνέπεια στους δήμους. Ο υπουργός έκανε ακόμα έκκληση στη συνέχεια να μειωθούν και τα δημοτικά τέλη.

Η προθεσμία υπαγωγής ανέρχεται στους 4 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου ενώ ακόμα αναμένεται σημαντική αύξηση των εσόδων από το Σεπτέμβριο που θα αναλάβουν οι νέες αρχές και θα ξεκινήσουν τη θητεία τους με αυξημένα έσοδα για αξιοποίηση.

Όλες οι οφειλές παρελθουσών περιόδων όπως και οι οφειλές που θα βεβαιωθούν τους επόμενους 2 μήνες αφορούν τόσο φυσικά όσο και νομικά πρόσωπα με αναλυτικό πλάνο διαγραφής ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που θα επιλέξει ο οφειλέτης.

Προσλήψεις στους δήμους

Για την κάλυψη των αναγκών στους δήμους οι προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού θα ξεκινήσουν άμεσα.

Τσακαλώτος καλεί Μητσοτάκη να μην καταθέσει πρόταση μομφής

Τις επόμενες ημέρες ανακοινώνεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πακέτο κοινωνικών παροχών.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλωτος κάθε πράγμα στην ώρα του. Σημειώνοντας ότι θα ήταν λάθος του Κυριακού Μητσοτάκη να επιμείνει αύριο στην κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά του Π. Πολάκη την στιγμή που ο ελληνικός λαός έχει ακούσει τα θετικά μέτρα και περιμένει την εφαρμογή τους.

Όπως είπε οι ρυθμίσεις οφειλών απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν μπορούν να πληρώσουν. Σημειώνοντας ότι υπάρχουν τρεις κατηγορίες:

1. Αυτοί που θέλουν να πληρώσουν αλλά δεν μπορούν.

2. Αυτοί που έχουν ματώσει για να πλήρωσουν αναφέροντας ότι συμφωνεί με τον κ. Μητσοτάκη ότι υπάρχει αυτή η κατηγορία πολιτών.

3. Αυτοί που στρατηγικά ενώ έχουν χρήματα δεν πληρώνουν

Αναδημοσίευση από dikaiologitika.gr