Γράφει ο Γιώργος Πετρόπουλος*

Διαβάζουμε στον τύπο, ότι η εκτελεστική επιτροπή του ΔΝΤ αναγνωρίζει μια σειρά από σημαντικά λάθη στην αρχιτεκτονική των «προγραμμάτων σωτηρίας» που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα από το 2008.

Σημειώνει το ίδιο το ΔΝΤ ότι οι αρχικές εκτιμήσεις απείχαν πολύ από την πραγματικότητα, καθώς δεν προσεγγίστηκε σωστά στην αρχή της κρίσης και της εφαρμογής του πρώτου μνημονίου το πρόβλημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Η εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ αναγνωρίζει το λάθος της όταν αναφέρεται στην βαρύτητα που δόθηκε στην δημοσιονομική προσαρμογή, που οδήγησε στην αφαίμαξη του 25% του ΑΕΠ της χώρας, μέγεθος που δεν συναντάται ούτε σε χώρες που έχουν υποστεί πολεμική καταστροφή, και δημιούργησε οξυμένα κοινωνικά προβλήματα με την βίαιη φτωχοποίηση, την εκτίναξη της ανεργίας, την αποδιάρθρωση των εργασιακώνσχέσεων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Αποδείχθηκε ότι οι μαζικές απολύσεις πχ. το πρόγραμμα των 15000 απολύσεων στο Δημόσιο ή η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας τελικά δεν πρόσφεραν τίποτα στους στόχους του προγράμματος. Θυμίζουμε από την πλευρά μας ότι και τότε αυτό που ακουγόταν δεν ήταν τόσο το δημοσιονομικό όφελος που τάχα θα υπήρχε αλλά το σπάσιμο για παράδειγμα του «ταμπού της μονιμότητας» στο Δημόσιο.

Αποκαλυπτική είναι και η διαπίστωση από την συγκεκριμένη έκθεση ότι η καθυστέρηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους όχι μόνο υποβάθμισε τα αποτελέσματα του κουρέματος των ομολόγων του ιδιωτικού τομέα PSIαλλά ουσιαστικά λειτούργησε και σαν σανίδα σωτηρίας για το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα καθώς το 2011 και το 2012 αποπληρώθηκαν ομόλογα αξίας 50 δις. Ευρώ που είχαν στην κατοχή τους ευρωπαϊκές τράπεζες.

Το ίδιο ισχύει και για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και για μια σειρά άλλους τομείς οικονομικής δραστηριότητας.

Η έκθεση είναι αποκαλυπτική. Όταν οι ίδιοι οι σχεδιαστές των προγραμμάτων διαπιστώνουν τις αστοχίες τους, έχει ενδιαφέρον να παρατηρήσει κανείς τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Όσοι δεν έχουν καταλάβει ότι η χώρα μέσα από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού ξέφυγε επιτέλους από την μέγγενη των μνημονιακών περιορισμών ας αναστοχαστούν τι μας προτείνουν σήμερα. Τα λάθη και οι νεοφιλελλεύθερες εμμονές του παρελθόντος δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας. Σιγά σιγά με αγώνα βγαίνουμε στο ξέφωτο για να επανέλθει η κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα όσο κι αν ο κ. Μητσοτάκης επιμένει ότι η φύση απεχθάνεται την ισότητα. Το κοινωνικό κράτος θα ξανασταθεί στα πόδια του. Δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Ο Γίωργος Πετρόπουλος είναι είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ -ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΑΧΙΑ αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ