Μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων ζητά μετά από πολλά χρόνια η έκθεση της Κομισιόν που συντάχθηκε για λογαριασμό της τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται ότι επιστρέφουν δριμύτεροι ξυπνώντας μνήμες από τα πρώτα βάρβαρα χρόνια των μνημονίων, στα οποία σχεδόν πάντα ο δημόσιος τομέας ήταν στο στόχαστρο. 

Ταυτόχρονα επικριτική είναι και για την πρόοδο υλοποίησης σειράς άλλων θεμάτων που αποτελούν προαπαιτούμενα της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, ενώ διατυπώνει και ενστάσεις για τα θετικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και εφαρμόστηκαν, όπως αυτό της χορήγησης 13ης σύνταξης, των συντάξεων χηρείας και της μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα, κάνοντας λόγω για …«πηγή ανησυχίας».

1550 απολύσεις στο δημόσιο

Για πρώτη φορά μάλιστα εδώ και χρόνια, θέτει ξανά το ζήτημα μείωσης των θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα κατά 1550 άτομα, καθώς η κυβέρνηση ξεπέρασε όπως υποστηρίζουν οι δανειστές τα όρια που είχαν τεθεί από τη δανειακή συμφωνία, προσλαμβάνοντας προσωρινούς και μετακλητούς υπαλλήλους.

Όσο για τα σχέδια μείωσης των πλεονασμάτων παραπέμπει στο eurogroup, το οποίο τα έχει ήδη απορρίψει.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξε η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών (DGECFIN), η οποία θα περάσει από τα επιτελεία των Επιτρόπων τη Δευτέρα και το Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη:

Σε ό,τι αφορά το Δημόσιο καταγράφονται τα εξής:

  • Πρέπει να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις στην κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων,
  • Τα ηλεκτρονικά οργανογράμματα των οργανισμών και υπουργείων έχουν προχωρήσει, βρίσκονται ακριβώς στη μέση και αναμένεται η ολοκλήρωσή τους ως το τέλος του έτους,
  • Η πρόοδος ως προς την αντιστοίχηση των θέσεων εργασίας με την περιγραφή καθηκόντων ανά θέση είναι εξαιρετικά περιορισμένη,
  • Η εργασία για διϋπουργκή συνεργασία έχει σταματήσει,
  • Το δημόσιο δεν έχει σεβαστεί την οροφή για τις προσλήψεις προσωρινού προσωπικού και ζητείται μείωση κατά 1550 άτομα μέσα στο 2019.
  • Πρόσφατες μισθολογικές ρυθμίσεις δημιουργούν κινδύνους στο ενιαίο μισθολόγιο
  • Αναμένεται έγκαιρη ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής μετάβασης στη δικαιοσύνη και
  • Δεν μπορεί να καταγραφεί συγκεκριμένη πρόοδος και αποτελέσματα σε σχέση με τον συντονισμό της διαχείριση της καταπολέμηση της διαφθοράς.

Πηγή : aftodioikisi.gr