Του Γιώργου Τρούλη

Απώτερος στόχος της νέας Κυβέρνησης το πάγωμα της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης!!!

Αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, επέλεξε να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γ. Πατούλη για το ζήτημα της εφαρμογής της υποχρεωτικότητας της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο, για την οποία είναι γνωστή η αρνητική θέση που έχει τόσο ο ίδιος όσο και η ΚΕΔΕ με αντίστοιχες συνεδριακές της αποφάσεις. Δεν ξεχνάμε φυσικά ότι και η ΝΔ είχε ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, ως αξιωματική αντιπολίτευση, στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης και είχε ταχθεί υπέρ των «ενστάσεων» της ΚΕΔΕ η οποία κινείται με γνώμονα όχι τα μορφωτικά δικαιώματα των νηπίων αλλά αμιγώς οικονομικά κριτήρια. Η Υπουργός Παιδείας, κα. Κεραμέως, οφείλει να γνωρίζει πως το ζήτημα της προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης είναι κατά βάση παιδαγωγικό-εκπαιδευτικό και κατά συνέπεια η αγνόηση, σε πρώτη φάση, της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος για τις θέσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας ήταν άτοπη τόσο σε θεσμικό όσο και σε ουσιαστικό αλλά και συμβολικό επίπεδο.

Το εκπαιδευτικό κίνημα οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ξεκαθαρίσει, προς κάθε κατεύθυνση, πως δε θα κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω από τις θέσεις του Κλάδου και τη σημαντική εκπαιδευτική, κοινωνική και παιδαγωγική κατάκτηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης αποκλειστικά στο νηπιαγωγείο.

Θα σταθούμε εμπόδιο σε οποιαδήποτε προσπάθεια οδηγεί τα νήπια 4 ετών σε δομή εκτός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θα σταθούμε εμπόδιο στα νεοφιλελεύθερα σχέδια που στοχεύουν σε βάθος χρόνου στην ιδιωτικοποίηση δομών της δημόσιας εκπαίδευσης.

Θα σταθούμε εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διάλυσης της δημόσιας εκπαίδευσης.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και συνολικά η κυβέρνηση να είναι σίγουροι ότι θα προασπίσουμε τις κατακτήσεις μας και θα παλέψουμε με όλες τις δυνάμεις μας, τόσο σε επίπεδο θέσεων και προτάσεων όσο και κινηματικά, για ένα δημόσιο δωρεάν σχολείο με πλήρη εργασιακά και μισθολογικα δικαιώματα των εκπαιδευτικών, με υπηρέτηση του συνόλου των μορφωτικών αναγκών των μαθητών μας αλλά και την διαμόρφωση μιας ουσιαστικής δημοκρατικής κοινωνίας.

O Γιώργος Τρούλης είναι Αντιπρόεδρος ΔΟΕ