Η ΝΔ και ως αντιπολίτευση και δυστυχώς τώρα ως κυβέρνηση δεν έκρυψε και δεν κρύβει τις στοχεύσεις της για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Η  κατάργηση του ασύλου που επιδιώκει αποτελεί κρίκο μιας συνολικής πολιτικής αντίληψης που θέλει ως κυβέρνηση να υλοποιήσει. Μαζί με την κατάργηση του ασύλου    στόχος της είναι η απαξίωσή του δημόσιου πανεπιστήμιου  και η επακόλουθη  μετατροπή του σε ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ Α.Ε.
Το πρόγραμμά της για τα πανεπιστήμια ξεκινά από τον «υπέρτατο» στόχο της: πώς θα καταργηθεί το άρθρο 16 του συντάγματος και πώς θα υλοποιήσει το όραμά της για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Να τη δώσει δηλαδή στους ιδιώτες ιδρύοντας ιδιωτικά πανεπιστήμια.  πρόσφατα μάλιστα ως πρώτη της κυβερνητική κίνηση ήταν να αποσπάσει το χαρτοφυλάκιο  της «Έρευνας και τεχνολογίας» από το Υπουργείο Παιδείας και τα πανεπιστήμια και να το ενσωματώσει στο  Υπουργείο «Ανάπτυξης και Επενδύσεων»,  ώστε η αγορά και οι επιχειρηματίες τελικά να καθορίζουν και να κατευθύνουν πλήρως την έρευνα και να έχουν αυτοί ως φιλέτο τις χρηματοδοτήσεις και ταυτόχρονα να καταστήσει τα δημόσια πανεπιστήμια ικέτες και παραγγελιοδόχους.
Όλα τα παραπάνω όμως δεν κρύβονται πίσω από την εξαγγελία της για την κατάργηση του ασύλου, και ούτε κρύβονται πίσω από τη διατύπωση ότι το άσυλο ευθύνεται για την ανομία, την «εγκληματικότητα» και τη «διακίνηση ναρκωτικών». Το επιχείρημα αυτό είναι σαθρό πέρα για πέρα. Αρκεί κανείς να δει τι συμβαίνει με την εγκληματικότητα και τη διακίνηση ναρκωτικών έξω από τα πανεπιστήμια όπου δεν υπάρχει το άσυλο. Επιπλέον   το υπάρχον νομικό καθεστώς επαρκεί πλήρως για την αντιμετώπιση των παραπάνω ζητημάτων εντός των πανεπιστημίων. Απόδειξη γι αυτό είναι το γεγονός ότι η αστυνομία με το υπάρχον νομικό καθεστώς έχει προβεί σε επιχειρήσεις ενάντια σε κακουργηματικές και άνομες πράξεις  πέριξ των πανεπιστημιακών χώρων και μέσα σε αυτά, μετά από συνεννόηση βέβαια με τις εισαγγελικές και πρυτανικές αρχές.
Ενώ όλα αυτά η κυβέρνηση της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη τα γνωρίζει, συσχετίζει το άσυλο με την ανομία με σκοπό να το απαξιώσει και να το καταργήσει, παραγνωρίζοντας ότι αυτό που κάνει αποτελεί ύβρις απέναντι στη συλλογική ιστορική συνείδηση, στους αγώνες των φοιτητών και του ελληνικού λαού για ψωμί-παιδεία-ελευθερία, για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, αλλά και απέναντι στους σύγχρονους αγώνες για την υπεράσπιση του άρθρου 16 του συντάγματος, στους αγώνες ενάντια στην απορρύθμιση των νόμων Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου.
Τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, το δικαίωμα στην ελεύθερη διακίνηση των ιδεών , δικαιώματα που κατακτήθηκαν με αγώνες και αίμα χιλιάδων νέων ανθρώπων, αυτά θέλει να ψαλιδίσει και να καταργήσει τελικά η ΝΔ.
Η ΕΡΑ απέναντι σε αυτές τις επιδιώξεις, απέναντι στην βούληση της κυβέρνησης της Ν.Δ. για κατάργηση του ασύλου με όλες της τις δυνάμεις θα σταθεί εμπόδιο και μαζί με όλο το εκπαιδευτικό και εργατικό κίνημα θα αποτρέψει τους σχεδιασμούς της.
Καλούμε όλες τις παρατάξεις στη ΔΟΕ να συμπλεύσουν ώστε η μεγαλύτερη εκπαιδευτική ομοσπονδία να αντιταχθεί στην κατάργηση του ασύλου και να συμβάλει στη μη  ψήφισή του.
Όλοι και όλες στην κινητοποίηση ενάντια στην κατάργηση του ασύλου,  την Τρίτη στα προπύλαια στις 7μμ,