Αυξήσεις στις οριστικές συντάξεις τους θα δουν οι ασφαλισμένοι που κερδίζουν την προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου, καθώς ενδέχεται μέχρι και να διπλασιάσουν το ανταποδοτικό ποσό.

Ποιοι ασφαλισμένοι θα δουν αυξήσεις

Πρόκειται για 8 κατηγορίες ασφαλισμένων, εργαζόμενοι σε πρώην ΔΕΚΟ και Τράπεζες που ασφαλίζονταν στα λεγόμενα ευγενή Ταμεία, αυτοαπασχολούμενοι αλλά και παράλληλα διπλοασφαλισμένοι, οι οποίοι κατέβαλλαν υψηλότερες εισφορές από το γενικό ασφάλιστρο του 20%, που ίσχυε ως γενικός κανόνας στο ΙΚΑ.

 

Ανεξάρτητα από την επερχόμενη επιβολή πλαφόν στις κύριες συντάξεις, οι εν λόγω ασφαλισμένοι είναι αυτοί που κερδίζουν την προσαύξηση του νόμου Κατρούγκαλου, ακριβώς επειδή πλήρωναν υψηλές εισφορές. Οι αποφάσεις του ΕΦΚΑ για την οριστική παροχή ασφαλισμένων σε πρώην ειδικά Ταμεία, αποδεικνύουν πως ο τρόπος υπολογισμού της εν λόγω προσαύξησης καταλήγει σε γενναία ποσά, κατά περιπτώσεις υψηλότερα από αυτά που θα δικαιώνονταν οι ασφαλισμένοι με το παλαιό σύστημα. Κερδισμένοι είναι όσοι έχουν γράψει πολλά χρόνια ασφάλισης με υψηλές εισφορές.

Όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος ασφάλισης κατά την διάρκεια του οποίου ο ασφαλισμένος κατέβαλλε εισφορές άνω του 20% τόσο μεγαλύτερη προσαύξηση δικαιούται.

Αναλυτικά, οι κατηγορίες των ασφαλισμένων:

 

 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΑΠΟΤΕ (εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΤΕ, εργαζόμενοι ΕΛΤΑ, εργαζόμενοι ΟΣΕ).
 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΟΑΠΔΕΗ (εργαζόμενοι στον όμιλο ΔΕΗ).
 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΠΕΤΕ (εργαζόμενοι στον όμιλο τη Εθνικής Τράπεζας).
 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΤΣΑΥ που κατέβαλλαν την εισφορά του μονοσυνταξιούχου.
 • Ασφαλισμένοι στο πρώην ΕΤΑΑΤΣΜΕΔΕ που κατέβαλαν εισφορές στον Ειδικό Λογαριασμό Πρόσθετων Παροχών.
 • Ασφαλισμένοι στον πρώην ΟΑΕΕ που κατέβαλλαν εισφορές σε προαιρετικές κατηγορίες.
 • Ασφαλισμένοι παράλληλα σε 2 φορείς ασφάλισης για την ίδια αιτία (π.χ. Δημόσιο και ΤΣΑΥ)
 • Ασφαλισμένοι παράλληλα σε 2 φορείς ασφάλισης για διαφορετική αιτία (π.χ. ΙΚΑ και ΟΑΕΕ)

Παραδείγματα

 

 1. Εργαζόμενος στον ΟΤΕ έχει συμπληρώσει συνολικό χρόνο ασφάλισης στο πρώην ΤΑΠ-ΟΤΕ 35 έτη και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το 2018 με πλήρη σύνταξη. Οι αποδοχές του για την περίοδο 2002 – 2018 θα είναι, αφού συμπεριληφθούν τα δώρα εορτών και επιδόματα αδείας στα 2.950 ευρώ. Το ποσό της κύριας σύνταξης του ανωτέρω εργαζόμενου θα υπολογιστεί με συντελεστή για 35ετία και προσαύξηση για τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές για κύρια σύνταξη άνω του 20%. Έτσι στον ανωτέρω εργαζόμενο το ποσό κύριας σύνταξης θα είναι περίπου 2.094 ευρώ μεικτά.
 2. Εργαζόμενη στην Εθνική Τράπεζα μητέρα ανηλίκου με 30 έτη ασφάλισης δικαιούται πλήρη σύνταξη το 2018. Οι αποδοχές της για την περίοδο 2002 – 2018 είναι στα 1.980 ευρώ. Το ποσό της κύριας σύνταξης θα υπολογιστεί με συντελεστή για 30ετία και προσαύξηση για τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές για κύρια σύνταξη άνω του 20%. Έτσι στην ανωτέρω εργαζόμενη το ποσό κύριας σύνταξης θα είναι περίπου 1.505 ευρώ μεικτά.
 3. Ασφαλισμένος στο ΤΣΑΥ έχει συμπληρώσει συνολικό χρόνο ασφάλισης 40 έτη εκ των οπίων 20 καταβάλλει εισφορές μονοσυνταξιούχου και πρόκειται να συνταξιοδοτηθεί το 2018 με πλήρη σύνταξη. Οι «αποδοχές» που θα εξαχθούν για την περίοδο 2002 – 2018 θα είναι στα 3.400 ευρώ. Το ποσό της κύριας σύνταξης του ανωτέρω εργαζόμενου θα υπολογιστεί με συντελεστή για 40ετία και προσαύξηση για τα έτη που έχουν καταβληθεί εισφορές για κύρια σύνταξη άνω του 20%. Έτσι στον ανωτέρω εργαζόμενο το ποσό κύριας σύνταξης θα είναι περίπου 2.320 ευρώ μεικτά.

Οι ήδη συνταξιούχοι

Η εφαρμογή του εν λόγω τρόπου υπολογισμού αφορά και περίπου 50.000 ήδη συνταξιούχους πριν από την 12/5/2016 (ημερομηνία εφαρμογής του ν. Κατρούγκαλου) των οποίων οι συντάξεις πρέπει να τραβήξουν την… ανηφόρα μέσα από τη διαδικασία του επανυπολογισμού. Η εν λόγω προσαυξητική προσωπική διαφορά πρέπει να καταβληθεί σε 5 δόσεις σε βάθος 5ετίας, αρχής γενομένης από φέτος, δηλαδή από τον Ιανουάριο του 2019.

Πηγή: ethnos.gr