Προβληματισμός επικρατεί στις Βρυξέλλες για τα πρώτα νομοθετήματα Μηστοτάκη και οι ευρωπαίοι τεχνοκράτες  κάνουν ήδη λόγο σε αναθεωρημένες αδημοσιοποίητες εκτιμήσεις τους για αποκλίσεις από τους συμφωνημένους στόχους και ισχυρές ενδείξεις για τα δημοσιονομικά αποτελέσματα του 2020.

Όμως μετέδωσε το euro2day,  οι επιτελείς των Βρυξελλών στις επικαιροποιημένες αναφορές τους αναφέρουν ότι  «…Δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή 100% αξιόπιστα και αναλυτικά στοιχεία, ώστε να αξιολογηθεί και να ποσοτικοποιηθεί το πακέτο μέτρων της νέας κυβέρνησης. Συνεπώς δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δεσμεύεις που μας δόθηκαν υπό την διαδικασία πολιτικής διακήρυξης» (we cannot assess the data and commitments provided to us in the process of a political declaration), γράφει το οικονομικό site.

Αναλυτικά οι νέες αναφορές των Βρυξελλών για την Ελλάδα αναφέρουν:

1. Αναμένουμε να δούμε τα αντίμετρα που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση ότι θα παρουσιάσει για να καλύψει αποκλίσεις.

2. Ο στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί, όμως, βάσει των εξαγγελιών και των όποιων στοιχείων που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια, οι στόχοι για το 2020 τίθενται εν αμφιβόλω.

3. Τα στοιχεία για τη συλλογή εσόδων είναι ασαφή (vague). Οι δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση (considerable effect) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.

4. Η μείωση των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβληματίζει, λόγω των αργών ρυθμών εκτέλεσης των δεσμεύσεων.

5. Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή, για να μην υπάρξει μείωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.

6. Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα αναμένεται φέτος να είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

7. Πρέπει να υπάρξει πιο στενή παρακολούθηση (closer monitoring) στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 να μη φέρει εκπλήξεις.

8. Σε συνεννόηση με τον SSM πρέπει να υπάρξει διεξοδική επισκόπηση (thorough review) σε ό,τι αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

Σε δύο κρίσιμα σημεία αυτών των εξελίξεων εν μέσω θέρους, αξίζει να σημειωθεί ότι:

α. στην Κομισιόν γίνεται σαφής αναφορά στο γεγονός ότι ο υπουργός Οικονομικών, Χ. Σταϊκούρας, φαίνεται να κατανοεί περισσότερο απ’ όλους τις δεσμεύσεις της χώρας και υπογραμμίζεται η ανάγκη να μην πολιτικοποιηθεί πάλι η οικονομική πορεία της Ελλάδας όπως γίνεται στην Ιταλία, καθώς κάτι τέτοιο θα έχει σοβαρές συνέπειες στους στόχους του προγράμματος και στην αξιοπιστία απέναντι στις αγορές.  Σχετικές πληροφορίες για τις εσωτερικές αντιθέσεις μεταξύ των συμβούλων του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών, που απασχολούν πλέον και τις Βρυξέλλες, είχε κάνει και το circogreco.

β. η Κομισιόν έχει ήδη απορρίψει το σχέδιο που υπέβαλε το ΤΧΣ για τις τράπεζες,  κάτι για το οποίο έχει ήδη ενημερωθεί ατύπως η Αθήνα, που από μεριάς της προετοιμάζει νέο σχέδιο προς υποβολή.

αναδημοσίευση από:  Circogreco  CircoGreco.

via Προβληματισμός στις Βρυξέλλες για τα πρώτα νομοθετήματα Μητσοτάκη – Ποιές κίτρινες κάρτες έρχονται — CircoGreco