Συνοπτικά και χωρίς πολλές εξηγήσεις το Μαξίμου προχώρησε χθες -με τη σύμφωνη γνωμη όλων των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ- στην υλοποίηση της απόφασης για άμεση αντικατάσταση νόμιμα επιλεγμένων ηγεσιών στον Άρειο Πάγο, στη νεοσύστατη Αρχή Διαφάνειας (αντί του ΓΕΔΔ) και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τα ασυμβίβαστα, οι θεσμοί, το Σύνταγμα και οι Ευρωπαϊκές Οδηγίες είναι δευτερεύουσες λεπτομέρειες για την κυβέρνηση της αξιοκρατίας.

Το υπουργικό συμβούλιο προχώρησε τελικά χθες στον διορισμό της ηγεσίας του Αρείου Πάγου αλλά και των πρόωρων αντικαταστατών των νομίμως επιλεγέντων επικεφαλής Ανεξάρτητων Αρχών. Το πρώτο βήμα επιλογής άλλων προσώπων στις θέσεις της ηγεσίας του Αρείου Πάγου είχε ήδη γίνει με την προεκλογική βεβαιότητα του νέου πρωθυπουργού για το γεγονός ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν επρόκειτο να υπογράψει το προεδρικό διάταγμα με την επιλογή Ειρ. Καλού (ως προέδρου) και Δ. Κοκοτίνη (ως εισαγγελέως)

Ο Κ. Μητσοτάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας και ομόφωνα το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισαν να θέσουν εκτός και τον εισαγγελέα Χ. Βουρλιώτη, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει τις περισσότερες ψήφους από όλα σχεδόν τα κόμματα στη διάσκεψη των προέδρων που πραγματοποιήθηκε επί ΣΥΡΙΖΑ.

Τελικά η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέλεξε τον Ιωσήφ Τσαλαγανίδη (4ος στην επετηρίδα) ως πρόεδρο του Αρείου Πάγου και τον Βασίλειο Πλιώτα ως εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Ο πρώτος προήχθη σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου το 2018, ενώ ο δεύτερος προήχθη σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου το 2012. Οπως μεταδίδουν φιλοκυβερνητικά ιστολόγια, οι παραπάνω επιλογές θα επαναφέρουν την ηρεμία στις τάξεις των δικαστικών, χωρίς ωστόσο να προκύπτει το πώς και το γιατί η ηρεμία αυτή είχε διαρραγεί με τις προηγούμενες επιλογές εξίσου άξιων δικαστικών. Το τιμόνι του Αρείου Πάγου εν τέλει δεν πέρασε στα χέρια γυναικών, ενώ η Ν.Δ. μάλλον συνέχισε τη γνωστή παράδοση στα κριτήρια διορισμού. Οι δύο δικαστικοί έχουν παίξει ρόλο στη γνωστή υπόθεση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ. Από τα βιογραφικά των δύο προκύπτει ότι δεν έχουν κάνει μεταπτυχιακές σπουδές, διαθέτουν πτυχίο της Νομικής, ενώ ο κ. Τσαλαγανίδης γνωρίζει μία ξένη γλώσσα. Ο Β. Πλιώτας κατάγεται από «γαλάζια» οικογένεια της Τρίπολης, ενώ ο πολύ πρόωρα εκλιπών αδελφός του υπήρξε στέλεχος της Ν.Δ. (πρόεδρος της ΝΟΔΕ Αρκαδίας). Ο Ιωσ. Τσαλαγανίδης, σύμφωνα με τους συναδέλφους του, είναι βαθιά θρησκευόμενος, ενώ πρόκειται να αποχωρήσει -λόγω συνταξιοδότησης- σε 10 μήνες.

Αμέσως μετά την επιλογή του υπουργικού συμβουλίου οι δύο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί δήλωσαν:

Ιωσ. Τσαλαγανίδης: «Ευχαριστώ την κυβέρνηση για την τιμή που έδειξε στο πρόσωπό μου και στα πλαίσια των συνταγματικών αρμοδιοτήτων της με επέλεξε για το αξίωμα του προέδρου του Αρείου Πάγου. Στο σύντομο διάστημα της θητείας μου θα προσπαθήσω με τη βοήθεια του Θεού, με φρόνηση και συναίνεση να αυξηθεί ο βαθμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στην απονομή της δικαιοσύνης».

Β. Πλιώτας: «Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθώ πλήρως στα καθήκον και τις υποχρεώσεις μου για το καλό και το κύρος της Δικαιοσύνης αλλά και της ίδιας της κοινωνίας και των πολιτών».

Από το γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ εκδόθηκε ανακοίνωση η οποία αναφέρει: «Ο ορισμός στη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου του κ. Ιωσήφ Τσαλαγανίδη και στη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου του κ. Βασιλείου Πλιώτα, δύο προσωπικοτήτων του δικαστικού σώματος με ξεχωριστή, καταγεγραμμένη πορεία, θα έπρεπε να ενδιαφέρει μόνο ως μια νέα αφετηρία για μια συνολική αναβάθμιση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης στην Ελλάδα.

Ωστόσο, η Ν.Δ. από την πρώτη στιγμή που εκκίνησε η διαδικασία επιλογής της νέας ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την προηγούμενη κυβέρνηση, όπως όριζε το Σύνταγμα και ο νόμος, έδειξε ποια είναι η αντίληψή της για τον θεσμό, με την απόρριψη της πρότασης για συναινετική επιλογή προσώπων. Θεωρεί ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να γίνεται έρμαιο στην αρένα των πολιτικών αντιπαραθέσεων.

Η απουσία της πλειοψηφίας των δικαστών, που προτάθηκαν από την ίδια τη Ν.Δ. κατά τη διαδικασία ακρόασης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, επιβεβαίωσε τη στάση απαξίωσης και έμμεσου πολιτικού “χρωματισμού” δικαστικών προσώπων.

Ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώνεται σήμερα η διαδικασία ορισμού της ηγεσίας των δικαστηρίων από την κυβέρνηση της Ν.Δ., εγκυμονεί τον κίνδυνο διχασμού στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης».

Αναδημοσίευση :efsyn.gr