Διαβάζουμε την καταγγελία του Τζίκα Κώστα, Μέλος Δ.Σ. ΕΛΜΕ Σερρών, Σ.Ε. Προσφύγων Σερρών με τίτλο «ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΗΝΥΘΕΙ Η ΚΕΡΑΜΕΩΣ» τα ακόλουθα:

Η Υπουργός Παιδείας στις 7/8/2019 υπέγραψε τις αποσπάσεις των Συντονιστών Εκπαίδευσης Προσφύγων για το σχολικό έτος 2019-2020. Πολλές από αυτές τις αποσπάσεις είναι παράνομες, αφού οι συνάδελφοι που είχαν τα απαιτούμενα μοριοδοτούμενα κριτήρια σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, όπως σαφώς αποδεικνύεται από τις προτάσεις των ΑΠΥΣΠΕ και ΑΠΥΣΔΕ, κάπου στην πορεία «κόπηκαν». Στη θέση τους βρέθηκαν κάποιοι «φυτευτοί», που μπορεί να μην είχαν μόρια, αλλά σίγουρα έχουν κάποια ιδιαίτερη σχέση με τη νέα κυβέρνηση.

Όσοι έχουμε ζήσει την εκπαίδευση προσφύγων στην Ελλάδα από τη γέννησή της μπορούμε να πούμε και να γράψουμε πολλά. Δεν είναι τώρα όμως η κατάλληλη στιγμή. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κανένα από τα χιλιάδες προσφυγόπουλα που φοίτησαν στα ελληνικά σχολεία δεν θα μπορούσε να βιώσει αυτή την ευτυχία, αν το 2016 δεν υπήρχαν μερικές δεκάδες εκπαιδευτικοί οι οποίοι τόλμησαν να προσπαθήσουν, και μέσα από αμέτρητες δυσκολίες να πετύχουν αυτό  που στην αρχή φαινόταν ακατόρθωτο: Την ομαλή ένταξη των παιδιών από τα Κέντρα Φιλοξενίας προσφύγων στα σχολεία μας.

Αυτό είναι μέχρι σήμερα το έργο των Συντονιστών εκπαίδευσης προσφύγων, χωρίς κανένα οικονομικό ή άλλο κίνητρο. Οι περισσότεροι από όσους ξεκινήσαμε, συνεχίζουμε μαζί. Δουλεύουμε συχνά ομαδικά, γιατί έτσι πετυχαίνουμε περισσότερα. Στην πορεία προστέθηκαν λίγοι ακόμα, σε περιοχές όπου αρχικά δεν είχαν οριστεί, ή σε αντικατάσταση όσων είχαν κουραστεί.

Κι έρχεται τώρα η νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, η γνωστή από τα παλιά δεξιά, φορώντας το προσωπείο του φιλελευθέρου μεταρρυθμιστή να αντικαταστήσει ΠΑΡΑΝΟΜΑ  αυτούς που αποδείχθηκαν στην πράξη άριστοι, με τα δικά της παιδιά. Τώρα, που είναι πλέον σίγουρο ότι δεν κολλάς αρρώστιες αν δουλέψεις σε Κέντρο Φιλοξενίας, ούτε κινδυνεύεις να φάνε οι κανίβαλοι. Είναι πολλά τα δικά της παιδιά, αφού δεν έφτασαν οι βυσματικές αποσπάσεις σε κάθε είδους μη μοριοδοτούμενους φορείς που έκαναν. Και είναι τόσο ανήθικοι, που για να μην ανεβάσουν τον αριθμό των αποσπασμένων, έκοψαν παράνομα αυτούς που το δικαιούνταν. Έτσι, άτομα με χρόνια προϋπηρεσίας ως ΣΕΠ, μετατυχιακά/διδακτορικά στη διαπολιτισμική εκπαίδευση, υπηρεσία σε Τάξεις Υποδοχής, άλλες αντισταθμιστικές δομές και εθελοντισμό βρίσκονται εκτός, με την ηγεσία του ΥΠΕΘ να τους αντικαθιστά με άτομα χωρίς κανένα από τα απαιτούμενα που αναφέρονται παραπάνω και αποτελούν προϋπόθεση βάσει της προκήρυξης.

Ιδιαίτερα αδικημένοι μάλιστα ήταν οι ΣΕΠ που υποστήριξαν την εκπαίδευση προσφύγων από την αρχή της (3 χρόνια συνολικής υπηρεσίας) στις δύσκολες συνθήκες του νέου θεσμού αφού προτιμήθηκαν- πέρα από άτομα χωρίς προσόντα- και ΣΕΠ με λιγότερη προϋπηρεσία.

Αν δε διορθωθεί πριν τις 2 Σεπτέμβρη η κατάφωρη αδικία και παρανομία, οι δύο Ομοσπονδίες μας, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ πρέπει να μηνύσουν την Υπουργό Παιδείας. Είναι χρέος απέναντι στους συναδέλφους που εκπροσωπούν. Όταν οι Υπουργοί προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, δεν τους καταγγέλλεις απλά χαϊδεύοντάς τους.  Τους μηνύεις…

Τζίκας Κώστας