*του Γιώργου Μακράκη

Την Παρασκευή 30-8-2019 συναντήθηκε η Διδασκαλική Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη συνάντηση έγινε μετά από μεγάλη καθυστέρηση και στην παραμονή της έναρξης της σχολικής χρονιάς με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας.

Δυστυχώς μέσα από τη συζήτηση η Υφυπουργός Παιδείας, κα. Ζαχαράκη, απέκλεισε στη ΔΟΕ το ενδεχόμενο διορισμών στη Γενική Αγωγή για το σχολικό έτος 2020-1. Να σχολιάσουμε εδώ όμως πως την προκήρυξη των 1.500 ειδικών φρουρών, μάλιστα εκτός διαδικασίας ΑΣΕΠ πρόλαβαν να την εκδώσουν! Αυτή είναι η πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης της ΝΔ. Οι μόνιμοι διορισμοί των 4.500 στην Ειδική Αγωγή, που έχουν ξεκινήσει ως διαδικασία από τον Μάρτιο του 2019, θα πραγματοποιηθούν κανονικά μέχρι τέλος του έτους ή αρχές του επόμενου.

Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των προσλήψεων η Α’ Φάση, που θα πραγματοποιηθεί 5-6 Σεπτεμβρίου, θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα και ίσως λίγο παραπάνω σε συνολικό αριθμό! Επίσης, οι προσλήψεις στην παράλληλη στήριξη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα είναι συνολικά 6.205. Απ’ αυτές το 70% θα πραγματωθεί στην Α’ φάση!

Τέλος, απέρριψε το αίτημα ώστε να βγει νέα τροποποιητική ΚΥΑ για το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε ότι αφορά τους Δήμους που αντικειμενικά πλέον μπορεί να εφαρμοστεί.

Κλείνοντας, ν’ αναφέρουμε πως πρέπει να γνωρίζουμε ότι για το σχολικό έτος 2019-2020 έχουν εξασφαλιστεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας 33.000 πιστώσεις και για τις δύο βαθμίδες της εκπαίδευσης. Θα πρέπει να περιμένουμε λοιπόν στην πορεία της σχολικής χρονιάς, αν το Υπουργείο Παιδείας θα προχωρήσει στο σύνολο αυτών των προλήψεων.

Υ.Γ. Οι συνδικαλιστές της ΔΗ.ΣΥ. πανηγυρίζουν, μάλλον ως η «ανεπίσημη» κυβερνητική παράταξη για το γεγονός πως γίνεται το αυτονόητο, αλλά δεν αναφέρουν τίποτα για το απόλυτο 0 σε διορισμούς στη γενική αγωγή.

Γιώργος Μακράκης, Δάσκαλος-  Αν. Γραμματέας ΑΔΕΔΥ