Η κυβέρνηση της Ν.Δ. φέρνει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το δήθεν “αναπτυξιακό” πολυνομοσχέδιο.

Πρόκειται για ένα νέο αντεργατικό έκτρωμα, που με ακραίο ρεβανσισμό και εκδικητικό τρόπο, καταργεί τα όσα θετικά μέτρα ψηφίστηκαν για τους εργαζόμενους μετά την έξοδο της χώρας από τα προγράμματα των δανειστών τον Αύγουστο του 2018, δίνοντας γη και ύδωρ στους εργοδότες. Μετά την υποβάθμιση-διάλυση της Επιθεώρησης Εργασίας, καταργεί τις κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, απαγορεύει στους εργαζόμενους να προσφύγουν στη Διαιτησία, θεσμοθετεί το ηλεκτρονικό φακέλωμα των συνδικάτων καταργεί δύο ευεργετικές διατάξεις για τους εργαζόμενους, της αιτιολογημένης απόλυσης και της συνευθύνης.

Σε αυτή τη συγκυρία, η ΕΕ της ΕΔΟΘ με την κάτω από το τραπέζι συμφωνία της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ και χωρίς να ερωτηθούν οι υπόλοιπες παρατάξεις της ΕΕ -ποιός ο λόγος άλλωστε να γίνονται συνεδριάσεις των εκτελεστικών όταν οι δύο παρατάξεις έχουν την πλειοψηφία;- αποφάσισε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης την προηγούμενη της απεργίας (Δευτέρα 8 το βράδυ) και να συμμετέχει σε σύσκεψη στο ΥΜΑΘ… Το επιχείρημα ότι πρέπει να πηγαίνεις όταν σε καλούν δεν πείθει κανέναν! Πόσο μάλλον όταν αυτό το κάλεσμα γίνεται την προηγούμενη της απεργιακής κινητοποίησης… Νέοι καιροί, νέα ήθη!

Η παράταξή μας αποφάσισε να μη συμμετάσχει στη “σύσκεψη” και να καταγγείλει τις όποιες προσπάθειες γίνονται από τη μεριά της πολιτικής ηγεσίας (ΥΜΑΘ) αλλά και των σε διατεταγμένη υπηρεσία παρατάξεων της ΕΔΟΘ (ΔΑΚΕ και ΔΗΣΥ) για κατευνασμό της αντίστασης των εργαζομένων και απεργοσπασία.

Και επειδή “η ιστορία επαναλαμβάνεται τη δεύτερη φορά σαν φάρσα” να θυμίσουμε ότι τα εκφυλιστικά φαινόμενα στη λειτουργία της ΕΔΟΘ δεν είναι καινούρια.

Ενόψει της κινητοποίησης στη ΔΕΘ, η Ε.Ε δεν ασχολήθηκε καθόλου με την προετοιμασία της, ενώ το Γ.Σ. που πραγματοποιήθηκε την παραμονή δεν είχε απαρτία – από την παράταξή μας ήταν όλα τα μέλη- με αποτέλεσμα να γίνει ενημέρωση- συζήτηση χωρίς να παρθούν αποφάσεις. Βέβαια, στην συζήτηση αυτή ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ (συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ) δεν έχασε την ευκαιρία να επιτεθεί στα μέλη μας στο Γ.Σ και σε στελέχη της παράταξής μας, λέγοντας τους ότι ήταν κρυμμένοι όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν γνωρίζουμε πως πρωτοστατήσαμε σε όλες τις απεργίες και κινητοποιήσεις που οργάνωσαν οι σύλλογοι, τα σωματεία, οι ομοσπονδίες. Άλλοι κρύβονται στο κέρατο του βοδιού!

Η Ε.Ε της ΕΔΟΘ πρέπει επιτέλους να ανταποκριθεί στο ρόλο της. Τέτοια φαινόμενα στη λειτουργία της δεν μπορεί να συνεχιστούν. Δεν μπορεί να μην έχει συνεδριάσει η Ε.Ε. και το Γ.Σ για να προετοιμάσουν την συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία. Δεν μπορεί να συμμετέχει -έστω και για τα μάτια του κόσμου- στην απεργία και να μην υπάρχει ούτε ένα πανό της ΕΔΟΘ στην απεργιακή συγκέντρωση.

Η πλειοψηφία της Ε.Ε (ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ) θα πρέπει να κατανοήσει πως δεν μπορεί η λειτουργία του οργάνου να είναι αποτέλεσμα συνεννόησης των δύο αυτών παρατάξεων με τους εργαζόμενους στη γωνία.

Μπροστά στη θύελλα των αντεργατικών μέτρων που επιχειρεί να περάσει η κυβέρνηση επιβάλλεται αντίσταση, οργάνωση και αγώνας από όλους τους εργαζόμενους.

Σε αυτή τη κατεύθυνση θα παλέψουμε το επόμενο διάστημα .

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚ-ΚΙΝΗΣΗ