Σοβαρή καταγγελία εισαγγελέων: «Θάβονται» δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς και μαύρου χρήματος
Τον κίνδυνο δεκάδες υποθέσεις για διαφθορά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, οι οποίες εκκρεμούν, να ριφθούν στον «κάλαθο των αχρήστων ως ποινικά μη αξιόλογες», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος (ΕΕΕ), με αφορμή τις νέες ρυθμίσεις του Ποινικού Κώδικα, που προβλέπουν ότι η «αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως».
Συγκεκριμένα, η ΕΕΕ, με ανακοίνωσή της και με αφορμή την ανάρτηση σε δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, σημειώνει ότι από τον συνδυασμό των άρθρων 5 παρ. 2 και 6 παρ. 1 του νομοσχεδίου, προκύπτει ότι «η αξιόποινη πράξη της κακουργηματικής απιστίας διώκεται πλέον κατ’ έγκληση και όχι αυτεπαγγέλτως». Επιπλέον, υπογραμμίζει «τον κίνδυνο ατιμωρησίας αλλά και διεθνούς έκθεσης της χώρας, καθώς δεκάδες υποθέσεις που βρίσκονται στο στάδιο της προκαταρκτικής εξέτασης, της ανάκρισης αλλά και στην ακροαματική διαδικασία, κινδυνεύουν να ριφθούν στον κάλαθο των αχρήστων, ως ποινικά μη αξιόλογες».

Τέλος, αναφέρει ότι, από τις εν λόγω διατάξεις, η χώρα μας θα «εκτεθεί διεθνώς ως αναποτελεσματική στη δίωξη σοβαρότατων εγκλημάτων και ιδίως της διαφθοράς και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος».

Πηγή: /hellasjournal.