Στο 31,8% εκτιμάται το ποσοστό των Ελλήνων που κινδυνεύουν με απόλυτη φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό, σύμφωνα με έρευνα της Eurostat, ακολουθώντας τους Βούλγαρους και τους Ρουμάνους.

Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε από την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, ένας στους πέντε κατοίκους της ΕΕ κινδυνεύει από την φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, δηλαδή 109,2 εκατομμύρια άνθρωποι.

Επίσης, πάνω από το 20% των ανδρών και 22,5% των γυναικών αντιμετωπίζουν είτε εισοδηματική φτώχεια είτε είναι σοβαρά στερημένοι ή ζουν σε νοικοκυριά με πολύ χαμηλά εισοδήματα από εργασία.

Η Βουλγαρία αντιμετωπίζει τον μεγαλύτερο κίνδυνο (32,8%) και ακολουθεί η Ρουμανία με ποσοστό 32,5%, η Ελλάδα με 31,8%, η Λετονία με ποσοστό 28,4%, η Λιθουανία με 28,3%, η Ιταλία με 27,3% και η Ισπανία με 26,1%.

Τα κριτήρια της ΕΕ με τα οποία καθορίζεται ο κίνδυνος φτώχειας είναι το ύψος του εισοδήματος (αν είναι κάτω από το 60% του μέσου εθνικού εισοδήματος), η έλλειψη ορισμένων βασικών μέσων διαβίωσης (όπως δυσκολίες στην καταβολή του ενοικίου και κοινόχρηστων, προβλήματα θέρμανσης) και η υψηλή ανεργία.

Ακόμη, σύμφωνα με τα στοιχεία, ένας στους 17 Ευρωπαίους αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη υλικών αγαθών.

Αυτό σημαίνει οι συνθήκες διαβίωσής τους περιορίζονται από την έλλειψη πόρων, όπως η μη δυνατότητα να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, να έχουν θέρμανση ή να κάνουν διακοπές μιας εβδομάδας.

Αναδημ από The Orzo