Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι, όλων των ηλικιών, συγκεντρώθηκαν σήμερα στο κέντρο της Βηρυτού και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας με αίτημα να σταματήσει η διαφθορά και η κυριαρχία της πολιτικής ελίτ.

Κάθε ώρα όλο και περισσότεροι άνθρωποι συνέρρεαν στους δρόμους, με σημαίες του Λιβάνου και συνθήματα όπως «ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος».

Αρκετοί ήταν αυτοί μάλιστα που ενόψει της σημερινής μεγάλης συγκέντρωσης στην πρωτεύουσα μάζεψαν τα σκουπίδια που είχαν μείνει απ’ τις διαμαρτυρίες των προηγούμενων ημερών.

Το πρωτοφανές κύμα διαμαρτυρίας εκδηλώθηκε την περασμένη Πέμπτη, με αφορμή τα σχέδια της κυβέρνησης για νέους φόρους, στο πλαίσιο των αυστηρών μέτρων λιτότητας που αποφάσισε εν μέσω της οικονομικής κρίσης. Μεταξύ των νέων προτεινόμενων φόρων, που ωστόσο αποσύρθηκε εν μέσω γενικευμένης κατακραυγής, ήταν και η επιβολή τέλους για κλήσεις μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Αξιοσημείωτο είναι ότι σε αυτό έχουν ενωθεί άνθρωποι από όλες τις θρησκευτικές ομάδες.

Πολλοί από τους διαδηλωτές διαμηνύουν πως δεν εμπιστεύονται τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της κυβέρνησης και καλούν το 30μελές υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί και να αντικατασταθεί από ένα μικρότερο, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες αντί μελών πολιτικών κομμάτων.

r

Αύριο, Δευτέρα, λήγει και το τελεσίγραφο του πρωθυπουργού Σαάντ Χαρίρι, ο οποίος έδωσε 72 ώρες προθεσμία στον εύθραυστο κυβερνητικό συνασπισμό του για να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις του, υποδηλώνοντας ότι μπορεί να παιραιτηθεί.

Ήδη, το χριστιανικό κόμμα των Λιβανέζικων Δυνάμεων, σύμμαχος του πρωθυπουργού, ανακοίνωσε την παραίτηση των τεσσάρων υπουργών του, γιατί σύμφωνα με ανακοίνωσή του, «η κυβέρνηση δεν είναι σε θέση να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να σώσει την κατάσταση».

Σήμερα, ο ηγέτης του σοσιαλιστικού κόμματος, Βαλίντ Τζουμπλάτ δήλωσε πως οι δύο υπουργοί του θα παραμείνουν στην κυβέρνηση μόνο αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, που όμως δεν θα περιλαμβάνει νέους φόρους και μειώσεις συντάξεων.

Οι τράπεζες του Λιβάνου θα παραμείνουν κλειστές αύριο, Δευτέρα λόγω των κινητοποιήσεων ανακοίνωσε η Ένωση Τραπεζών στον Λίβανο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ANI.

Σημειώνεται ότι το δημόσιο χρέος ξεπερνά τα 86 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή περισσότερο από το 150% του ΑΕΠ.

Αναδ. από  efsyn.gr