Η Προθεσμία υποβολής Πόθεν Έσχες όσον αφορά τα εισοδήματα του οικονομικού έτους 2018 λήγει σε λίγες μέρες από σήμερα, την Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019.

Μπορεί με το αντιαναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται αύριο (Πέμπτη 24-10-2019) στη Βουλή να θεσμοθετείται η εξαίρεση ονομαστικοποίησης των μετοχών για τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (funds) και η απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής «Πόθεν Έσχες» των φυσικών προσώπων που ελέγχουν τα Μ.Μ.Ε. όμως για μας τους δημόσιους υπαλλήλους καθώς και για όλους τους άλλους υπαλλήλους η υποχρέωση αυτή παραμένει.

pouen

Η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από την 31η Ιουλίου 2019, ηλεκτρονικά στο http://www.pothen.gr, συνεχίζεται υπό την επίβλεψη της νέας ανεξάρτητης αρχής ΕΑΔ, στην οποία υποβάλλονται και ελέγχονται οι δηλώσεις.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι για τους υπαλλήλους  κοινούς θνητούς :

  • από την 1η Νοεμβρίου 2019 η εκπλήρωση της υποχρέωσης υποβολής δήλωσης, θα επιτρέπεται μόνο μετά την πληρωμή ηλεκτρονικού παραβόλου,
  • η μη εκπλήρωση της υποχρέωσης μέχρι και την 30η Δεκεμβρίου 2019, επιφέρει και ποινικές κυρώσεις,
  • με την εμπρόθεσμη οριστικοποίηση της δήλωσής τους έως την 31η Οκτωβρίου 2019, οι υπόχρεοι αποφεύγουν το παράβολο και εξασφαλίζουν δικαίωμα τροποποίησης αυτής, εφόσον το επιθυμούν, μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2019

από την 1η Δεκεμβρίου δεν θα είναι εφικτή καμία τροποποίηση υποβληθείσας δήλωσης.

Αναλυτικές οδηγίες και χρήσιμα αρχεία βρίσκονται στην αρχική σελίδα υποβολής δηλώσεων, ενώ για τυχόν πρόσθετα ερωτήματα και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, στο Κέντρο Εξυπηρέτησης Υπόχρεων ΠΟΘΕΝ (ΚΕΥ-ΠΟΘΕΝ) στον τηλεφωνικό αριθμό 210-4802100, ή και να αποστείλουν το ερώτημά τους μέσω της ενότητας «Χρειάζεστε κάποια βοήθεια;», αφού συνδεθούν με τους κωδικούς τους, στο http://www.pothen.gr.