Του Γιώργου Μακράκη

 

Πριν αντλήσω την ομιλία της από την επίσημη ιστοσελίδα του Υπ. Παιδείας πίστευα πως ήταν fake news) Κι όμως η Υπουργός Παιδείας, κ. Κεραμέως, λυπάται που αυξήθηκαν οι ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό επειδή καθιερώθηκε η Δίχρονη Υποχρεωτική Προσχολική Εκπαίδευση και μειώθηκε το όριο μαθητών από 25 σε 22 μαθητές στην Α’ Δημοτικού και στα Νηπιαγωγεία.

Μάλλον με »βαριά καρδιά» προσλαμβάνει αναπληρωτές. Λυπάται πως με τη μείωση του ορίου μαθητών ανά τμήμα αυξάνεται προφανώς και η ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας; ( Η θέση του κλάδου είναι 20 μαθητές ανά τμήμα στο Δημοτικό και 15 στο Νηπιαγωγείο). Λυπάται που θεσμοθετήθηκε το Δίχρονο Δημόσιο Νηπιαγωγείο για όλα τα παιδιά;

Συγκεκριμένα δήλωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής:

»Σχετικά με τη στελέχωση των σχολείων. Δυστυχώς, η προηγούμενη κυβέρνηση, επέφερε μία σειρά από αλλαγές, πολιτικές αποφάσεις, οι οποίες αλλαγές είχαν ως αποτέλεσμα μια ραγδαία αύξηση στις ανάγκες του εκπαιδευτικού προσωπικού. Η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση ήταν μία από αυτές η οποία οδήγησε στις αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό. Αποφασίστηκε η μείωση από 25 σε 22 μαθητές στην πρώτη δημοτικού. Αυτό, είχε ως συνέπεια, μεγαλύτερες ανάγκες σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Προστέθηκε η τέταρτη ομάδα προσανατολισμού στη Γ΄ λυκείου, η οποία δημιούργησε επιπλέον κυρίως ολιγομελή τμήματα σε όλη την επικράτεια, τα υποχρεωτικά 7 ώρα στα μαθήματα κατεύθυνσης. Και αυτά εκτόξευσαν ανάγκες σε συγκεκριμένες ειδικότητες.»

Γιώργος Μακράκης, Δάσκαλος
Αν. Γραμματέας ΑΔΕΔΥ