Γήρανση του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός του ευρωπαϊκού… ψηφιακού χάρτη διαπιστώνουν έρευνες του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και την Ασφάλεια στην Εργασία.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. η μέση ηλικίας του εργατικού δυναμικού της Ελλάδας αυξάνεται κατά δυο χρόνια ανά 10ετία. Σήμερα κυμαίνεται στα 44 έτη, ενώ πριν 10 χρόνια είχε μετρηθεί στα 42 έτη. Ο ρυθμός μάλιστα της αύξησης από το 1989 και μετά παραμένει σταθερός, γεγονός που δείχνει πως στην ελληνική αγορά εργασίας θα απασχολούνται ολοένα και μεγαλύτεροι σε ηλικία εργαζόμενοι.

Η αύξηση αυτή δεν είναι ασύνδετη από την γενικότερη αύξηση της μέσης ηλικίας του γενικού πληθυσμού. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, στις αρχές της δεκαετίας του 2000, στη χώρα μας η μέση ηλικία του συνολικού πληθυσμού ήταν τα 40 έτη, ενώ το 2018 είχε φτάσει ήδη στα 43,7 έτη. Δηλαδή ο ελληνικός πληθυσμός γέρασε στα τελευταία 18 χρόνια σχεδόν κατά 4 έτη.

Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν εν όψει του δεύτερου πανελλήνιου συνεδρίου για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία που θα πραγματοποιήσει το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. στις 18 και 19 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Σύμφωνα με τον Δρ. Αντώνη Ταργουτζίδη, συντονιστή παραρτημάτων του ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε, οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι στις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. αναφορικά με τον δείκτη της «ψηφιακής ωρίμανσης».

Ειδικότερα η χώρα μας κατατάσσεται στην 26η θέση στην Ευρώπη των 28. Ουραγός όμως αποδεικνύεται η χώρα μας και στην διείσδυση της τηλεργασίας με ποσοστό μόλις 9% (δεύτερη από το τέλος μετά την Ιταλία), όταν χώρες όπως η Δανία καταγράφουν διείσδυση της τηλεργασίας σε ποσοστά 37%.

ΠΗΓΗ: nooz.gr