Σήμερα εκδικάζεται η μήνυση δέκα συμβούλων του Μπέου εναντίον της Θάλειας Στάχτου, που σύρεται στα δικαστήρια γιατί θέλησε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τα δικαιώματα εργαζομένων-συναδέλφων της.

Ως μια πολυετής απόπειρα φίμωσης και περιορισμού συνδικαλιστικής δράσης μπορεί να περιγραφεί η υπόθεση που αντιμετωπίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας. Η Θάλεια Στάχτου δικάζεται αύριο στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου, έπειτα από μήνυση δέκα δημοτικών συμβούλων της δημοτικής αρχής Μπέου.

Είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με συνδικαλιστικούς κύκλους, που πρόεδρος πρωτοβάθμιου σωματείου δημοτικών υπαλλήλων σύρεται στα δικαστήρια γιατί θέλησε να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και τα δικαιώματα εργαζομένων-συναδέλφων. Δεν μοιάζει τυχαίο ότι οι μηνύσεις έχουν γίνει από τη συγκεκριμένη δημοτική αρχή, η οποία επανειλημμένα έχει συκοφαντήσει και καθυβρίσει συνδικαλιστές και εργαζόμενους.

Η υπόθεση ξεκινάει το 2015. Η κ. Στάχτου έχει κληθεί από την τοπική ΕΡΑ να μιλήσει για όσα συνέβαιναν στον Δήμο Βόλου και τους συναδέλφους της.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις δυσμενείς μετακινήσεις με τις οποίες είχαν βρεθεί αντιμέτωποι εργαζόμενοι στον δήμο και περιέγραψε συγκεκριμένα περιστατικά εξύβρισης, εκφοβισμού (η δημοτική αρχή αποκαλούσε τους εργαζόμενους στον Δήμο Βόλου «τεμπέληδες» και απειλούσε ότι «θα φτύσουν το γάλα της μάνας τους»…) έως και βίας, όπως την περίπτωση δημοτικού συμβούλου του Αχ. Μπέου που θέλησε να πάρει ενημερότητα από τις αρμόδιες υπηρεσίες και χτύπησε δημοτικό υπάλληλο, ο οποίος δεν του χορήγησε το πιστοποιητικό, αν και ο υπάλληλος έπραξε σύμφωνα με τη νομοθεσία, καθώς το μέλος της δημοτικής πλειοψηφίας χρωστούσε ως καταστηματάρχης 26.000 ευρώ στον δήμο, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στη ραδιοφωνική εκπομπή.

Θεωρώντας ότι όσα ειπώθηκαν από την κ. Στάχτου ήταν συκοφαντικά για τη δημοτική αρχή και τον (έκπτωτο την περίοδο εκείνη) Αχ. Μπέο, ο τότε δήμαρχος μαζί με άλλους 9 δημοτικούς συμβούλους υπέβαλαν μηνυτήριες αναφορές. «Δεν είπα κάτι που δεν ισχύει», υπογραμμίζει στην «Εφ.Συν.» η κ. Στάχτου.

Στάση εργασίας

Η μήνυση εκδικάζεται σήμερα έπειτα από συνεχείς αναβολές, κυρίως ύστερα από αίτημα των μηνυτών. Γιατί, άραγε, οι μηνυτές να αναβάλλουν επανειλημμένα το δικαστήριο, εκτός και εάν θέλουν να διατηρούν τους συνδικαλιστές και τους εργαζόμενους σε ομηρία και να τους κουνούν το δάχτυλο εκφοβίζοντάς τους;

Το σίγουρο είναι ότι η κ. Στάχτου θα έχει τη συμπαράσταση των συναδέλφων της. Στηρίζοντας την πρόεδρό του, ο σύλλογος έχει προκηρύξει στάση εργασίας, μεταξύ 11.30 και 13.30 για τις πρωινές βάρδιες και τις δύο πρώτες ώρες για τις απογευματινές βάρδιες, καλώντας ταυτόχρονα τους συναδέλφους «και όσους πιστεύουν στον αγώνα για τα δικαιώματά μας να δώσουν δυναμικό παρών στις 11.30 το πρωί έξω από τα Δικαστήρια Βόλου. Στηρίζουμε το δικαίωμά μας στη δουλειά, τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και υψώνουμε τείχος σε εκείνους που προσπαθούν να μας τρομοκρατήσουν. Ο εκφοβισμός και η φίμωση δεν περνούν», τονίζει ο Σύλλογος σε ανακοίνωσή του.

Αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη εκφράζει προς την πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Μαγνησίας (και μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ) η ΠΟΕ-ΟΤΑ, καλύπτοντας την προκήρυξη στάσης εργασίας. Μέλη της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα βρεθούν επίσης στο αυριανό δικαστήριο.

«Η τρομοκρατία, οι απειλές και οι εκφοβισμοί των εργαζομένων που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους είναι καταδικαστέες. Πόσο μάλλον σε μια περίοδο κατά την οποία επιχειρείται ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και η ποινικοποίηση των αγωνιστικών κινητοποιήσεων», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. «Καλώ όλους τους συναδέλφους να έρθουν στο δικαστήριο. Δεν αφορά μόνο εμένα ως πρόεδρο, αλλά όλους τους εργαζόμενους στον δήμο. Η αλληλεγγύη μπορεί να μας σώσει», τονίζει στην «Εφ.Συν.» η κ. Στάχτου.

ΠΗΓΗ: efsyn