Την Δευτέρα 7/10 συνεδρίασε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΔΟΘ με θέμα, για ακόμη μία φορά, την αγωγή του ΟΑΣΘ κατά της ΕΔΟΘ. Οι παρατάξεις ΔΑΚΕ και «Πρωτοπορία» (ΠΑΣΚΕ) αποφάσισαν να προχωρήσουν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με τον ΟΑΣΘ, για το χρέος ύψους 118.000 ευρώ που δημιουργήθηκε από την διαχείριση των καρτών του ΟΑΣΘ τα περασμένα χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3/10/2017 κοινοποιήθηκε στην ΕΔΟΘ έγγραφο από τον ΟΑΣΘ για οφειλή 120.000 ευρώ που αφορούσαν χρήματα από τις εκπτωτικές κάρτες των συναδέλφων τα οποία, αν και αποδόθηκαν κανονικά από τα σωματεία, δεν δόθηκαν στη συνέχεια στον ΟΑΣΘ. Στην πορεία έγινε φανερό ότι καμία ευθύνη δεν έχουν τα σωματεία και οι εκπρόσωποί τους. Ευθύνη έχουν τα φυσικά πρόσωπα που διαχειρίζονταν τα χρήματα αυτά και πολιτικά οι παρατάξεις τους. Ενδιάμεσα, οι εκπρόσωποι των δυνάμεων αυτών προσπάθησαν με κάθε τρόπο είτε να συγκαλύψουν το σκάνδαλο, είτε να μετατοπιστεί στην ΕΔΟΘ η ευθύνη του.

Στις 24/1/2018 κοινοποιήθηκε εκ νέου στην ΕΔΟΘ, μέσω δικαστικού κλητήρα, εξώδικο του ΟΑΣΘ προς όλα τα μέλη της Ε.Ε. ξεκαθαρίζοντας πως ζητάει να αποδοθεί το ποσό των 118.173,80 ευρώ από την ΕΔΟΘ για τη μη καταβολή χρημάτων, που δεν αποδόθηκαν στον ΟΑΣΘ. Μετά από αυτό, η ΕΕ της ΕΔΟΘ προχώρησε σε μηνυτήρια αναφορά, μετά την απόφαση και του Γ.Σ., όπου περιγράφεται όλη η διαδικασία παραλαβής-παράδοσης των κουπονιών και φυσικά αναφέρονται όλα τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονταν σε αυτή.

Η πλειοψηφία της ΕΕ της ΕΔΟΘ στις 7/10/2019 παραβιάζοντας την απόφαση του Γ.Σ.  πρότεινε εκ νέου να προχωρήσει σε διακανονισμό με τη διοίκηση του ΟΑΣΘ.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο διαχειριστικό, είναι συνδικαλιστικό και πολιτικό. Δείχνει ότι οι παρατάξεις που είχαν την διαχείριση των καρτών της ΕΔΟΘ αντιλαμβάνονται τα σωματεία, ως χώρο προάσπισης προσωπικών, κομματικών και κυβερνητικών επιλογών. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συγκαλυφθούν οι ευθύνες που υπάρχουν. Ιδιαίτερα, στη συγκυρία που η κυβέρνηση και το κράτος επιδιώκει να ασκήσει πιεστικό έλεγχο στα σωματεία.

Σε καμία περίπτωση δεν συμφωνούμε με την απόφαση για διακανονισμό. Εξάλλου, η απόφαση του δικαστηρίου θα βγει το νωρίτερο σε 8 μήνες, μετρώντας από αρχές Δεκέμβρη. Η ΕΔΟΘ έχει και το δικαίωμα έφεσης κατά της απόφασης του δικαστηρίου. Μέχρι να εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου θα γίνει το συνέδριο της ΕΔΟΘ τον Μάη. Την απόφαση για ένα τέτοιο σοβαρό θέμα μπορεί να την πάρει και το συνέδριο.

 

  • Να προχωρήσει η μηνυτήρια αναφορά με βάση και την απόφαση της Ε.Ε. της ΕΔΟΘ
  • Να μη προχωρήσει ο διακανονισμός για μηνιαία πληρωμή του χρέους προς τον ΟΑΣΘ
  • Το χρέος στον ΟΑΣΘ να το πληρώσουν όσοι το δημιούργησαν και να μη συγκαλυφθούν οι πολιτικές και συνδικαλιστικές ευθύνες.

    Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ