Διακήρυξη  για το 47ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ

 

Συνάδελφοι,

μπροστά στο 47ο ενδιάμεσο συνέδριο της ΠΟΕ-ΟΤΑ, θεωρούμε σκόπιμο να απευθυνθούμε σε όλους εσάς, που συνομιλήσαμε, που συμπορευθήκαμε, που διαδηλώσαμε μαζί και που αγωνιστήκαμε πλάι-πλάι, κρατώντας όρθιο και ζωντανό το συνδικαλιστικό κίνημα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα δύσκολα μνημονιακά  χρόνια.

Στα χρόνια αυτά είδαμε το εισόδημα όχι μόνο το δικό μας, αλλά των εργαζομένων συνολικά στην ελληνική κοινωνία να μειώνεται, έως και τα όρια της κατάρρευσης.

Ζήσαμε το σφυροκόπημα στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Βιώσαμε τις προσπάθειες να περιοριστούν και να ακυρωθούν οι συνδικαλιστικές μας ελευθερίες.

Στα σκληρά αυτά μνημονιακά χρόνια, έγιναν συστηματικές προσπάθειες από τις δυνάμεις της συντήρησης και του νεοφιλελευθερισμού για την αλλαγή του εργασιακού μοντέλου στο δημόσιο.

Προσπάθειες για την απαξίωση των Υπηρεσιών και των δομών του δημοσίου, ώστε να καταστεί μονόδρομος ή εκχώρηση τους στους ιδιώτες και στα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Είδαμε τη στοχοποίηση  των εργαζομένων στους ΟΤΑ, των δικαιωμάτων και των ελευθεριών μας, την επίθεση ενάντια στο βιοτικό μας επίπεδο, αιτία που χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου βρέθηκαν στους δρόμους  των αγώνων, για την αποτροπή του κινδύνου των απολύσεων και την επαναπρόσληψη  των απολυμένων  συναδέλφων.

Με περηφάνεια μπορούμε να ισχυριστούμε πως με τους αγώνες μας βρεθήκαμε στην πρωτοπορία του δημοσιοϋπαλληλικού συνδικαλιστικού κινήματος, δείχνοντας με τη στάση μας τη σωστή κατεύθυνση και για άλλους κλάδους εργαζομένων.

Αντιπαλέψαμε στο βαθμό του δυνατού, τις μνημονιακές επιταγές και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και οικονομικές αντιλήψεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις πετύχαμε κατακτήσεις, που στη πλειοψηφία τους, ας μην το ξεχνάμε, έγιναν με  νομοθετικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης.

Ανάμεσα στις επιτυχίες αυτές του συνδικαλιστικού κινήματος των Ο.Τ.Α. εξέχουσα θέση έχουν:

 • Η επιστροφή στη δουλειά των  απολυμένων συναδέλφων δημοτικών αστυνομικών, και σχολικών φυλάκων.
 • Επαναφορά μειωμένου ωραρίου εργασίας στους Βρεφονηπιακούς σταθμούς.
 • Αποκαταστάθηκε η πλήρης ελευθερία των Ο.Τ.Α. για την άσκηση ή μη των ένδικων μέσων σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών, με την άρση της υποχρεωτικότητας άσκησης έφεσης σε πρωτόδικες αποφάσεις.
 • Η Προκήρυξη 3Κ/2018, που παρά τις όποιες αδυναμίες παρουσίαζε, θωράκισε με περισσότερες από 8.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού τους Δήμους και τους Συνδέσμους τους, κυρίως στις ανταποδοτικές Υπηρεσίες Καθαριότητας και Ηλεκτροφωτισμού.
 • Η υπογραφή νέας Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους ΟΤΑ, μέσω της οποίας επικαιροποιήθηκαν οι όροι απασχόλησης για τους εργαζόμενους στους Δήμους και ρυθμίστηκαν θεσμικά ζητήματα,  ωράριο εργασίας και άδειες.
 • Η παροχή Μέσων Ατομικής Προστασίας και στους συμβασιούχους στη καθαριότητα των Ο.Τ.Α. και η διεύρυνση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων των Ο.Τ.Α. (εργάτες βιολογικού καθαρισμού, εργάτες συντήρησης αποχετευτικών δικτύων, απολυμαντές, εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων και άλλοι).
 • Η παράταση των συμβάσεων των εργαζομένων σε προγράμματα όπως το «Βοήθεια στο Σπίτι» και σε παρόμοιες δομές που λειτουργούν στους δήμους. Στόχος μας είναι να αποκατασταθεί η πραγματική σχέση εργασίας αυτών των ανθρώπων, που αποδεδειγμένα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Συνάδελφοι,

η  άνοδος στη κυβέρνηση του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και ο σαφής πολιτικός και οικονομικός νεοφιλελευθερισμός των αποφάσεων και των μέτρων που έχει λάβει από την επομένη της ανάληψης των καθηκόντων της, δείχνουν καθαρά πως πρέπει να βρισκόμαστε σε εγρήγορση.

Η σημερινή κυβέρνηση σε αγαστή σύμπνοια με τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και με την υποστήριξη των πιο συντηρητικών δυνάμεων τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και των περισσότερων Δημάρχων, εργάζεται με σχέδιο και με σύστημα, για να ανατρέψει τα όποια θετικά πετύχαμε στα προηγούμενα χρόνια. Πασχίζει να γκρεμίσει τα όποια αναχώματα στήσαμε απέναντι στη λαίλαπα των μνημονιακών επιθέσεων. Επιδιώκει να ισοπεδώσει τις όποιες εργασιακές και ασφαλιστικές μας κατακτήσεις. Θέλει να ανατρέψει και να ακυρώσει τα συνδικαλιστικά μας δικαιώματα και μεθοδεύει περιορισμούς στο δικαίωμα της απεργίας και στις διαδηλώσεις.

Με το πρόσχημα της “ανάπτυξης”  (για ποιούς άραγε;) και με τη προπαγάνδα της για το (δήθεν) σπάταλο, ακριβό και αναποτελεσματικό κράτος, στοχεύει απροκάλυπτα να διαμορφώσει συνθήκες αποδοχής από τη κοινή γνώμη της διάλυσης των δημόσιων υπηρεσιών και της εκχώρησης τους σε ιδιωτικούς ομίλους και σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

Μάρτυρες αυτής της εμμονής γίναμε όλοι οι εργαζόμενοι, με την υπερψήφιση του Άρθρου 178 στο πρόσφατο “αναπτυξιακό” νομοσχέδιο. Όπου δίνεται η δυνατότητα στους δημάρχους με συνοπτικές διαδικασίες, με απλές πλειοψηφίες στα δημοτικά συμβούλια και χωρίς καν τεκμηρίωση από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τους, να εκχωρούν κομμάτια ολόκληρα της δουλειάς μας (όπως είναι η καθαριότητα, το πράσινο και ο ηλεκτροφωτισμός) σε εργολάβους.

Επιπλέον:

 • Υποβαθμίστηκε το ΣΕΠΕ.
 • Έγινε νόμος το επιτελικό κράτος (έλεγχος όλου του Δημοσίου από το Πρωθυπουργό).
 • Μετακύλιση της ευθύνης του ελέγχου και η συνεχής απειλή πειθαρχικών διώξεων Υπαλλήλων.
 • Ψηφίστηκε η αντικατάσταση των μόνιμων και σταθερών σχέσεων εργασίας στο Δημόσιο με τη μερική απασχόληση.
 • Κρατική παρέμβαση στη ζωή και τη λειτουργία των συνδικαλιστικών ενώσεων (ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) για τον έλεγχο των σωματείων (μητρώα συνδικαλιστικών ενώσεων και συνδικαλιστών).
 • Υπονόμευση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

Συνάδελφοι,

όλα όσα καλά έγιναν και  όλα όσα καλά στο μέλλον θα γίνουν, οφείλονται στους καθημερινούς μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων.

Το μέλλον δεν έρχεται από μόνο του – το διαμορφώνουμε εμείς.

Μπορούμε και πρέπει να δώσουμε τις μάχες που πρέπει να δοθούν και να τις κερδίσουμε!

Πρέπει να αγωνιστούμε ενωμένοι,  για να μπει φρένο στο κατήφορο της εξαθλίωσης, της  διάλυσης των εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, της υποβάθμισης των μισθών, των συντάξεων και  της αποδόμησης του κοινωνικού κράτους.

Είμαστε ανυποχώρητοι στη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

 

Λέμε:

 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΟΧΙ ΣΤΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΒΑΕ, ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΚΑΙ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Λέμε:

 • ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΩΝ ΟΤΑ
 • ΝΑΙ ΣΤΗ ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
 • ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
 • ΜΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΕ ΜΑΚΡΟΧΡΟΝΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
 • ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΣΤΟΙΧΙΣΑΝ ΑΚΡΙΒΑ!!!!
 • ΤΩΡΑ ΠΛΗΡΗΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΩΛΕΙΩΝ ΜΑΣ.

                                Δεκέμβριος 2019

                                     Α.Σ.Κ. – Ο.Τ.Α.