Αθήνα 6/12/2019

Το 37ο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ ολοκληρώθηκε εχθές με την ψηφοφορία για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησης της Συνομοσπονδίας. Αν κι ο διάλογος που αναπτύχθηκε μεταξύ των συνέδρων κατά τις δύο πρώτες ημέρες του συνεδρίου ήταν αναμφίβολα πλούσιος, το συνέδριο στιγματίστηκε από την πραξικοπηματική κι αυθαίρετη λήξη των εργασιών την δεύτερη ημέρα με κύρια ευθύνη της ΔΑΚΕ.

Για την παράταξή μας  αλλά και το σύνολο των συναδέλφων μας είναι πια σαφές, ότι τέτοιου είδους πρακτικές αποτελούν πισωγύρισμα και διαιωνίζουν πρακτικές, που ειδικά στις σημερινές συνθήκες οδηγούν το συνδικαλιστικό κίνημα στο Δημόσιο σε αδιέξοδα και το αποδυναμώνουν.

Είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, η αύξηση των ποσοστών παρατάξεων με ακραία συντηρητικά έως ακροδεξιά χαρακτηριστικά και πελατειακές πρακτικές. Ειδικά όταν αυτή συνοδεύεται από την πτώση ή την στασιμότητα των συνδικαλιστικών δυνάμεων που αυτοπροσδιορίζονται σε διάφορα ρεύματα της Αριστεράς, που πρωταγωνίστησαν στον αγώνα ενάντια στις πολιτικές λιτότητας τα προηγούμενα χρόνια.

Τα αποτελέσματα σου συνεδρίου καθιστούν αναγκαία  την συγκρότηση ριζοσπαστικού προοδευτικού μετώπου των συνδικαλιστικών δυνάμεων που ξεκάθαρα τοποθετούνται απέναντι στις νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές και τις ακροδεξιές πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ και των υποστηρικτών της στο συνδικαλιστικό κίνημα..

Η ΕΑΕΚ μέσα σ΄ αυτό το τοπίο κατάφερε να γνωρίσει αύξηση των δυνάμεών της σ’ επίπεδο συνέδρων, η οποία όμως δεν αποτυπώνεται στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα, διατηρώντας την παράταξη  στην ίδια θέση όπως και στο προηγούμενο 36ο συνέδριο.

Όλοι όσοι έχουμε συμπαραταχθεί στο προοδευτικό ενωτικό εγχείρημα της ΕΑΕΚ θα συνεχίσουμε, να δίνουμε την μάχη στα πρωτοβάθμια σωματεία, στις ομοσπονδίες και την ΑΔΕΔΥ ενάντια στις πολιτικές, που υποβαθμίζουν το επίπεδο διαβίωσης, ενάντια σε αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ενάντια σε εκφυλιστικά φαινόμενα.

Η Γραμματεία της ΕΑΕΚ

ΕΔΩ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ