Μετά τη σημερινή κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για έμμεση κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, με την αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων που τους δίνει επαγγελματικά δικαιώματα με προοπτική να εργαστούν στη δημόσια εκπαίδευση και τις ενέργειες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία, μετατέθηκε η ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου (50) καθώς και του άρθρου για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων για την Πέμπτη 23 Γενάρη.

Εξ’ αρχής η αντίδραση τόσο των εκπαιδευτικών Ομοσπονδιών (ΔΟΕ-ΟΛΜΕ-ΟΙΕΛΕ) όσο και της ακαδημαϊκής κοινότητας (Σύνοδος Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών) ήταν άμεση, με μοναδικό αίτημα την απόσυρση του άρθρου αυτού.

Η υπουργός με καθυστέρηση 1 ώρας, μετά το πέρας της κινητοποίησης, αποδέχθηκε αντιπροσωπεία των Ομοσπονδιών (αίτημα που είχε γίνει την ώρα της κινητοποίησης) όπου διαπιστώθηκε πως σε κανένα σημείο δεν υπήρχε διάθεση για απόσυρση του άρθρου. Αποκορύφωμα όλων αυτών ήταν η αναφορά της υπουργού πως θα μεταφέρει το αίτημά μας στον πρωθυπουργό. Η κίνηση αυτή αποδεικνύει πως η απόφαση για απαξίωση των πανεπιστημιακών τίτλων και το άνοιγμα της αγοράς των κολεγίων, με την αναγνώριση των πτυχίων τους για διορισμό και πρόσληψη στην εκπαίδευση, αποτελεί κυβερνητική πολιτική επιλογή και σε καμία περίπτωση ευρωπαϊκή υποχρέωση.

Ως Ανεξάρτητη Ενωτική Εκκίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε. προτείναμε στο ΔΣ της ΔΟΕ, ως βασικό μέρος ενός ολοκληρωμένου κινηματικού σχεδιασμού, κλιμάκωση του αγώνα μας για την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου με κήρυξη 24ωρης απεργίας.  Αντίστοιχη πρόταση κατέθεσε η ΕΡΑ και αρχικά οι Παρεμβάσεις (ΑΝΤΑΡΣΥΑ). Οι παρατάξεις των ΔΑΚΕ, ΔΗΣΥ και ΠΑΜΕ πρότειναν να προκηρυχτεί 3ωρη στάση εργασίας. Οι Παρεμβάσεις βλέποντας το ΠΑΜΕ να προτείνει 3ωρη στάση εργασίας, αντί να το εγκαλέσει ότι δεν βλέπει τα διακυβεύματα και τα επίδικα της συγκυρίας, αποδείχθηκε για μια ακόμα φορά ουρά του καθώς και ουρά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, όπως την ονομάζουν οι ίδιοι. Για να εξυπηρετηθεί ο δικός τους παραταξιακός σχεδιασμός πρότειναν να κάνουν “έκπτωση” και να πάμε σε 3ωρη στάση εργασίας για την Πέμπτη με την δέσμευση ότι θα “κλειδωθεί” απεργία για τις 31 Ιανουαρίου (αρχικός τους σχεδιασμός για τους συμβασιούχους).

Οι μάσκες έπεσαν για το τι υπηρετεί κάθε δύναμη. Οι “ανεύθυνες” δυνάμεις των Παρεμβάσεων και του ΠΑΜΕ (είναι αυτοί που παρότι 3η και 4η δύναμη επέλεξαν να μην μπουν στο λειτουργικό προεδρείο της ΔΟΕ αλλά να κάνουν αντιπολίτευση ακόμα και μέσα στο συνδικάτο λες και είναι κομματικό όργανο) έχουν επιλέξει τελικά να υπηρετούν μόνο τον συνδικαλιστικό τους σχεδιασμό και τα παραταξιακά τους συμφέροντα ακόμα κι αν ρίχνουν νερό στο μύλο της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης της ΝΔ που πλήττει τους συναδέλφους και το δημόσιο σχολείο. Αφενός οι Παρεμβάσεις εμμένουν στον αρχικό τους σχεδιασμό, πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου, για απεργία στις 31 Ιανουαρίου (ελπίζοντας ότι 30 Ιανουαρίου θα είναι αργία και θα ερχόταν ένας κόσμος από την επαρχία, κάτι που όμως ανατράπηκε με την νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο) και αφετέρου το ΠΑΜΕ επικεντρώνεται σε απεργία για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, όταν έρθει από την Κυβέρνηση (κάτι που έτσι κι αλλιώς έχει πάρει απόφαση η ΑΔΕΔΥ κεντρικά για το θέμα).

Δυστυχώς με τα παραταξιακά τους τερτίπια η απόφαση της ΔΟΕ οδηγήθηκε σε 3ωρη στάση εργασίας αφήνοντας την ευκαιρία για ευρύτερη συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων που απαιτεί η πολιτική συγκυρία σε κινηματικό επίπεδο.

Ως ΑΕΕΚΕ με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και επίγνωση των κεντρικών πολιτικών διακυβευμάτων της εποχής θα συνεχίσουμε, τόσο μέσα από τα θεσμικά όργανα του κλάδου όσο και μέσα από τις κινηματικές μας δράσεις, να ενώνουμε τις δυνάμεις σε ένα πανεκπαιδευτικό προοδευτικό μέτωπο απέναντι στη λαίλαπα της νέας δεξιάς και της νεοφιλελεύθερης πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ. Απέναντι στην επικοινωνιακή πολιτική της Κυβέρνησης, την εφαρμοζόμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική της με το σάρωμα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων μας απαντάμε με ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων της εκπαίδευσης και συνολικά της κοινωνίας.

Ως απάντηση στις συνδικαλιστικές δυνάμεις που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα καλούμε τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών να κηρύξουν συμπληρωματική 3ωρη στάση εργασίας ώστε να μετατραπεί σε 24ωρη απεργία η μέρα ψήφισης του “απαράδεκτου” άρθρου.

Όλες και όλοι δίνουμε δυναμικό παρόν στην απεργιακή συγκέντρωση την Πέμπτη 23-01-2020 στις 12:30 ώρα στα Προπύλαια με πορεία προς τη βουλή.

Πηγή: Ανεξάρτητη Ενωτική Εκ-κίνηση Εκπαιδευτικών Π.Ε.