Οι ΣΥΝΕΚ Πειραιά καταγγέλλουμε τον πρόεδρο της ΕΛΜΕ Πειραιά, Ηλία Πατίδη, ο οποίος στη Γενική Συνέλευση των Προέδρων των ΕΛΜΕ (8 Φλεβάρη 2020) επέλεξε, κατόπιν κομματικών εντολών, να παραβεί συνειδητά -κατά δήλωσή του- την απόφαση του σωματείου μας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση της ΕΛΜΕ Πειραιά ήταν να υπερψηφιστεί η εισήγηση της ΟΛΜΕ τόσο στο πολιτικό σκεπτικό όσο και στο αγωνιστικό πρόγραμμα δράσης. Στις διαδικασίες της συνέλευσης προέδρων, αρχικά η ΕΛΜΕ εκπροσωπήθηκε από τον ταμία της ΕΛΜΕ, ο οποίος μετέφερε ορθώς την παραπάνω απόφαση του σωματείου, η οποία και καταγράφηκε στα πρακτικά της συνέλευσης. Το βράδυ όμως, κατά τη διάρκεια των επίσημων ψηφοφοριών κι ενώ πλέον είχε έρθει ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ στη συνέλευση, όταν ήρθε η σειρά της ΕΛΜΕ Πειραιά να ψηφίσει, ο πρόεδρος, ξεχνώντας το ρόλο και τις υποχρεώσεις του, αθέτησε την απόφαση της ΕΛΜΕ και δήλωσε «αποχή»…

Η δικαιολογία του ήταν ότι επειδή υπήρχε παλιότερη απόφαση (από το περσινό ΔΣ…), που δεν είναι σύμφωνη με την εισήγηση της ΟΛΜΕ, αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» να μην ψηφίσει αυτά που το σωματείο του δημοκρατικά αποφάσισε. Κάλεσε μάλιστα το ΔΣ της ΟΛΜΕ να αποσύρει (!) μία παράγραφο από την εισήγησή της ομοσπονδίας (εισήγηση που υπερψηφίστηκε από το 61% του κλάδου!), διαφορετικά θα δήλωνε αποχή από την ψηφοφορία, παρότι όπως και ο ίδιος παραδέχτηκε, η απόφαση της ΕΛΜΕ -που υποτίθεται ότι εκπροσωπεί- ήταν η υπερψήφιση της εισήγησης στο σύνολό της.
Η επίκληση απόφασης του περσινού ΔΣ της ΕΛΜΕ θα ήταν γελοία, αν δεν ήταν πολιτικά επικίνδυνη…

«Ξέχασε» ο πρόεδρος ότι τον Δεκέμβριο έγιναν εκλογές στην ΕΛΜΕ και οι συνάδελφοι ψήφισαν τους εκπροσώπους και άρα τις θέσεις  που επιθυμούσαν.
«Ξέχασε» ο πρόεδρος ότι η περιβόητη απόφαση του περσινού ΔΣ, τέθηκε στην επιτροπή θέσεων του 19ου Συνεδρίου της ΟΛΜΕ (Ιούλιος 2019) και καταψηφίστηκε πανηγυρικά από όλες τις παρατάξεις, πλην της δικής του…
«Ξέχασε»  ο πρόεδρος ότι το Συνέδριο της ΟΛΜΕ είναι το ανώτατο και πιο αντιπροσωπευτικό όργανο της ομοσπονδίας μας και κανένα Διοικητικό Συμβούλιο ή Γενική Συνέλευση δεν μπορεί να ανατρέψει τις αποφάσεις του, παρά μόνο το επόμενο συνέδριο.
«Ξέχασε»  ο πρόεδρος ότι το νέο ΔΣ,  που εξελέγη τον Δεκέμβρη,  έχει κάθε δικαίωμα να ανατρέπει αποφάσεις κάθε προηγούμενου  ΔΣ, πόσο δε μάλλον, όταν αυτές οι αποφάσεις έχουν ήδη απορριφθεί από το Συνέδριο της ΟΛΜΕ.
«Δεν κατάλαβε»  ο πρόεδρος ότι το νέο ΔΣ ψηφίζοντας την εισήγηση της ΟΛΜΕ στο σύνολό της ανέτρεψε ουσιαστικά την παλιά απόφαση, που αυτός επικαλείται.

Παρά την άμεση κατακραυγή του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, τόσο από τους παριστάμενους στη ΓΣ προέδρους των ΕΛΜΕ όσο και από το ΔΣ της ΟΛΜΕ, που του επισήμαναν σε όλους τους τόνους ότι δεν δικαιούται να αλλάξει την δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση της ΕΛΜΕ του, ο ίδιος δήλωσε ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» και δήλωσε αποχή από την ψηφοφορία.

Πρόκειται για έναν ανέντιμο, αντιδημοκρατικό και πραξικοπηματικό τακτικισμό, που φανερώνει την πολιτική ανευθυνότητα του προέδρου και την τυφλή κομματική του υποταγή, ακόμα και σε βάρος των συναδέλφων.
Είναι ξεκάθαρος ο στόχος του να μην ψηφιστούν οι προτεινόμενες κινητοποιήσεις για την διεκδίκηση των δίκαιων δικαιωμάτων του κλάδου.

Είναι ξεκάθαρη η στρατηγική του ίδιου και του κόμματός του: «ό,τι δεν ελέγχουμε, το απαξιώνουμε και το διαλύουμε».
Είναι διαχρονικός ο ρόλος της παράταξης (ΠΑΜΕ) και του κόμματός του (ΚΚΕ), ως δεκανίκια της δεξιάς και του συστήματος. Δεν μας εκπλήσσουν πια.

Καταγγέλλουμε απερίφραστα την πραξικοπηματική στάση του προέδρου της ΕΛΜΕ Πειραιά, που ως γνήσιο κομματικό υποχείριο, αποφάσισε να ανατρέψει την δημοκρατικά ειλημμένη απόφαση του σωματείου μας.

Τον καλούμε, αφού ούτε θέλει ούτε μπορεί να εκπροσωπήσει τους/τις συναδέλφους της ΕΛΜΕ Πειραιά, να αναλάβει την πολιτική ευθύνη των πράξεών του και να παραιτηθεί από πρόεδρος της ΕΛΜΕ μας.