Κάλεσμα συμμετοχής στην 24ωρη Απεργία ενάντια στο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης

Tην Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020, απεργούμε για να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Το νομοσχέδιο που η Κυβέρνηση καταθέτει για ψήφιση είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς αντιασφαλιστικούς νόμους, που ψηφίστηκαν την περίοδο 2010 – 2019 και είχαν ως συνέπεια τη δραματική μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας.

Αναλυτικότερα, οι νόμοι που αφορούσαν το Ασφαλιστικό και Συνταξιοδοτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία, είχαν ως βασικό στόχο την μείωση της συνταξιοδοτικής-ασφαλιστικής δαπάνης. Αυτό συνέβη με την απόσυρση του κράτους από τις υποχρεώσεις του προς την κοινωνική ασφάλιση και την αναζήτηση δημοσιονομικής «βιωσιμότητας» του συστήματος σε βάρος των παροχών. Μετατράπηκαν έτσι οι συντάξεις και οι παροχές σε «φιλοδωρήματα». Ασφαλώς η υπαγωγή της χώρας στο Μνημόνιο και η επιβολή των δανειστών συνιστούν ένα πλαίσιο ακραίων περικοπών, δεν πρέπει όμως να μας διαφεύγει πως παρεμβάσεις τόσο στο δημοσιονομικό σκέλος, όσο και στην «αρχιτεκτονική» των συνταξιοδοτικών συστημάτων, πάντα εις βάρος των εργαζομένων, εμφανίζονται σχεδόν σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της νεοφιλελεύθερης κατίσχυσης. Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αναβαθμίζει αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις τις εξελίσσει ακόμη περισσότερο, θεσπίζοντας όρους όπως την «αναγκαιότητα για επαρκείς συντάξεις» στη θέση των συντάξεων που θα εξασφαλίζουν στους ασφαλισμένους αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης.

Το νέο νομοσχέδιο:

 • Διατηρεί τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας.
 • Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
 • Δεν αναφέρει τίποτα απολύτως για καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς Νόμους του 2010-2012.
 • Διατηρεί άθικτες τις απαράδεκτες ρυθμίσεις για τις αναπηρικές συντάξεις.
 • Διατηρεί τη ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων για τα επόμενα 50 χρόνια, καταδικάζοντας τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους στην ανέχεια και την πείνα.
 • Συνεχίζει και παγιώνει τον διαχωρισμό της σύνταξης σε «εθνική» και την υπόλοιπη σύνταξη, η οποία με βάση τις οικονομικές ανάγκες της συγκυρίας, θα μπορεί να «κουρεύεται», όσο αυτό είναι αναγκαίο.
 • Συνεχίζει ακάθεκτη την πορεία επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας που εισφέρει στο σύστημα το 85% των εισερχόμενων πόρων, αφήνοντας παράλληλα μεγάλο χάσμα στις εισφορές για υγεία και επικουρικό, μεταξύ μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών. Ακόμα ευνοούνται τα πολύ μεγάλα εισοδήματα, αφού όποιος κερδίζει 80.000 ευρώ μπορεί να πληρώνει την ίδια κατώτατη εισφορά με όποιον δηλώνει εισόδημα 8.000 ευρώ ετησίως.
 • Υπόσχεται αυξήσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους την ίδια στιγμή, που στον προϋπολογισμό του 2020, το σχετικό κονδύλι σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2019 εμφανίζεται μειωμένο κατά 200 εκατομμύρια ευρώ.
 • Περιέχει μια γρήγορη, βιαστική και άκαιρη ενσωμάτωση του Επικουρικού στον ΕΦΚΑ, με δύο προφανείς στόχους: την λεηλάτηση των αποθεματικών άνω των 7 δις ευρώ και την, σε βάθος χρόνου, σταδιακή εξαέρωση επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ.
 •  Δεν προβλέπεται καμιά ρύθμιση για τα ΒΑΕ (Βαρέα και ανθυγιεινά).
 • Τέλος απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε επιπλέον χρηματοδότηση του συστήματος από εναλλακτικές πήγες χρηματοδότησης, και πιστοποιείται η νεοφιλελεύθερης έμπνευσης αντίληψη για πλήρη αποχώρηση του κράτους από το θεμέλιο του κοινωνικού κράτους, την κοινωνική προστασία.

Είναι καιρός μέσα από τα συνδικάτα οι εργαζόμενοι να διαμορφώσουμε τη δική μας ατζέντα και το δικό μας διεκδικητικό πλαίσιο:

 • για ένα καθολικό σύστημα δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, που θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα της αξιοπρεπούς διαβίωσης μετά την έξοδο από την εργασία,
 • την ουσιαστική συμμετοχή του κράτους στη χρηματοδότηση του συστήματος,
 • καμία μείωση εργοδοτικών εισφορών μία και μόνη σχέση εργασίας στο δημόσιο με πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας,
 • την άμεση καταβολή κύριας και επικουρικής σύνταξης στις εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένων που περιμένουν καρτερικά, την επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών των ταμείων με το PSI,
 •  την πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών και την σταδιακή καταβολή 13ηςκαι 14ης σύνταξης, την άμεση και χωρίς προαπαιτούμενα απόδοση όλων όσων άδικα έχουν περικοπεί από κύριες και επικουρικές συντάξεις,
 • άμεση μείωση των ορίων ηλικίας.ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ συμμετέχουμε στην 24ωρη Απεργία 

της 18η Φεβρουαρίου και στα Συλλαλητήρια!!! 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ-ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΕΚΚΙΝΗΣΗ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Π.Ε.

ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ