Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προκήρυξε το σωματείο εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου μαζί με το σωματείο εργαζόμενων στη μη κυβερνητική οργάνωση Άρσις για την Τετάρτη 11 Μαρτίου καλώντας να συμμετέχουν σ αυτή καθώς και στην συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος και στο συλλαλητήριο με κατεύθυνση προς τη γενική γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής όλοι οι εργαζόμενοι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου.

Με την απεργία τα δύο σωματεία ζητούν :

την κατάργηση του νέου νόμου για το άσυλο 2020 που «καταπατά θεμελιώδη δικαιώματα των αιτούντων/αιτουσών άσυλο και περιορίζει δραματικά τόσο την πρόσβασή τους στις διαδικασίες ασύλου, όσο και τη διασφάλιση του ίδιου του δικαιώματος για διεθνή προστασία».

και την υπογραφή συμβάσεων αορίστου χρόνου για τους εργαζόμενους στην Υπηρεσία και στις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ).

αναλυτικά η ανακοίνωση

Προκήρυξη 24ωρης απεργίας στις 11 Μαρτίου 2020

Η Υπηρεσία Ασύλου και η Αρχή Προσφυγών διανύει πλέον τον 7ο χρόνο λειτουργίας τους και  οι συνθήκες εργασίας συνεχώς χειροτερεύουν. Πολλά κτήρια της υπηρεσίας είναι λυόμενες κατασκευές χωρίς τα στοιχειώδη, κτίρια εκτεθειμένα σε πλήθος παραγόντων επικίνδυνων για την υγεία, χωρίς επαρκείς χώρους και παροχές, κάποιες φορές χωρίς καν θέρμανση / ψύξη, ανεκτές τουαλέτες ή εξόδους κινδύνου, και ανοιχτοί χώροι-προαύλια όπου επικρατεί συνωστισμός, αταξία, μέχρι και χάος είναι το περιβάλλον (για την ακρίβεια απλά μέρος της τραγικής εικόνας) όπου εξυπηρετούνται καθημερινώς εκατοντάδες ή και χιλιάδες επωφελούμενοι και εργάζονται εκατοντάδες υπάλληλοι με σημαντικές επιβαρύνσεις για τη σωματική και την ψυχική τους υγεία.

Ταυτόχρονα  την ίδια ώρα ο νέος νόμος 4636/2019 περί διεθνούς προστασίας, προκαλεί πρόσθετο διοικητικό βάρος και δυσλειτουργίες στην Υπηρεσία και οδηγεί  σε μεγαλύτερη εντατικοποίηση της δουλειάς των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, οι οποίοι εργάζονται στο κόκκινο από το 2015 οπότε και ξεκίνησε η προσφυγική κρίση , με την προτεραιοποίηση των υποθέσεων μιας σειράς κατηγοριών αιτούντων άσυλο , αύξηση του αριθμού συνεντεύξεων, επίσπευση των διαδικασιών, σύντμηση των προθεσμιών και επέκταση του συστήματος των βαρδιών, κυρίως στα νησιά, αλλά και την ξαφνική  αλλαγή της έδρας της Υπηρεσίας.

Την στιγμή που η Υπηρεσία είναι υποστελεχωμένη από μόνιμο προσωπικό η λύση που προκρίνεται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις είναι η πρόσληψη περισσότερων συμβασιούχων, ενοικιαζόμενων υπαλλήλων και η αξιοποίηση ένστολων στις διαδικασίες ασύλου.

Απότοκο όλων αυτών ήταν και η πρόσφατη άρση του δικαιώματος συμμετοχής στο σύστημα κινητικότητας για τους μόνιμους υπαλλήλους στην Υπηρεσία Ασύλου, που δεν θα ήταν αναγκαία, αν η υπηρεσία ήταν πλήρως και επαρκώς στελεχωμένη με μόνιμο προσωπικό, όπως κατά επανάληψη έχουμε εκφράσει και κατά τις συναντήσεις με τους αρμόδιους.

O Σύλλογος Υπαλλήλων Υπηρεσίας Ασύλου και Αρχής Προσφυγών υλοποιώντας την απόφαση της πρόσφατης Γενικής Συνέλευσης των μελών του, προκηρύσσει 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 11 Μαρτίου 2020 ζητώντας:

– Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας μας

-Άρση του αποκλεισμού των υπαλλήλων από το σύστημα της κινητικότητας

-Πρόσληψη μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού

-Βελτίωση- Τροποποίηση του  νόμου 4636/2019