Απαγορεύονται σε όλη την επικράτεια οι συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων… εκτός και πρόκειται για σχολικές καθαρίστριες και σχολικούς καθαριστές. Όχι δεν έχει βγει σχετική εντολή και όχι δεν είναι ανέκδοτο. Είναι αρκούντως τραγικό και αναδεικνύει την άκρως επικίνδυνη ελαφρότητα και την αβάσταχτη επιπολαιότητα με την οποία αντιμετωπίζουν στον δήμο Θεσσαλονίκης, όχι γενικώς και αορίστως την πανδημία, αλλά τους ανθρώπους.

Κι ακόμη ειδικότερα όσους εργάζονται για την καθαριότητα των σχολείων του δήμου. Και θα ήταν όντως δύσκολα πιστευτό αν δεν προσκομιζόταν και τα φωτογραφικά τεκμήρια –εδώ που έχουμε φτάσει- ότι χθες η διοίκηση Ζέρβα μάζεψε 250 καθαρίστριες και καθαριστές στο χώρο του ΣΜΑ(!!!) –συνωστισμός με τα όλα του- για να τους κατανείμει σε άλλους εργασιακούς χώρους μη και μείνουν χωρίς αντικείμενο εργασίας.

Υπήρχε κάποια πρόβλεψη γι’ αυτή την απροσδόκητη συγκέντρωση; Όχι. Είχε ληφθεί κανένα μέτρο εργασίας; Όχι. Τους χορηγήθηκαν κάποια Μέσα Ατομικής Προστασίας; Όχι. Τους έδωσαν ένα χαρτί για το που θα πάνε και… από εκεί πάνε κι οι άλλοι. Καθαρίστριες και καθαριστές είναι εξάλλου θα … αντέχουν! Και τι να πει άραγε κανείς, τι να ρωτήσει πια, όταν 30 από αυτούς τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν και εκτέθηκαν σε άμεσο κίνδυνο στάλθηκαν να εργαστούν σε υπηρεσίες που … ήταν κλειστές!!!

Διαβάστε με προσοχή και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες που καταγγέλλουν όσα συνέβησαν σήμερα και εκδόθηκαν πριν λίγο για το ίδιο θέμα. Είναι η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» της Κατερίνας Νοτοπούλου

Ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί» για την ευθύνη της προστασίας των εργαζομένων του δήμου Θεσσαλονίκης έναντι του Sars Cov-2

Τις κρίσιμες ώρες που περνούμε εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, ενώ έχουν παρθεί ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την αποφυγή διασποράς του ιού, όπως το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας, της απαγόρευσης συνάθροισης άνω των 10 ατόμων, αλλά και της απαιτούμενης ελάχιστης απόστασης ασφαλείας στον εργασιακό χώρο που τηρείται ακόμη και σε καταναλωτές στα Super Markets με έκπληξη διαπιστώσαμε όπως αποδεικνύεται και από σχετικά βίντεο (που έχουμε στην διάθεσή μας) ότι η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης κάλεσε σήμερα 23-03-2020 πρωινές ώρες, στο αμαξοστάσιο του Δήμου μεγάλο αριθμό εργαζομένων που απασχολούνται στον τομέα της καθαριότητας, χωρίς να τηρούνται στο ελάχιστο τα απαιτούμενα μέτρα ασφαλείας.

Εργαζόμενοι και εργαζόμενες εξαναγκάστηκαν να συνωστιστούν, άλλοι χωρίς μάσκες (ευτυχώς λίγοι και όσοι είχαν τις βρήκαν μόνοι τους), άλλοι χωρίς γάντια στον κλειστό χώρο του αμαξοστασίου κατά παράβαση των επικαιροποιημένων λόγω κορονοϊού μέτρων και οδηγιών.

Παράλληλα, από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση έχουμε δεχθεί πληθώρα παραπόνων από εργαζόμενους στην καθαριότητα αλλά και των λοιπών υπηρεσιών του Δήμου που μας καταγγέλλουν, ότι δεν τους χορηγήθηκαν τα κατάλληλα μέσα αυτοπροστασίας, όπως μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3, προστατευτικά γυαλιά όπου χρειάζεται, και γάντια μιας χρήσης, καθώς και ότι δεν έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα συνιστώμενα μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό όπως η αποφυγή συνωστισμού στον χώρο εργασίας που σε μερικές περιπτώσεις είναι ο ένας δίπλα στον άλλο.

Στην καθαριότητα μαθαίνουμε πως έλαβαν προ δύο εβδομάδων από μία απλή μάσκα μιας χρήσης, και μόλις χθες (!) γάντια.

Έως τώρα ως παράταξη με υψηλό αίσθημα ευθύνης στις κρίσιμες ώρες που περνάμε όλοι μας, ενώσαμε τις δυνάμεις μας για τον κοινό σκοπό και προσπαθήσαμε να συνδράμουμε με χρήσιμες πρωτοβουλίες και θετικές προτάσεις, αλλά δεν είναι δυνατόν να σιωπήσουμε και να κλείσουμε τα μάτια, όταν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων, λόγω ανευθυνότητας και προχειρότητας που επιδεικνύει η διοίκηση του Δήμου για την αντιμετώπιση της κρίσης και την προστασία των πολιτών και των εργαζομένων.

Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη εικόνα που παρουσιάστηκε σήμερα στο αμαξοστάσιο με την ανεύθυνη και επικίνδυνη για την υγεία τους συγκέντρωση των εργαζομένων κατά παράβαση των ενδεδειγμένων μέτρων και οδηγιών και ζητούμε να δοθούν εξηγήσεις.

Απαιτούμε από την διοίκηση του Δήμου να εφαρμόσει την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν.3850/2010 (ΦΕΚ 84 Α΄), για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία που ισχύει και για τα ν.π.δ.δ. και τους Ο.Τ.Α. και την λήψη μέτρων που να εξασφαλίζουν την υγεία και ασφάλεια των τρίτων (άρθρ.42, παρ.1. ΚΝΥΑΕ), ειδικότερα να λαμβάνονται μέτρα για να :

α) αποφεύγεται ο συνωστισμός και οι συνεργασίες να πραγματοποιούνται με άλλο τρόπο (τηλεφωνική επικοινωνία, e-mail, τηλεδιάσκεψη κ.λπ. εφόσον είναι εφικτό).

β) να χορηγείται σε όλους τους εργαζόμενους ο απαιτούμενος προστατευτικός ατομικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει:

1. μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας FFP2 ή FFP3 σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους

2. προστατευτικά γυαλιά κατά περίπτωση

3. προστατευτική φόρμα, αδιάβροχη, με μακριά μανίκια, μιας χρήσης κατά περίπτωση

4. γάντια μιας χρήσης σε όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους.

Ζητούμε να μας χορηγηθεί αντίγραφο από την γραπτή εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου που θα πρέπει να έχει συνταχθεί με τη συνδρομή του ιατρού εργασίας και του τεχνικού ασφάλειας, και σε συνεργασία με την επιτροπή υγείας και ασφάλειας και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για θέματα υγείας και ασφάλειας στην εργασία όπως έχει επικαιροποιηθεί και ως προς τους κινδύνους και τα μέτρα πρόληψης από τον COVID-19, που οφείλει ο Δήμος να έχει συντάξει για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων του, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους στην οποία καθορίζονται τα μέτρα ατομικής προστασίας που πρέπει να ληφθούν και, το υλικό προστασίας που πρέπει να χρησιμοποιηθεί.

Απευθύνουμε έκκληση στον Δήμαρχο να μην περιορίζεται μόνο στην επικοινωνιακή διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού, με διαγγέλματα, γλαστράκια και συνεντεύξεις αλλά να ασχοληθεί ο ίδιος και το επιτελείο του σοβαρά με το κρίσιμο θέμα της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων που έως τώρα όπως έχουμε διαπιστώσει «πηγαίνει στον αυτόματο πιλότο» ή στους πιλότους που φέρουν τους εργαζόμενους σε συνθήκες επικίνδυνες για την υγεία τους.

Επισημαίνουμε το γεγονός ότι η διάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα-εργασιακούς χώρους και ο περιορισμός των κρουσμάτων και της επιδημίας αποτελεί πρωτίστως θέμα Δημόσιας Υγείας.

Συνεπώς με γνώμονα πρωτίστως την προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων, επιφυλασσόμενοι για την διασφάλιση των δικαιωμάτων τους, απαιτούμε από την διοίκηση να προβεί σε όλες τις ανωτέρω ενέργειες που οφείλει και να τηρεί απαρέγκλιτα την κείμενη νομοθεσία σύμφωνα με τον Κώδικα Νόμων για την Υγεία & Ασφάλεια των Εργαζομένων (ΚΝΥΑΕ).

Για την παράταξη Θεσσαλονίκη Μαζί,

Η Επικεφαλής Κατερίνα Νοτοπουλου

πηγή: efsyn