Τη δεδομένη χρονική στιγμή, η χώρα μας, όπως και οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ του Νότου, βρέθηκε με ένα αποδυναμωμένο Εθνικό Σύστημα Υγείας, αντιμέτωπη με έναν φονικό ιό. Μετά από χρόνια νεοφιλελεύθερων- μνημονιακών πολιτικών, συστηματικών προσπαθειών κατεδάφισης του κοινωνικού κράτους και εμμονικής αντιμετώπισης της δημόσιας υγείας ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό, είμαστε από τις πλέον ευάλωτες χώρες της Ευρώπης.

Σε όλη την Ευρώπη, εξελίσσεται μια έντονη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοβερή αυτή πανδημία και σε ανθρώπινο, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα, όσον αφορά τη διαχείριση της κρίσης, τουλάχιστον  σε εργασιακό-οικονομικό επίπεδο?

Αμέσως μετά τη κλείσιμο πάμπολλων επιχειρήσεων και τη νομοθέτηση ενός εφάπαξ βοηθήματος 800 ευρώ, θεσπίστηκε η εκ περιτροπής εργασία στον ιδιωτικό τομέα, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών των εργαζομένων. Άμεσα, στήθηκαν και σενάρια περικοπής των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων.

Πώς?

Δια στόματος υπουργού Οικονομικών, ο οποίος απήντησε σε ερώτηση που του τέθηκε σχετικά με το σχεδιασμό περικοπής μισθών στο δημόσιο, ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν έχουμε τίποτα να ανακοινώσουμε, ¨αλλά ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και τι θα απαιτηθεί, αφήνοντας παν ενδεχόμενο ανοιχτό.¨

Έτσι λοιπόν…

Κι όμως, αυτή τη στιγμή όλη η κοινωνία βασίζεται στο δημόσιο τομέα, που λοιδορούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, παρασυρμένη από τους εκφραστές  των νεοφιλελεύθερων  πολιτικών, όλων όσων επί χρόνια προσπαθούσαν και προσπαθούν να κατεδαφίσουν το δημόσιο τομέα(κλείσιμο δημόσιων δομών, πχ. Νοσοκομεία, πανεπιστήμια, απολύσεις σε υγεία-παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις, μεταφορά αρμοδιοτήτων, διαθεσιμότητες, μειώσεις μισθών, συντάξεων, διάλυση του κοινωνικού κράτους εν γένει, κατασυκοφάντηση των δημοσίων υπαλλήλων, ακόμη και κατάργηση του τεκμηρίου αθωότητας και τόσα άλλα).

Δημόσιοι υπάλληλοι είναι στα νοσοκομεία, στην καθαριότητα, στην πολιτική προστασία, στους ελέγχους κάθε είδους που διαφυλάσσουν την ομαλή προμήθεια ειδών και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, στη διατήρηση της λειτουργίας της χώρας που ρημάζεται ήδη σε επίπεδο απώλειας ψυχών, αλλά και σε επίπεδο οικονομίας κι ο δημόσιος τομέας είναι που θα  βγάλει  τη χώρα από τη μαυρίλα αυτή  και θα την οδηγήσει πίσω στην ομαλή λειτουργία(ναι, ναι με τις απαραίτητες νόμιμες διαδικασίες-γραφειοκρατία το λένε-πώς αλλιώς??).Αλλιώς, θα γίνει γιουρούσι…

Στη δεδομένη χρονική στιγμή, που φάνηκε ξεκάθαρα η αξία της λειτουργίας του δημοσίου τομέα, στην υγεία, στην παιδεία, στις ελεγκτικές διαδικασίες, στη φύλαξη, στην άμυνα, μετά από ένα χλιαρό χειροκρότημα για τους νοσηλευτές και τους γιατρούς μας και με πρόσχημα την εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία στις υπηρεσίες, η οποία δεν είναι επιλογή μας, παρά μας επιβάλλεται, η  ανταμοιβή μας θα είναι πετσόκομμα των μισθών .

Όμως συνάδελφοι, σε καμία περίπτωση δε θεωρείται εκ περιτροπής εργασία η εκ περιτροπής αυτοπρόσωπη παρουσία στην υπηρεσία, που τις υπόλοιπες μέρες αντικαθίσταται από εργασία εξ αποστάσεως (και που είναι μόνο για αυτήν την περίοδο της πανδημίας) και όσοι μπερδεύουν αυτές τις έννοιες, ειδικά οι συνδικαλιστές ,που επιχειρούν μάλιστα ένα γενικότερο άπλωμα της συζήτησης περί τηλεεργασίας ανά την Ευρώπη, δρουν εκ του πονηρού…

Καλείται η Κυβέρνηση, να φροντίσει να βρεθούν  τα απαραίτητα κονδύλια, ώστε να θωρακίσουν τους ελεύθερους  επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που #μένουν σπίτι # κατά τις επιταγές τους και καταστρέφονται.

Κι όχι να απεργάζονται το κόψιμο μισθών και από τους υπόλοιπους..που δεν κάθονται και σπίτι, εφόσον πρέπει να δουλεύουν και δουλεύουν!

Τους εγκαλούμε ακόμη και που τολμούν να σκέφτονται κάτι τέτοιο!!

Θα μας βρουν μπροστά τους…