Οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο σε μερικές χώρες της ΕΕ μετά την καραντήνα

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να παρέχουν στα θύματα ευέλικτα εργαλεία για την αναφορά κατάχρησης

Πρέπει να αυξηθούν οι θέσεις στις δομές προστασίας της βίας και στα καταφύγια γυναικών.

Οι γυναίκες θα πληγούν πολύ πιο σκληρά από την οικονομική κρίση μετά τον κοροναϊό

Η πρόεδρος της επιτροπής δικαιωμάτων των γυναικών, Evelyn Regner, προτρέπει την ΕΕ και τα κράτη μέλη να αυξήσουν την υποστήριξη των θυμάτων οικιακής βίας κατά τη διάρκεια της κρίσης COVID-19

Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, έχει αναφερθεί ότι οι περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας αυξήθηκαν κατά ένα τρίτο την εβδομάδα μετά την εφαρμογή της καραντήνας . Οι γυναίκες σε βίαιες σχέσεις έχουν κολλήσει στο σπίτι και έχουν εκτεθεί στον κακοποιό τους για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολο για αυτές να καλέσουν σε γραμμές βοήθειας, καθώς ο δράστης είναι πάντα κοντά τους.

Ανταποκρινόμενη στην κατάσταση αυτή, η Evelyn Regner (S & D, AT), πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα της Γυναίκας και την Ισότητα των Φύλων, δήλωσε: «Αυτές τις μέρες και οι επόμενες εβδομάδες είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για τις γυναίκες. Όλοι αντιμετωπίζουμε μεγάλες ψυχολογικές προκλήσεις μέσω της απομόνωσης ή της καραντίνας, αλλά οι γυναίκες και μερικές φορές τα παιδιά σε μη ασφαλή σπίτια αντιμετωπίζουν μια ιδιαίτερα εξαντλητική δοκιμή αντοχής. Επομένως, πρέπει τώρα να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το ζήτημα και να επεκτείνουμε τις ενέργειές μας για να σταματήσουμε τη βία κατά των γυναικών.

«Δεν θα αφήσουμε μόνη της τις γυναίκες της Ευρώπης»

«Καλώ όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να αντιμετωπίσουν με αποφασιστικότητα αυτό το πρόβλημα και να επικοινωνήσουν ενεργά σχετικά με το πού και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι πληγέντες. Αυτό πρέπει επίσης να περιλαμβάνει απλούς τρόπους επικοινωνίας και προειδοποίησης της αστυνομίας, όπως μηνύματα κειμένου ή online συζητήσεις, και χρήση λέξεων κώδικα με γιατρούς ή φαρμακοποιούς. Επιπλέον, πρέπει να διατεθούν περισσότερες θέσεις σε εγκαταστάσεις προστασίας της βίας και σε καταφύγια γυναικών. Όπου είναι δυνατόν, η ΕΕ πρέπει να στηρίξει οικονομικά τα μέτρα των κρατών μελών και βοηθώντας τα να κοινοποιήσουν τα μέτρα αυτά », πρόσθεσε.

Η πανδημία COVID-19 υπογραμμίζει με έμφαση την ανισότητα των φύλων σε όλα τα σχήματα και τις μορφές της. Όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 70% του εργατικού δυναμικού της υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες, μεγάλο μέρος της εργασίας απλήρωτης φροντίδας γίνεται από γυναίκες και η επικείμενη οικονομική κρίση θα πλήξει τις γυναίκες πολύ πιο δύσκολα. Είναι δική μας η δουλειά να ενισχύουμε βιώσιμα τη σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών και την οικονομική ανεξαρτησία τους, πέρα ​​από την κρίση του COVID-19. Σίγουρα δεν θα αφήσουμε μόνο τις γυναίκες της Ευρώπης «, κατέληξε.