Εισάγεται στη Βουλή  ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΚΕ΄ Πέμπτη 9 Απριλίου 2020  ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ  ΥΓΕΙΑΣ

 Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου  νόμου: «Κύρωση  της από 20.3.2020 Π.Ν.Π. «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του Κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης” (Α΄ 68) και άλλες διατάξεις». Εκεί προβλέπεται, στο Άρθρο 10, ρύθμιση για το Επίδομα Ευθύνης Προϊσταμένων Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα:

Είναι μια θετική παρέμβαση, που διορθώνει μια αδικία του Μισθολογίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κατά την εφαρμογή του Ν4354/2015(Α΄176),  εις βάρος των Προϊσταμένων της Νοσηλευτικής και της Ιατρικής Υπηρεσίας, αφού σε αυτούς το Επίδομα παρέμεινε 250€, ενώ σε ΟΛΟΥΣ τους άλλους Προϊστάμενους των Υπηρεσιών στην Υγεία, έγινε 290€. Παρά τις παρεμβάσεις του Συνδικαλιστικού Κινήματος, και την αναγνώριση από τη Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Υγείας επί ΣΥΡΙΖΑ, του δίκαιου Αιτήματος και τη ΔΕΣΜΕΥΣΗ για τη ΑΜΕΣΗ διόρθωσή του, στο ύψος των 290€, και τη χορήγηση των Αναδρομικών της διαφοράς των 40€/μήνα, δυστυχώς αυτό, όπως και κάποια άλλα, δεν κατάφεραν να υλοποιηθούν μέχρι τον Ιούνιο του 2019. Και το βρήκε «ώριμο και δίκαιο αίτημα» η Κυβέρνηση της Ν.Δ και με το παραπάνω άρθρο δίνει ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ από εδώ και στο εξής.

Παραμένει όμως, χωρίς απάντηση από τη ρύθμιση της Κυβέρνησης, τι πρόκειται να γίνει με το διάστημα έναρξης εφαρμογής του Ν4354/2015(Α΄176) έως τη ψήφιση του Νόμου στις 9 Απριλίου 2020, και τη αναδρομική χορήγηση της διαφοράς των 40€/μήνα, για όλο το προηγούμενο διάστημα.

Πρέπει  η Κυβέρνηση, αλλά και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, με παρεμβάσεις της στη Βουλή να διεκδικήσουν  την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΙΣΧΥ της διάταξης του άρθρου 10, από την εφαρμογή του Ν4354/2015(Α΄176) έως σήμερα. Το ΟΦΕΙΛΟΥΝ, ως ελάχιστη ένδειξη πραγματικής αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου που έχουν στις Δημόσιες Δομές Υγείας, οι Προϊστάμενοι της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας.

Ας ελπίσουμε  ότι η διόρθωση της αδικίας να μην μείνει ημιτελής αλλά να ολοκληρωθεί με την συμπλήρωση του άρθρου 10, προβλέποντας την αναδρομική διάταξη του άρθρου, από την έναρξη εφαρμογής του Ν4354/2015(Α΄176). Εξάλλου υπάρχει και σχετική απόφαση του ΣτΕ του 2018,  που θεωρεί παράνομη τη διαφοροποίηση του Επιδόματος Ευθύνης από 290€ σε 250€ για στους Προϊστάμενους της Νοσηλευτικής και Ιατρικής Υπηρεσίας. Οφείλει η Κυβέρνηση, να υλοποιήσει την δεσμευτική απόφαση του ΣτΕ και να μην το «αμελήσει» όπως δυστυχώς έκανε η προηγούμενη.

Οφείλει το Συνδικαλιστικό Κίνημα, με παρεμβάσεις του να ζητήσει από τη Κυβέρνηση, να δώσει Αναδρομική ισχύ στο Άρθρο 10, από την έναρξη του Ν4354/2015(Α΄176) σύμφωνα και με την απόφαση του ΣτΕ. ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ το δίκαιο αίτημα μας να εισακουστεί από τη Κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας.