Τις πιο παραγωγικές ηλικίες φαίνεται πως προτιμά να μολύνει ο covid-19 στη χώρα μας καθώς με βάση την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ προκύπτει ότι το πλέον πληττόμενο προφίλ στην Ελλάδα ήταν ο «Άνδρας ηλικίας 48 ετών».

Όσο μεγαλύτερο χρονικό εύρος αποκτούν τα στατιστικά δεδομένα για τον τρόπο που έπληξε ο κορωναϊός την Ελλάδα, τόσο πιο σαφή χαρακτηριστικά αποκτά το προφίλ του κύριου «στόχου» των ιού στην Ελλάδα.  Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 21-05-2020  η ηλικιακή ομάδα 40 – 64 ετών συγκεντρώνει το 42% των κρουσμάτων ακολουθούμενη από την ομάδα 18 – 39 (30,8%). Μικρότερη είναι η επίπτωση της νόσου σε νέα άτομα, ηλικίας κάτω των 17 ετών, τα οποία, ωστόσο, δεν είναι απρόσβλητα από τον κορωνοϊό καθώς το σ αυτήν την ηλικιακή κατηγορία παρουσιάζεται το 5,5% των κρουσμάτων.

Βέβαια αυτές είναι και οι ηλικιακές ομάδες οι οποίες στην πλειοψηφία τους δεν μπήκαν σε καραντίνα καθώς συνέχισαν να εργάζονται και με αυξημένα ωράρια σε πολλές περιπτώσεις.

 

iliaki-katanomi-kousmaton-covid_19 (2)

Όσον αφορά στους θανάτους η συντριπτική πλειονότητα το 71,4% αυτών συνέβη στην ηλικιακή  ομάδα άνω των 65.  Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.

Από το σύνολο των 2853 κρουσμάτων, 612 (21.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1436 (50.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμαυπό διερεύνηση.