Σύμφωνα σημερινές με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», στις εισηγήσεις της 11 μελούς επιστημονικής επιτροπής, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας, μπαίνουν πλέον οι τελευταίες πινελιές και είναι θέμα ημερών να πάρουν τον δρόμο της έγκρισης από την κυβέρνηση. 

Στο επίκεντρο της προετοιμασίας της μεταρρύθμισης που Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί κομβική «ώστε να είναι απολύτως ξεκάθαρο σε όλους τους βαθμούς λειτουργίας του κράτους ποιος κάνει τι και με ποιον τρόπο» βρίσκονται οι κρίσιμοι τομείς της Παιδείας και της Υγείας.

Με πιο απλά λόγια, οι επιστήμονες με επικεφαλής τον καθηγητή Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικές Ασφάλισης Ξενοφώντα Κοντιάδη, καλούνται να δείξουν τη… συνέχεια του επιτελικού κράτους, το επόμενο βήμα δηλαδή της ανακατανομής αρμοδιοτήτων σε διάφορα επίπεδα και της αξιολόγησης.

Στην κατεύθυνση αυτή θα ανοίξουν, κατά τις ίδιες πληροφορίες, ανάμεσα σε άλλα και το κομβικό κεφάλαιο της εκπαίδευσης:

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.

Δεύτερος μεγάλος άξονας του σχεδίου είναι η εκπαίδευση και συγκεκριμένα προδιαγράφεται… σύσφιξη της σχέσης Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που σήμερα περιορίζεται στα σχολικά κτίρια. Χωρίς να είναι γνωστές οι προτάσεις για τις διαδικασίες μισθοδοσίας δασκάλων και καθηγητών φαίνεται να προκρίνεται να περάσουν στους ΟΤΑ οι προσλήψεις μη διδακτικού προσωπικού, οποιεσδήποτε υποστηρικτικές σχολικές δομές, ακόμα και μεταδευτεροβάθμια εκπαίδευση καθώς και να ενισχύονται ο ανταγωνισμός και η αξιολόγηση.

ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ. Πάντως και μόνο όγκος των προς μεταφορά αρμοδιοτήτων φέρεται να οδηγεί στην ανάγκη για δημιουργία ισχυρού και μόνιμου μηχανισμού. Αυτό σημαίνει ότι ο σχεδιασμός προβλέπει τη συγκρότηση σταθερού σχήματος «εκκαθάρισης» αρμοδιοτήτων, το οποίο θα μπορούσε να λειτουργεί είτε υπό τον Πρωθυπουργό, είτε και ως ανεξάρτητη Αρχή.

Μια διάψευση που επιβεβαιώνει 

Αν και ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος προχώρησε σε «διάψευση» του πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εφημερίδας «Τα Νέα», για νέες αρμοδιότητες στους δήμους (κέντρα υγείας και σχολεία) η διατύπωση της διάψευσης επί της ουσίας επιβεβαιώνει την διαρροή και το σχέδιο της ΝΔ.

Καθώς στη σχετική  δήλωσή του αναφέρει:

«Είναι διακηρυγμένη κυβερνητική προτεραιότητα η μεταρρύθμιση της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και της ενίσχυσης του ρόλου της Αυτοδιοίκησης.

Για το σκοπό αυτό στο υπουργείο Εσωτερικών δημιουργήθηκε πριν 4 μήνες επιτροπή εμπειρογνωμόνων και ακαδημαϊκών, που επεξεργάζεται τις προτάσεις για το περιεχόμενο αυτής της σημαντικής μεταρρύθμισης.

Σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί δεκάδες συσκέψεις και συνεδριάσεις και έχουν κατατεθεί πολυάριθμες προτάσεις, ιδέες και απόψεις.

Η επιτροπή ωστόσο δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της και δεν έχει καταθέσει το σχετικό πόρισμά της στο Υπουργείο.

Συνεπώς το σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Το επόμενο διάστημα και αφού ολοκληρωθεί το έργο της επιτροπής, θα γίνει ολοκληρωμένη ενημέρωση, προετοιμασία και αξιόπιστος διάλογος με τους αρμοδίους κυβερνητικούς φορείς για να οριστικοποιηθεί το περιεχόμενο της μεταρρύθμισης και να δρομολογηθούν οι διαδικασίες νομοθέτησης κι εφαρμογής της», καταλήγει ο κ. Θεοδωρικάκος.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα» αναφέρεται ότι η ομάδα τεχνοκρατών του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται τη δυναμική ροή ανθρώπινου δυναμικού κτιρίων και πόρων από την κεντρική διοίκηση στα χεριά των περιφερειαρχών και των δημάρχων, προκειμένου να νομοθετηθεί εντός του καλοκαιριού ο νέος ενισχυμένος ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Οι εισηγήσεις της 11μελους επιστημονικής επιτροπής, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων  αλλαγή σκυτάλης στη διαχείριση σχολείων και κέντρων υγείας.

Επίσης, επιδιώκεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων και να πενταπλασιαστεί ο προϋπολογισμός των ΟΤΑ στο 15% από το σημερινό μόλις 3% του ΑΕΠ.

Δείτε σχετικά:

Τα σχολεία στους δήμους. Γυρίζουν το ρολόι της εκπαίδευσης την περίοδο 2010-2014!

Δόγμα του …. ΣΟΚ! Σχολεία & Κέντρα Υγείας στους Δήμους