Η ικανοποίηση του αιτήματος του Β. Δημάκη αποτελεί νίκη του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης. Αποδεικνύει περίτρανα τον δίκαιο χαρακτήρα του αιτήματός του για μόρφωση. Είναι ωστόσο εξοργιστικό το γεγονός ότι η πολιτεία έφτασε να υλοποιήσει το αίτημα αυτό, αφού πρώτα προσπάθησε να εξοντώσει ψυχικά και σωματικά έναν άνθρωπο που αγωνίζεται για το δικαίωμα στην εκπαίδευση, αφού πρώτα επέλεξε να τον κατασυκοφαντήσει στα ΜΜΕ, θέτοντας υπό αμφισβήτηση θεσπισμένα από την ίδια την πολιτεία δικαιώματα.

Η αλλαγή στάσης της κυβέρνησης στην περίπτωση του Β. Δημάκη αποδεικνύει επίσης ότι τα ψέματα και οι κακοήθειες της Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής είναι ανίσχυρα μπροστά στη δίκαιη φωνή της κοινωνίας.

Όμως οι κρατούμενοι και οι κρατούμενες που στερούνται ακόμα το αναφαίρετο δικαίωμά τους στη μόρφωση είναι πολλοί και πολλές. Για εμάς ο αγώνας για την εκπαίδευση στα σωφρονιστικά καταστήματα δεν τελειώνει εδώ. Ο νόμος 4521 του 2018 για την αναβάθμιση και την επέκταση των σχολείων των φυλακών μένει ακόμα ανεφάρμοστος. Δημοτικά, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Δ.ΙΕΚ, Προγράμματα Ελληνομάθειας, που υποτίθεται ότι θα λειτουργούσαν παντού παραμένουν, για τη συντριπτική πλειοψηφία των φυλακών, στα χαρτιά, παρά τις διαμαρτυρίες των εκπαιδευτικών που υπογραμμίζουν ότι η παροχή εκπαιδευτικών ευκαιριών και ευκαιριών κατάρτισης, που είναι για πολλούς/-ες κρατούμενους/-ες προτεραιότητα, πρέπει να έχει συνέχεια και συνέπεια για να είναι αποτελεσματική.

Η εκπαίδευση είναι βασική παράμετρος της διαδικασίας επανένταξης, είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων και η πολιτεία οφείλει να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίησή του.

Απαιτούμε:

  • Την εφαρμογή του ν. 4521/18 για την ίδρυση εκπαιδευτικών δομών όλων των βαθμίδων σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας
  • Ζητάμε ίδρυση εκπαιδευτικής δομής όλων των βαθμίδων στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού.