Παρουσία μόνο των στελεχών του Kεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης η επιμνημόσυνη δέηση στη προτομή του

 Γράφει ο ΘΡΑΣΟΣ ΑΒΡΑΑΜ Δημοσίευση 6/6/2020

«Ξέχασαν» τον ήρωα Πλωτάρχη Ηλία Καζάκο

Ούτε ένας εκπρόσωπος της τοπικής αυτοδιοίκησης δεν παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση του ήρωα Πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος Ηλία Καζάκο που εκτελέστηκε από τα Ναζιστικά στρατεύματα κατοχής στις 5 Ιουνίου 1942.

 

Η σεμνή τελετή μνήμης με την παρουσία μόνο στελεχών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής 5 Ιουνίου στο προαύλιο χώρο έμπροσθεν του Παλαιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης.

 

Για την ιστορία να σημειώσουμε ότι ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Ηλίας Καζάκος διετέλεσε Λιμενάρχης Μυτιλήνης το διάστημα από 10-05-1939 έως 31-01-1942. Μετά την κατάρρευση του μετώπου το 1940, αντί να διαφύγει στο εξωτερικό, προτίμησε να παραμείνει στη θέση του, κι απ’ αυτή να βοηθήσει τη σκλαβωμένη πατρίδα.Έτσι συγκρότησε και τέθηκε επικεφαλής κλιμακίου μυστικής οργανώσεως η οποία, εκτός των άλλων, σκοπό είχε τη φυγάδευση απ’ την κατεχόμενη Ελλάδα στη Μέση Ανατολή, Αξιωματικών και άλλων σημαινόντων προσώπων.

Περίπου 1000 άτομα, συνολικά, φυγαδεύτηκαν από τον Ηλία Καζάκο στα μικρασιατικά παράλια, μεταξύ των οποίων και Άγγλοι αξιωματικοί και στρατιώτες που είχαν προωθηθεί στη Λέσβο απ’ την ηπειρωτική Ελλάδα.Παράλληλα, το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συγκρότησε ειδική ομάδα που συνεργαζόταν με την Εθνική Οργάνωση «ΟΜΗΡΟΣ» της Αθήνας, με σκοπό τη συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών γύρω απ’ τις κινήσεις των στρατευμάτων κατοχής και τη διάταξη των οχυρωματικών έργων στη Λέσβο.

Το κλιμάκιο του Ηλία Καζάκου συνδέθηκε απευθείας με Συμμαχική Υπηρεσία κατασκοπείας που είχε την έδρα της στη Σμύρνη, στην οποία και μεταβίβαζε τακτικότατα πληροφορίες.Στα μέσα του 1942 οι Γερμανοί υποψιάζονται τις κινήσεις της ομάδας του και το γεγονός αυτό τον αναγκάζει να διαφύγει στην Αθήνα απ’ όπου συλλαμβάνεται από τους Γερμανούς και φυλακίζεται στις φυλακές Αβέρωφ.

Στις 5 Ιουνίου 1942, ύστερα από συνοπτική διαδικασία, οδηγείται στο σκοπευτήριο της Καισαριανής, όπου και τουφεκίζεται με το συνάδελφό του Πλωτάρχη Γιώργο Κωτούλα.

https://www.stonisi.gr/