Να αποφορτίσουμε τα παιδιά μας, να τους εξηγήσουμε ότι δεν ακυρώνονται ως άνθρωποι από την επίδοσή τους στις Πανελλαδικές, όπως δεν ακυρώνεται και η εξελικτική τους πορεία». Ο Νεκτάριος Κορδής, καθηγητής, αιρετός στο Κεντρικό Υπηρεσιακό Συμβούλιο του υπουργείου Παιδείας, μίλησε Στο Κόκκινο στις 12/6 και την Τζούλυ Τσίγκα, για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις στο τελείωμα μιας χρονιάς «με πολλές δυσκολίες και στοιχεία που ξεσήκωσαν την εκπαιδευτική κοινότητα».

O Νεκτάριος Κορδής επισήμανε τα εξής:

–             Από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση πέρασε τροπολογία με την οποία θεωρούνται ισότιμα τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με αυτά των ΑΕΙ, παραβιάζοντας το άρθρο 16. Έτσι, τώρα, ένα παιδί που θα περάσει με πολύ κόπο στο ΕΜΠ θα πάρει πτυχίο που θα είναι ισότιμο με τον απόφοιτο ενός κολλεγίου τριετούς φοίτησης.

–             Κατήργησε τις λεγόμενες ‘πράσινες σχολές’ στις οποίες θα μπορούσαν υποψήφιοι να μπουν χωρίς εξετάσεις

–             Έδωσε 2 εκατομμύρια ευρώ στην Θεολογική Σχολή της Βοστώνης και κατήργησε 65 διετή προγράμματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για αποφοίτους ΕΠΑΛ κλπ που θα λειτουργούσαν με αυτά τα χρήματα.

Τα παιδιά βρέθηκαν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι εκπαιδευτικοί με δικά τους μέσα προσπάθησαν να στήσουν την εξ αποστάσεως εκπαίδευση και όταν τα σχολεία άνοιξαν, τελικά το υπουργείο Παιδείας τους έκλεισε το μάτι λέγοντας ότι «δεν είναι υποχρεωτικό να έρθετε». Ανοίγει έτσι τον δρόμο στην προαιρετικότητα της εκπαίδευσης, με υποχρεωτική παρουσία των εκπαιδευτικών.

Οι πανελλαδικές ήταν πάντα μια μαραθώνια διαδικασία με τεράστιο κόστος, ψυχολογικό και οικονομικό.

Αυτή τη φορά – λόγω του κορονοϊού – δεν θα χρησιμοποιηθούν στις αίθουσες κλιματιστικά ή ανεμιστήρες, θα είναι κλειστά τα κυλικεία των εξεταστικών κέντρων, γεγονός προβληματικό, σε περίπτωση λιποθυμικού επεισοδίου υποψηφίου ή επιτηρητή. Ζήτησα επίσης να υπάρχουν γιατροί σε όλα τα εξεταστικά κέντρα, κάτι που φυσικά δεν εισακούστηκε.

Θα λειτουργήσουν περισσότερα εξεταστικά κέντρα με περισσότερους επιτηρητές. Στην συνέχεια, ο κύριος όγκος της βαθμολόγησης θα γίνει σε Αττική και Θεσσαλονίκη, λόγω καλύτερης υγειονομικής θωράκισης.