Τα  Ellinika Hoaxes  πρώτα καταγγέλλουν μια πραγματική είδηση ως fake news  και μετά την κατακραυγή του κοινού παραδέχονται ότι αυτά τα ίδια παράγουν  fake news .

Συγκεκριμένα η  ιστοσελίδα ellinikahoaxes.gr σε σημερινό της άρθρο με τίτλο: «Fake news περί κατάργησης των Καλλιτεχνικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση»  ισχυρίστηκε  πως μια σειρά από ηλεκτρονικά μέσα (πχ: alfavita.gr, news247.gr, in.gr, tovima.gr, documentonews.gr, tvxs.gr, ethnos.gr) αναπαράγουν ψευδείς ειδήσεις που βασίζονται σε «ανακύκλωση πληροφοριών από τον Αύγουστο του 2013, όταν εξαγγέλθηκαν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, των ellinikahoaxes. «η ανακύκλωση ενός άρθρου γνώμης για την εξαγγελθείσα το 2013, αλλά τελικώς μη πραγματοποιηθείσα, κατάργηση της διδασκαλίας των Καλλιτεχνικών και της Μουσικής από το πρόγραμμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, πυροδότησε σειρά δημοσιευμάτων που παρουσίασαν τις πληροφορίες αυτές ως πρόσφατες, αναφερόμενα σε πρόθεση ή και ανειλημμένη απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για εξοβελισμό των σχετικών με την τέχνη μαθημάτων».

Προς ενίσχυση της συγκεκριμένης άποψης, επισυνάπτεται το ωρολόγιο πρόγραμμα των τριών τάξεων του Γυμνασίου (σχετικό ΦΕΚ), παραγνωρίζοντας πως στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση ανήκουν και τα Λύκεια. Τα Ellinika Hoaxes κάνουν λόγο για ψευδείς ειδήσεις χρησιμοποιώντας ψευδή είδηση. Σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της υφυπουργού Σοφίας Ζαχαράκη το νέο ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου καθορίζεται ως εξής:

για την Α’ τάξη: τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό τρίωρο μάθημα, ενώ παραμένει η υποχρεωτική δυνατότητα επιλογής μεταξύ Γαλλικών ή Γερμανικών (2 ώρες ανά εβδομάδα). Το μάθημα «Εφαρμογές Πληροφορικής» από μάθημα «Επιλογής» γίνεται πλέον υποχρεωτικό για όλους τους μαθητές (2 ώρες ανά εβδομάδα). Κατά 1 ώρα μειώνεται το μάθημα «Πολιτική Παιδεία (Οικονομία, Πολιτικοί Θεσμοί και Αρχές Δικαίου, Κοινωνιολογία)», καταργείται το δίωρο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες» και τα μαθήματα «Επιλογής»:

  • Γεωλογία και Διαχείριση Φυσικών Πόρων ή
  • Ελληνικός και Ευρωπαϊκός Πολιτισμός ή
  • Καλλιτεχνική Παιδεία (Εικαστικά ή Μουσική ή Στοιχεία Θεατρολογίας)

– για την Β’ τάξη, τα «Αγγλικά» γίνονται ξεχωριστό υποχρεωτικό δίωρο μάθημα και η «Εισαγωγή στις Αρχές της Επιστήμης των Η/Υ» από μονόωρο γίνεται δίωρο. Η «Φυσική Αγωγή» από μονόωρη γίνεται δίωρη. Αντικαθίσταται το δίωρο μάθημα «Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών (Κοινωνιολογία, Οικονομική Επιστήμη και Πολιτική Επιστήμη)» με τα «Λατινικά» για τους μαθητές των Ανθρωπιστικών Σπουδών και στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών αυξάνονται κατά 1 ώρα τα «Μαθηματικά» και μειώνεται αντίστοιχα κατά 1 ώρα η «Φυσική». Καταργείται το δίωρο μάθημα «Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης και Δημοκρατία» και το δίωρο μάθημα «Ερευνητικές δημιουργικές δραστηριότητες».

– για την Γ’ τάξη, προστίθεται η «Ιστορία» ή τα «Μαθηματικά» ανάλογα με την Ομάδα Προσανατολισμού. Προστίθεται το δίωρο μάθημα «Αγγλικά» και Αυξάνεται κατά 1 ώρα η «Φυσική Αγωγή». Καταργούνται τα «Μαθήματα Επιλογής» και δεν υπάρχουν ως δυνατότητα διδασκαλίας τα μαθήματα «Γαλλικά», «Γερμανικά», «Ελεύθερο Σχέδιο»«Γραμμικό Σχέδιο» και «Λατινικά».

Καταληκτικά, το υπουργείο Παιδείας καταργεί κάθε καλλιτεχνικό μάθημα από το Λύκειο (Καλλιτεχνική Παιδεία, Ελεύθερο και Γραμμικό Σχέδιο). Ειδικότερα, η κατάργηση των μαθημάτων σχεδίου ωθεί απροκάλυπτα τους μαθητές στα φροντιστήρια και τα ιδιαίτερα μαθήματα καθώς υπάρχουν σχολές που απαιτούν εξέταση σχεδίων για την εισαγωγή των υποψήφιων (πχ: Αρχιτεκτονική).

Επίσης απομακρύνει τα μαθήματα από το πεδίο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, Σύγχρονος Κόσμος: Πολίτης & Δημοκρατία, Ελληνικός & Ευρωπαϊκός Πολιτισμός).

Κάποιοι μίλησαν -λανθασμένα- για κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων και στα Γυμνάσια. Τα EllinikaHoaxes, λειτουργώντας ως γραφείο τύπου της ΝΔ, εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός ώστε να διαψεύσουν την πραγματικότητα συνολικά.

Μετά την κατακραυγή για την fake είδηση που πλάσαραν ως αληθινή τα Ellinika Hoaxes παραδέχθηκαν το λάθος τους και προχώρησαν σε διόρθωση της προηγούμενης ανάρτησης που κατήγγειλαν ως fake την είδηση ότι καταργήθηκαν τα καλλιτεχνικά μαθήματα. Τελικά βιάστηκαν να «καταγγείλουν» χωρίς να έχει προηγηθεί η αντίστοιχη ως όφειλαν διασταύρωση.

Ολόκληρη η δημοσίευση των Ellinika Hoaxes

Στην αρχική μορφή του άρθρου (δείτε παρακάτω), σημειώσαμε εσφαλμένα ότι στην πρόσφατη νομοθεσία δεν επέρχονται αλλαγές στη διδασκαλία μαθημάτων σχετικών με την τέχνη συνολικά. Πράγματι, ωστόσο, σε επίπεδο Λυκείου, με τον Ν.4692/2020 και την ΥΑ υπ’ αριθμ. 74181/Δ2 “Ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεων του Γενικού Λυκείου” (ΦΕΚ Β΄ 2338/15-06-2020), καταργείται η διδασκαλία των μαθημάτων επιλογής “Καλλιτεχνική Παιδεία” (Α΄ τάξη), “Γραμμικό Σχέδιο” και “Ελεύθερο Σχέδιο” (Γ΄ Λυκείου). Στο πλαίσιο διαβούλευσης πριν την ψήφιση του ανωτέρω νόμου, είχε αντιδράσει για τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις η Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων (http://archive.vn/3nvAr)

Δηλαδή, ενώ στο επίπεδο του Γυμνασίου ουδέποτε συντελέστηκε κατάργηση μαθήματος Καλλιτεχνικών/Μουσικής, στο επίπεδο του Λυκείου όντως επήλθαν καταργήσεις μαθημάτων σχετικών με την τέχνη.

Υπενθυμίζεται ότι τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρθηκαν σε συλλήβδην κατάργηση των σχετικών μαθημάτων στο επίπεδο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με εξαίρεση την Α΄ Γυμνασίου.