Στο υπουργείο Εργασίας παραμένει «κολλημένη» η προκήρυξη της νέας Κοινωφελούς Εργασίας. Η εκκίνηση του προγράμματος για τις 36.500 προσλήψεις ανέργων σε ΟΤΑ, υπουργεία, υπηρεσίες του δημοσίου και Μητροπόλεις  βρίσκεται κυριολεκτικά στο «αέρα». Σύμφωνα με έγκυρες πηγές η σχετική προκήρυξη για άγνωστο λόγο δεν προωθείται από την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να προχωρήσουν οι προσλήψεις.

Το σχετικό κείμενο της προκήρυξης δεν έχει σταλεί ακόμα στο ΑΣΕΠ, προκειμένου η Ανεξάρτητη Αρχή να την εγκρίνει και να ακολουθήσει η διαδικασία η διαγωνισμού.

Παρότι οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ, είναι καθόλα έτοιμες για να υποδεχτούν και να εκδώσουν την προκήρυξη ώστε να ξεκινήσει και η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων, το υπουργείο Εργασίας δεν έχει δώσει το «πράσινο» φως.

Παρότι η σχετική υπουργική  απόφαση της προκήρυξης έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ  από τις 09-04-2020 (απ  0.1503 ΦΕΚ 1250Β), οι τελικές διαδικασίες δείχνουν να έχουν «παγώσει». Ωστόσο πλέον ο χρόνος αρχίζει να πιέζει. Πολλές χιλιάδες άνεργοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την ανεύρεση εργασίας μέσα στην λαίλαπα της πανδημίας στο πρόγραμμα αυτό. Οι δήμοι περιμένουν τους εργαζόμενους της προκήρυξης προκειμένου να καλύψουν τα αυξημένα κενά που θα μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια των επόμενων καλοκαιρινών μηνών.

Ωστόσο το συγκεκριμένο γεγονός φαίνεται ότι δεν απασχολεί ιδιαίτερα τον υπουργό Εργασίας, Γ. Βρούτση, ο οποίος «φωτογραφίζεται» από όλους τους φορείς ως ο υπαίτιος της καθυστέρησης.

Αξίζει μόνο να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρόγραμμα το οποίο επρόκειτο να βγει στον αέρα από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ, όπως έχει αποκαλύψει η , η πρώτη ΚΥΑ  υπεγράφη στις 4 Μαρτίου (!) και έχει ήδη δημοσιευθεί σε ΦΕΚ,  από τις 9 Απριλίου!  Ακόμα και η νέα ΚΥΑ με αλλαγές στο πρόγραμμα δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2186 στις 5 Ιουνίου!  

Οι αλλαγές στην  ΚΥΑ που έγιναν στις 05 Ιουνίου εισάγουν την υποχρέωση κατάρτισης των ωφελουμένων που  θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης τα γνωστά ως ΚΕΚ.

Αναλυτικά, το ΦΕΚ αναφέρει: Η παρ. 3 του άρθρου 2 αντικαθίσταται, ως εξής:

«3. Αντικείμενο της δράσης είναι η προώθηση στην απασχόληση ανέργων εγγεγραμμένων στα Μητρώα του ΟΑΕΔ (ωφελούμενοι), μέσω της τοποθέτησής τους για συνολικό χρονικό διάστημα οκτώ (8) μηνών, σύμφωνα με τον ν. 4152/2013, όπως η δημόσια πρόσκληση θα εξειδικεύσει, σε Δήμους, Περιφέρειες, Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφερειών (ΚΚΠΠ)/συναφείς φορείς, Υπηρεσίες Υπουργείων και άλλων φορέων (επιβλέποντες φορείς), καθώς και η συμμετοχή στην κατάρτιση για την περαιτέρω ενδυνάμωση και αναβάθμιση των προσόντων και των δεξιοτήτων των ανέργων, σε συνδυασμό με την απασχόλησή τους προς την επίτευξη του στόχου της ένταξης/επανένταξής τους στην αγορά εργασίας. Η κατάρτιση θα πραγματοποιηθεί σε αδειοδοτημένα Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία έχουν ρόλο παρόχου κατάρτισης. Η συμμετοχή των ωφελουμένων στην δράση της κατάρτισης είναι υποχρεωτική για τους ωφελούμενους ηλικίας έως και 54 ετών, ενώ για τους ωφελούμενους ηλικίας άνω των 55 ετών είναι προαιρετική.

Η σειρά αυτή των γεγονότων έχει πυροδοτήσει αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ με τον Νεφελούδη να καταγγέλλει ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ Νο 2 από το δίδυμο ΒΡΟΥΤΣΗ-ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ καθώς στον τοίχο του στο fb έγραψε

«ΣΚΟΙΛ ΕΛΙΚΙΚΟΥ Νο 2 από το δίδυμο ΒΡΟΥΤΣΗ-ΣΤΡΑΤΙΝΑΚΗ:

Μετά την αποτυχία τους να μοιράσουν τα εκατομμύρια στις διάφορες πλατφόρμες με το περίφημο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης υπό το πρόσχημα της ενίσχυσης των δικηγόρων με το 800.

Το δίδυμο των «περίεργων» πρωτοβουλιών Βρούτσης και Στρατινάκη, μηχανεύτηκαν άλλον τρόπο για να διοχετεύσουν, ως μη όφειλαν, στα ΚΕΚ φρέσκο και χωρίς λόγο χρήμα. Γιατί άραγες;
Παραποιούν το πρόγραμμα της ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και αντί να προχωρήσουν γρήγορα στην ήδη καθυστερημένη προκήρυξη του για τις 36.500 θέσεις εργασίας σε Δημόσιο και ΟΤΑ (Σ.Σ η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσπίσει δύο κύκλους προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας των χρόνο, άνοιξη και χειμώνα), πήγαν σε ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΗ τροποποίηση και έκαναν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ την κατάρτιση όσων συμμετέχουν στο πρόγραμμα και είναι μέχρι 54 ετών, ενώ από 55 και πάνω είναι προαιρετική αυτή η κατάρτιση.
Υποχρεωτική λοιπόν η κατάρτιση 150 ωρών για δεκάδες χιλιάδες ανέργους μέχρι 54 ετών για να πάρουν ζεστό χρήμα τα ΚΕΚ, αυτό που δεν μπόρεσαν να πάρουν από τα σκόιλ ελικίκου. Για να δούμε το μέγεθος μιλάμε για 30.000.000€ αν υποτεθεί ότι το ΚΕΚ θα πάρει 6€/ώρα κατάρτισης για 150 ώρες κατάρτισης από περίπου 30.000 ανέργους μέχρι 54 ετών.
Καλά λεφτά δεν είναι;
Ξανά λοιπόν ο Βρούτσης, παίζει με χυδαίο τρόπο με την ανέχεια και την αγωνία των ανέργων για να μοιράσει ζεστό χρήμα σε κολλητούς και φίλους, εκεί που πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη την προηγούμενη φορά που το επιχείρησε.

Έπρεπε να είχε προκηρύξει το πρόγραμμα από τον Φλεβάρη, όπως γίνότανε μέχρι σήμερα, δεν το έκανε παρότι υπήρχε έτοιμη ΥΑ, εκβίασε την παραμονή του στην κυβέρνηση, παίζοντας με τους ανέργους.
Να λοιπόν η νέα ΓΙΔΑ των Βρούτση Στρατινάκη, πάλι σε βάρος των ανέργων, πάλι σε βάρος των πολιτών. ΘΑΥΜΑΣΤΕ ΤΟΥΣ…»

Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι χιλιάδες άνεργοι να περιμένουν με αγωνία την εκκίνηση της διαδικασίας.  Με βάσει τα παραπάνω δεδομένα ακόμα και αν η  προκήρυξη αποσταλεί στο ΑΣΕΠ την επόμενη εβδομάδα ή την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου θα χρειαστούν 10 με 15 μέρες για να εγκριθεί και να αποσταλεί στον ΟΑΕΔ.

Από τη στιγμή που ο ΟΑΕΔ αναρτήσει την προκήρυξη με διαδικασίες εξπρές για την υποβολή των αιτήσεων απαιτούνται  10 έως 15 ημέρες. Για την ανάρτηση των προσωρινών και στη συνέχεια των οριστικών πινάκων απαιτούνται, επίσης, περίπου δύο εβδομάδες ή τρεις εβδομάδες. 

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα φτάσουμε στα μέσα Αυγούστου μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την κατανομή των επιτυχόντων στους δήμους, η οποία θα ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο!!!

Βέβαια υπάρχουν και οι «κακές» γλώσσες σε υπηρεσίες του κρατικού μηχανισμού που αμφισβητούν ακόμα και αυτό το χρονοδιάγραμμα, σημειώνοντας ότι υπάρχει περίπτωση να προχωρήσει ο πρωθυπουργός σε ανασχηματισμό και να «παγώσουν» οι διαδικασίες περιμένοντας την τελική έγκριση από νέο υπουργό στην περίπτωση που  κ. Βρούτσης εγκαταλείψει το πόστο του…

Πάντως σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση παίζει με τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων που περιμένουν την συγκεκριμένη εργασία και τα χρήματα για να καλύψουν βασικές ανάγκες αφού μιλάμε κυρίως για μακροχρόνια ανέργους.

Διαβάστε σχετικά

Κοινωφελής εργασία – Πότε θα προκηρυχθεί- Εμπαιγμός στους ανέργους ή αποτυχία του επιτελικού κράτους;