Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση με την οποία ρυθμίζονται, εκτός των άλλων, ο τρόπος επιλογής των νηπιαγωγείων που θα συμμετέχουν στην πιλοτική φάση για την εισαγωγή δραστηριοτήτων αγγλικής και των εργαστηρίων δεξιοτήτων στο νηπιαγωγείο αλλά και η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών .

Παρά τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής και της επιστημονικής κοινότητας, με συνοπτικές διαδικασίες το Υπουργείο Παιδείας ξεκινά την πιλοτική εφαρμογή των διατάξεων που αλλάζουν το χαρακτήρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στο νηπιαγωγείο, εισάγοντας διακριτά διδακτικά αντικείμενα στο πρόγραμμά του.

Με το Φ.7/ 76871 /ΓΔ4 επείγον έγγραφο στις 18 Ιουνίου, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε συνεργασία με τους Π.Δ.Ε. καλούνται να ορίσουν ένα νηπιαγωγείο της περιφέρειας τους, για την πιλοτική εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας. Επισημαίνεται δε ότι τα νηπιαγωγεία που θα επιλεγούν για τη δράση αυτή πρέπει να είναι διαφορετικά από τα νηπιαγωγεία της πιλοτικής δράσης «Εργαστήρια Δεξιοτήτων».

Στο έγγραφο δεν προβλέπεται συνεδρίαση του Συλλόγου Διδασκόντων ως είθισται για την επιλογή προγραμμάτων. Η Διεύθυνση Π.Ε Χανίων ζητά από τις /τους προϊσταμένες/ους των Νηπιαγωγείων να δηλώσουν την πρόθεσή τους να συμμετέχουν στην πιλοτική εφαρμογή χωρίς να απαιτείται καμία συλλογική διαδικασία, απαξιώνοντας το ρόλο του Σ.Δ. Αντ’ αυτού με απλό ηλεκτρονικό μήνυμα έως τη Δευτέρα 22 Ιουνίου 2020, ζητείται να δηλωθεί η πρόθεση.

Αναγνωρίζοντας τους σκοπούς νεοφιλελεύθερου χαρακτήρα της κυβέρνησης κατανοούμε ότι αναζητείται η συναίνεση ώστε να το χρησιμοποιήσει η πολιτική ηγεσία επικοινωνιακά.

Καλούμε τους Συλλόγους Διδασκόντων να μην συναινέσουν και πολύ περισσότερο να μην διεκδικήσουν να γίνει το σχολείο τους πεδίο εφαρμογής πιλοτικών διατάξεων του πολυνομοσχεδίου για το οποίο ο κλάδος αντιστέκεται και αγωνίζεται να καταργηθεί συνολικά.

Τα αποτελέσματα της αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα είναι ήδη εδώ με πληθωρικά τμήματα, μετακινήσεις μαθητών και χαμένες θέσεις εκπαιδευτικών. Η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού είναι το επόμενο.

Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας είναι δύσκολος. Tο γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε δεν θα μας κάνει να καταθέσουμε τα όπλα. Συνεχίζουμε να παλεύουμε ώστε να μείνει στα χαρτιά, όπως κάναμε και στο παρελθόν, το 2013-14 με την αξιολόγηση και πρόσφατα με την ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος.

Χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν δίνεται.

Για το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος 
ΤΣΑΛΑΠΑΚΗΣ ΑΝΤΩΝΗΣ
 Ο Γενικός Γραμματέας

 ΠΕΤΡΑΚΗΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ