Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης και των πολιτικών υγείας που εφαρμόζει στη Σάμο εξαπολύουν οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Σάμου.

«Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη κατάσταση του εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στα νησιά και τις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσής τους χωρίς επαρκή υγειονομική κάλυψη. Την ευθύνη αυτής της κατάστασης φέρνει εξ ολοκλήρου η σημερινή κυβέρνηση αλλά και όλες οι προηγούμενες που εφαρμόζουν την ίδια ακριβώς πολιτική και στον τομέα της δημόσιας υγείας, τόσο για πρόσφυγες-μετανάστες όσο και για τους ντόπιους κατοίκους των νησιών μας» τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Σάμου σε ανακοίνωσή του με αφορμή τον θάνατο του 36χρονου Σάμιουελ Αντγουί από την Γκάνα, που πέθανε αβοήθητος στη σκηνή του ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια στο νοσοκομείο του νησιου.

«Πόσο άραγε να κοστίζει η ανθρώπινη ζωή και η περίθαλψη ανθρώπων ανεξάρτητα από το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία και την εθνικότητα;» αναρωτιούνται χαρακτηριστικά και τονίζουν τις ελλείψεις γιατρών και ιατρείων στα ΚΥΤ, αλλά και την έλλειψη μεταφραστών στο νοσοκομείο, που έχει αποτέλεσμα τη δυσκολία συνεννόησης μεταξύ γιατρού και ασθενή. Υπογραμμίζουν ακόμα μια σειρά ελλείψεις ειδικοτήτων, όπως γιατρών ΤΕΠ, με έναν παιδίατρο, έναν πνευμονολόγο, χωρίς ΩΡΛ, χωρίς ογκολόγο, χωρίς ενδοκρινολόγο, χωρίς γαστρεντερολόγο και με ελάχιστο ιατρικό προσωπικό στην ύπαιθρο χώρα της Σάμου καθώς και αυτές του υποστελεχωμένου ΕΚΑΒ.

«Είναι οι ίδιες πολιτικές που μας καταδικάζουν σε ό,τι αφορά την υγειονομική μας κάλυψη, ντόπιους, επισκέπτες, πρόσφυγες και μετανάστες, είτε υπάρχει μεταναστευτική κρίση, πανδημία ή οποιαδήποτε ανάγκη περίθαλψης του πληθυσμού» καταλήγουν και ζητούν:

– Να κλείσουν όλα τα hotspots κολαστήρια στα νησιά.

– Αμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών. Nα μεταφερθούν στην ηπειρωτική Ελλάδα με ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης, να χορηγηθούν έγγραφα και να μεταφερθούν όσοι επιθυμούν στη χώρα προορισμού τους.

– Δημιουργία ιατρείων με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό στο ΚΥΤ Σάμου.

– Στελέχωση του Νοσοκομείου Σάμου, του ΕΚΑΒ και όλων των μονάδων υγείας με μόνιμο προσωπικό.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΓΟΥΔΗΣ

Efsyn