Με αφορμή την απόφαση που πάρθηκε για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση από τον Δήμο Ηρακλείου.

Η έλλειψη σχολικών αιθουσών που θα φιλοξενήσουν τα μικρά παιδιά για την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση έχει δημιουργήσει ήδη αρκετές αντιδράσεις καθώς παρουσιάζεται μεγάλο κενό σε κτιριακές υποδομές. Το θέμα συζητήθηκε σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες ανάμεσα στο Δ.Σ. των εκπαιδευτικών του Ηρακλείου με τον Δήμαρχο Ηρακλείου και τον αντιδήμαρχο παιδείας Νίκο Αγγελάκη δίχως ωστόσο να βγεί κάποιο αποτέλεσμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η έλλειψη πολιτικής βούλησης και η διαχειριστική ανικανότητα οδηγούν στη χειρότερη λύση ανάγκης

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» συναντήθηκε την Πέμπτη 16 Ιουλίου, με τον Δήμαρχο Ηρακλείου, κ. Β. Λαμπρινό, και τον αντιδήμαρχο παιδείας, κ. Ν. Αγγελάκη, σχετικά με την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης στο Δήμο Ηρακλείου. 

Από τη δική μας μεριά τονίσαμε πως υπάρχουν διαχρονικές ευθύνες για τη σχολική στέγη στην πόλη μας, καθώς πολλά κτίρια νηπιαγωγείων έχουν σοβαρά κτιριακά και λειτουργικά ζητήματα. Υπάρχουν ευθύνες στην κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, εφόσον οι 22 αίθουσες που έχει αναλάβει η ΚΤΥΠ (ο ενιαίος κατασκευαστικός φορέας του ελληνικού κράτους) δεν θα είναι έτοιμες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. 

Στο σημείο αυτό οφείλουμε να καταδικάσουμε τις απαράδεκτες δηλώσεις της γενικής γραμματέα του Υπ. Παιδείας, της κα. Γκίκα, που δήλωσε σε σχετική συνάντηση με τη Δημοτική Αρχή και την Ένωση Γονέων: «…σε κάθε δημοτικό της χώρας υπάρχουν αίθουσες που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Σαν δεύτερη λύση ανάγκης, δεν υπάρχει περίπτωση να μην βρείτε τέτοιες αίθουσες».  Υπάρχουν ευθύνες και στη δημοτική αρχή, αφού ούτε οι 10 οικίσκοι που ήταν προγραμματισμένοι να παραδοθούν πριν το ξεκίνημα του σχολικού έτους είναι εφικτό. Είναι χαρακτηριστικό πως και για τις 32 αίθουσες συνολικά δεν λάβαμε συγκεκριμένη απάντηση πότε θα είναι έτοιμες χρονικά.

Κατά συνέπεια η λύση ανάγκης που προκρίθηκε από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και της Δημοτικής αρχής είναι:

Να χρησιμοποιηθούν 9 αίθουσες πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων.

Να χρησιμοποιηθούν 8 αίθουσες ΚΕΠΑ (δημοτικών παιδικών σταθμών).

Προφανώς αυτή η λύση ανάγκης προέκυψε από την έλλειψη πολιτικής βούλησης και της διαχειριστικής ανικανότητας, καθώς εδώ και τρία χρόνια όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς γνώριζαν πως με βάση το νόμο η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση θα έπρεπε να εφαρμοστεί το σχολικό έτος 2020-1 και στο Δήμο Ηρακλείου.

Ο νέος σχεδιασμός που συναποφάσισαν κυβέρνηση και δήμος Ηρακλείου θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα. Η αξιοποίηση των αιθουσών πολλαπλών χρήσεων των δημοτικών σχολείων, δημιουργεί ζητήματα συνολικής λειτουργίας των σχολείων, αφού θα πρέπει τα παιδιά ηλικίας από 4 έως 12 ετών να προαυλίζονται στον ίδιο χώρο, ζητήματα υγιεινής εφόσον θα χρησιμοποιούνται κοινές τουαλέτες και εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης με την πανδημία του κορονοϊού,  θέματα λειτουργίας του σχολικού προγράμματος εφόσον δεν θα είναι εφικτό να χρησιμοποιούνται οι αίθουσες αυτές για εκδηλώσεις, δράσεις κ.ά. Η χρήση αιθουσών των ΚΕΠΑ θα στερήσει τη δυνατότητα σε γονείς να στείλουν τα παιδιά τους (ηλικίας κάτω των 4 ετών) σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα με κοινωνικές προεκτάσεις.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Δ. Θεοτοκόπουλος» τονίζει πως η εφαρμογή της υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική θεσμική, παιδαγωγική και κοινωνική κατάκτηση, η οποία πρέπει να υλοποιηθεί με όρους παιδαγωγικούς, υγιεινής, ασφάλειας και προσαρμοσμένους στις σύγχρονες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ανάγκες εν έτη 2020. Υπό το πρίσμα αυτό θα συνεχίζουμε να διεκδικούμε και να αγωνιζόμαστε»

https://flashnews.gr/