Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για μετατροπή των ιδιωτικών σχολείων σε κοινές επιχειρήσεις, συνολική υποβάθμιση της εκπαίδευσης και ακύρωση στην πράξη της δίχρονης προσχολικής αγωγής, η οποία οδηγείται προς αναστολή εφαρμογής στο Ηράκλειο, άσκησε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου Δ. Θεοτοκόπουλος Γιώργος Μακράκης, μιλώντας στον Βασίλη Σπυριδάκη και στο Κόκκινο Κρήτης 88,4 fm.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ιδιωτική εκπαίδευση, που ψηφίστηκε την Τρίτη στη βουλή, ο κ. Μακράκης υποστήριξε ότι δικαιώνει πλήρως τα αιτήματα των σχολαρχών: «Το νομοσχέδιο μετατρέπει τα ιδιωτικά σχολεία σε κοινές επιχειρήσεις και αφήνει απροστάτευτους τους εκπαιδευτικούς. Μέχρι σήμερα οι εκπαιδευτικοί των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων υπάγονταν στο υπουργείο Παιδείας. Στην πράξη ένας εργοδότης δεν μπορούσε να απολύσει εκπαιδευτικό χωρίς αιτιολόγηση και χωρίς αξιολόγηση από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης. Με την υπαγωγή των εκπαιδευτικών στο υπουργείο Εργασίας, κάθε σχολάρχης θα μπορεί να απολύει χωρίς αιτιολόγηση. Ανακύπτει όμως και το ερώτημα εάν στο εξής τα ιδιωτικά σχολεία, που θα υπάγονται στο υπουργείο Εργασίας, θα μπορούν να θεωρούνται ισότιμα και ισάξια των δημόσιων σχολείων. Σε κάθε περίπτωση βλέπουμε ότι το νομοσχέδιο δικαιώνει τα αιτήματα των σχολαρχών με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα της εκπαίδευσης και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών».

Προς αναστολή η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση στο Ηράκλειο

Ο κ. Μακρακης αναφέρθηκε σε καταιγισμό ρυθμίσεων από του υπουργείο Παιδείας όλο το προηγούμενο διάστημα, με συνδετικό άξονα την απορύθμιση των εκπαίδευσης. Υπενθύμισε την αύξηση του αριθμού μαθητών στις σχολικές αίθουσες που μεταφράζεται σε σημαντική μείωση στις προσλήψεις εκπαιδευτικών. «Μόνο στο Ηράκλειο υπολογίζουμε τη μείωση των εκπαιδευτικών σε τριψήφιο αριθμό και θα έχουμε ακριβή εικόνα στα τέλη Αυγούστου. Μεγαλύτερες θα είναι οι απώλειες εάν οδηγηθεί σε αναστολή η δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Είναι γνωστό ότι πρέπει να εφαρμοστεί εδώ και δυόμισι χρόνια. Στο Ηράκλειο χρειάζονται 32 αίθουσες. Από αυτές δέκα είναι αρμοδιότητα του δήμου και οι υπόλοιπες του υπουργείου. Μέχρι σήμερα δεν έγινε τίποτα απολύτως για τις αίθουσες. Έγιναν μόνο οι εγγραφές προνηπίων και νηπίων στα νηπιαγωγεία. Εξετάζεται λοιπόν το ενδεχόμενο αναστολής, όπως πληροφορούμαστε. Υπάρχει σαφώς ευθύνη της κυβέρνησης και θεωρούμε ότι πολιτικά δεν πίστεψε ποτέ στη δίχρονη προσχολική αγωγή και στην πράξη δεν έκανε τίποτα», είπε ο κ. Μακράκης.

Inotos.gr