Μία ακόμα ευχάριστη «έκπληξη» επιφυλάσσει η κυβέρνηση για τους ιδιοκτήτες τηλεοπτικών καναλιών, καθώς μετά τα 20 εκατ. ευρώ της λίστας Πέτσα, τα 21 εκατ. ευρώ των δόσεων για τις τηλεοπτικές άδειες από τις οποίες απαλλάχθηκαν, η κυβέρνηση αποφάσισε να αναλάβει το Δημόσιο την καταβολή του μισού «ενοικίου» προς την Digea μέχρι το τέλος του προσεχούς Οκτωβρίου.

Τον περασμένο Μάιο, η κυβέρνηση προχώρησε στην «διευκόλυνση» για τα κανάλια-ιδιοκτήτες της DIGEA, τα οποία μπορούν να πληρώσουν 50% λιγότερα για την εκπομπή του σήματος τους το τελευταίο 3μηνο. Η απόφαση αφορούσε εθνικά και περιφερειακά κανάλια.

«Η ρύθμιση αυτή στηρίζει και διευκολύνει τη συνέχιση της λειτουργίας ιδίως των τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας, ζήτημα που τέθηκε και επισημάνθηκε από όλες οι πολιτικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης που διεξήχθη στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 10 Απριλίου 2020» ανέφερε τότε η κυβέρνηση.

Λίγους μήνες αργότερα, η κυβέρνηση έρχεται να επεκτείνει το χρονικό όριο για την ευνοϊκή ρύθμιση, αποφασίζοντας πως αυτή θα ισχύει έως τις 30 Οκτωβρίου του 2020, και πως η Digea δεν μπορεί να απομειώσει το σήμα του εκάστοτε σταθμού.

Όπως αναφέρουν οι Τυπολογίες, η τροπολογία του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης προβλέπει την παράταση του καθεστώτος που ίσχυε με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 90/2020, και κατ’ επέκταση του άρθρου 43, που προέβλεπε πως το 50% της υποχρέωσης του καναλιού, σε περίπτωση που αδυνατεί να πληρώσει τη Digea ο τηλεοπτικός σταθμός θα καλυπτόταν ως τις 31 Αυγούστου από το Δημόσιο.

Σημειώνεται επίσης πως το ποσό της οφειλής των καναλιών θα συμψηφιστεί με την υποχρέωση που έχει η εταιρεία της καταβολής του σχετικού τιμήματος προς το ελληνικό Δημόσιο, από την ενοικίαση των συχνοτήτων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, πως η Digea έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την δυνατότητα που έδινε νόμος στην ΕΡΤ να αναπτύξει εταιρεία παρόχου σήματος που θα παρείχε υπηρεσίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς, με το επιχείρημα των κρατικών ενισχύσεων.

thepressproject.gr